[inicicentrareport]Diàriament ens arriben imatges colpidores de la guerra entre Rússia i Ucraïna de criatures que han d'abandonar el seu país deixant enrere familiars. Alguns tenen la sort de poder marxar amb les seves mares i en companyia dels seus germans, però els que estan en un orfenat no tenen a ningú, ni tampoc lloc on anar.
L'especialista en dret de família i adopcions Quim Juncosa ens apropa a la realitat que viuen les criatures que viuen en orfenats i ens explica quines vies hi ha per poder-los ajudar:
[GotaVerdaPle] Quina és la situació dels infants que estan ara mateix en orfenats a Ucraïna i Rússia?
La situació de qualsevol infant en un país en guerra és molt preocupant, doncs els menors són els més vulnerables. Però si pensem en els que es troben en un orfenat, la situació encara és molt pitjor.
El desemparament ja és, per si sol, una forma de violència, ja que un dels drets de qualsevol infant és el dret a la protecció. En un context com l'actual, de guerra, l'administració, que és qui ha de vetllar per aquests menors, està ocupada en altres coses i difícilment tindrà en compte aquests infants.
[intext2]
Si pensem en les criatures que estan a Rússia, evidentment estan millor, doncs el seu país no rep les bombes i no hi ha perill per la seva vida, però la seva situació també ha empitjorat.
S'han aturat les adopcions internacionals, les sancions i embargaments internacionals estan debilitant l'economia russa, ja de per si precària, i en aquesta situació d'incertesa cap família russa es plantejarà l'adopció.
Això vol dir que els menors que estan en orfenats a Rússia tenen molt poques possibilitats de sortir-ne. I si a més l'estat no té diners, els recursos que es destinen als orfenats encara seran més escassos.
[noticia]1088[/noticia]
En el cas d'Ucraïna, hem vist com s'ha desplaçat als menors que hi havia en algun orfenat i se'ls ha portat a països segurs. El destí d'aquests menors és incert, dependrà del país d'acollida i sobretot que no caiguin en mans de les màfies.
En aquests moments d'incertesa i de caos és molt fàcil que gent mal intencionada convenci a famílies perquè els hi entreguin els seus fills a canvi de salvar-los de la guerra, fins i tot que noies joves caiguin fàcilment en mans de xarxes d'abusos i tràfic de menors.
En alguns països, com per exemple el nostre, s'han agilitzat procediments d'acollida, que fins i tot podrien acabar en adopció en un futur. Qualsevol pensaria que si és així, aquest menors hauran estat afortunats, però aquesta reflexió no és tan senzilla si tenim en compte que a les dificultats de qualsevol adopció si sumarà el trauma que aquesta sortida precipitada haurà generat en ells.
[GotaVerdaPle] Quins drets se'ls està vulnerant a infants i dones? Què podem fer des d'aquí perquè això no passi?
El dret fonamental més important és el dret a la vida, que òbviament està sent vulnerat en un país en guerra, però si pensem en els drets dels infants i de les dones, sobretot les joves, també veuen vulnerats el dret a la protecció, dret a l'alimentació, a la salut i a l'educació, per això és molt important que els menors que fugen d´Ucraïna siguin escolaritzats el més aviat possible i tinguin accés al sistema de salut per tal de que els professionals puguin fer el seguiment de la seva nova vida.
[GotaVerdaPle] Si volem acollir un infant ucraïnès què hem de tenir present?
El primer que hem de tenir present és que un acolliment no és el mateix que una adopció. La majoria dels menors que venen d'Ucraïna tenen família i el desitjable és que aviat puguin tornar amb ells, bé retornant al seu país, bé retrobant-se amb ells aquí, però és cert que poden passar anys fins que aquestes famílies es puguin retrobar i en molts casos, hi haurà menors que quedaran orfes i potser no podran tornar amb les seves famílies extenses.
En el cas de Catalunya, la Generalitat ha establert uns protocols d'urgència per acollir a aquests infants i tothom que vulgui fer-ho ha d'utilitzar aquest procediment. S'han d'evitar procediments alternatius que no tenen les garanties necessàries.
[noticia]1110[/noticia]
A vegades volent ajudar podem deixar al menor en una situació de desprotecció major, l'administració d'aquí ha de fer les funcions de protecció que li corresponen amb coordinació amb les autoritats ucraïneses.
La segona cosa que hem de tenir en compte és l'estat emocional d'aquests infants i que necessitaran molta atenció. Per això és important que les famílies que vulguin acollir pensin si realment estan en condicions de fer-ho, en cas que no sigui així, es poden trobar altres fórmules d'ajuda que també seran necessàries, com per exemple el voluntariat, l'apadrinament i l'ajuda econòmica a les entitats que estan rebent aquests menors.
Des de LaFede.cat, entitat que aglutina organitzacions per a la justícia global, es recomana informar-se bé de les vies d'ajuda disponibles (des de donacions a voluntariat), fer aportacions econòmiques, no d'espècies, i donar suport a les organitzacions que treballen sobre el terreny.
[ficentrareport]
Acollir un infant fugit d'una guerra: què cal tenir present?
Els conflictes impacten, i molt, en les criatures que no tenen família perquè s'aturen les adopcions i emergeixen les màfies que trafiquen amb persones

Ara a portada
Publicat el 22 d’abril de 2022 a les 07:00
Actualitzat el 22 d’abril de 2022 a les 10:39
Et pot interessar
-
Actualitat Com és el dia a dia a l'escola dels nostres fills? La sèrie documental que permet descobrir-ho
-
Actualitat Nou de cada deu mares i pares no estan d'acord amb els actuals permisos de naixement
-
Actualitat Madrid prohibeix l'ús individual de tauletes i ordinadors a les escoles
-
Actualitat Cinc reflexions colpidores que aborda la sèrie d'èxit «Adolescència» i que no et deixaran indiferent si tens fills