Adeu al menjar porqueria a les cafeteries i màquines d'hospitals

Què hi trobareu a partir d'ara? Us ho expliquem

Publicat el 23 de febrer de 2023 a les 09:41
Actualitzat el 24 de febrer de 2023 a les 09:48
[inicicentrareport]Els hospitals i centres sanitaris de Catalunya hauran de canviar l'oferta del menjar de les màquines expenedores i cafeteries per tal que siguin més saludables.

Així ho ha decidit el Servei Català de Salut, que regula els aliments venuts a hospitals i centres sanitaris de la xarxa d'utilització pública (SISCAT), una mesura que ha entrat en vigor aquesta mateixa setmana. Els centres tenen sis mesos per adaptar-se.

La mesura va dirigida als productes venuts a màquines expenedores, menjadors i cafeteries, que hauran de ser rebaixats en sucres, sal i greixos. Així, almenys el 75% de l'oferta d'aliments i begudes envasades haurà de ser saludable. A més, també s'hauran d'oferir sempre opcions celíaques, anunciades com a tal de manera clara i evident. 

Aquesta mesura no entra, però, a regular el menjar que s'ofereix des del mateix hospital als pacients ingressats i que en diverses ocasions, famílies de la comunitat de Criar.cat, han denunciat no ser coherent amb els criteris d'alimentació saludable.

[noticia]1069[/noticia]
Així, per exemple, és habitual que una criatura ingressada rebi per esmorzar o berenar productes amb sucres afegits o aliments processats

Preguntada sobre aquesta qüestió, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, assegura que en són coneixedors i que han participat activament en els documents i recomanacions de la Generalitat per impulsar un canvi en les dietes dels hospitals.

"Hi estem a sobre i animem a les famílies a denunciar-ho tant al centres hospitalaris com a nivell d'institucions, ja sigui per via de la Societat Catalana de Pediatria o el mateix Síndic de Greuges", afegeix Gatell. "Com més pressió hi hagi, més força tindrem", assegura. 

Nutricionistes i pediatres coincideixen, doncs, en la necessitat de cuidar les dietes als hospitals per tal de ser exemple de l'alimentació saludable que promou la mateixa xarxa pública de salut entre les famílies. 
  
Què hi trobareu a partir d'ara a les màquines i cafeteries d'hospitals?

[GotaVerdaPle] Fruita fresca.
[GotaVerdaPle] Hortalisses fresques (bastonets de pastanaga, d’api, etc.).
[GotaVerdaPle] Fruita fresca envasada.
[GotaVerdaPle] Fruita seca de totes les varietats, crua o torrada (nous, ametlles, avellanes, cacauets, barreges, etc.).
[GotaVerdaPle] Fruita dessecada (orellanes, panses, figues, etc.).
[GotaVerdaPle] Coquetes d’arròs o blat de moro.
[GotaVerdaPle] Bastonets de pa (preferentment integral), pa amb llavors, etc.
[GotaVerdaPle] Entrepans (preferentment amb pa integral i amb oli d’oliva verge).
[GotaVerdaPle] Sandvitxos (preferentment integrals i amb oli d’oliva verge).
[GotaVerdaPle] Llet (sencera, semidesnatada o desnatada) o elaboracions que compleixin els criteris nutricionals.
[GotaVerdaPle] Iogurts, iogurts líquids i altres lactis fermentats.
[GotaVerdaPle] Sucs de tomàquet, pastanaga i altres hortalisses.
[GotaVerdaPle] Brous o purés d’hortalisses.
[GotaVerdaPle] Sucs de fruites 100%.
[GotaVerdaPle] Opcions aliments aptes per a persones amb celiaquia, que siguin fàcilment identificables.
[GotaVerdaPle] Begudes calentes (te, cafè, infusions, amb o sense llet). Sempre s’ha de poder regular el contingut de sucre, fins a un màxim de 7,5 g/100 ml.
[GotaVerdaPle] Begudes "refrescants" sense sucres afegits.

[ficentrareport]