Així serà el nou servei de cangurs públics i gratuïts que ha posat en marxa la Generalitat

El Departament de Feminismes ja ha transferit 20 milions d'euros a ajuntaments i consells comarcals perquè ofereixin serveis de cura infantil fora de l'horari escolar

Publicat el 31 de desembre de 2021 a les 13:19
Actualitzat el 20 d’abril de 2023 a les 11:27
[inicicentrareport]La Generalitat ha transferit ja 20 milions d'euros a ajuntaments i consells comarcals perquè despleguin una mesura pionera: un servei de cangurs públics per donar cobertura a les cures d'infants i adolescents de fins a 14 anys fora de l'horari escolar

Es tracta d'una iniciativa de la conselleria d'Igualtat i Feminismes amb l'objectiu que les tasques de cura quedin repartides entre tota la societat, implicant administracions i famílies, per tal de generar temps lliure per a les persones que habitualment cuiden, majoritàriament dones. El programa també persegueix crear ocupació de qualitat, professionalitzada i de proximitat en l’àmbit de les cures infantils.

La iniciativa de finançar serveis de cangur públics destinats a infants i adolescents és pionera a Catalunya. La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, defensa que amb aquest projecte aspiren a una Catalunya que "reconegui la responsabilitat de governs, comunitats locals i de totes les persones vers les cures, les democratitzi i faci sostenibles les polítiques de cures infantils arreu del territori. Des del govern ens fem corresponsables de les cures perquè volem generar temps per les persones que cuiden, que sobretot són dones".

La democratització de les cures, defensa la conselleria, permetrà alliberar temps principalment a les dones, que són qui majoritàriament s’encarreguen de la cura, facilitant la seva conciliació i organització personal del temps. Disposar de més temps lliure els permetrà potenciar tant la seva participació en el mercat laboral com en els espais d'oci.

Tot i que es promourà l’accès universal al serveis de cura, les famílies monoparentals, les mares i tutores supervivents de violències masclistes, les dones en situació d'atur de llarga durada o majors de 52 anys, les dones migrants, les famílies amb altres responsabilitats de cura acreditada i les famílies amb un baix nivell de renda tindran preferència d’accés. 

Els serveis de cangur per famílies amb infants de menys de 14 anys s'oferiran des dels ajuntaments i els consells comarcals. La secretària de Feminismes, Montserrat Pineda Lorenzo, ha compartit que "s'ha decidit potenciar les polítiques locals perquè són les que estan a prop de la ciutadania. Es vol crear una xarxa de cures municipal i de proximitat. 

[noticia]581[/noticia]
La transferència de 20 milions d'euros del programa, que es finança a través del Pla corresponsables (2021-2023) del Ministeri d’Igualtat estatal, s'ha realitzat ja als municipis de més de 20.000 habitants i als consells comarcals i s'ha repartit seguint uns criteris que tenen en compte la població de 0 a 14 anys que hi ha a cada territori i la mitjana de famílies monoparentals a Catalunya, ja que és un dels col·lectius que té més dificultats per conciliar. També s'han valorat les particularitats territorials, com la dispersió geogràfica o les situacions de ruralitat.

Serà cada municipi l'encarregat de posar-lo en marxa segons la manera que cregui pertinent. Segons ha pogut saber Criar.cat hi ha municipis que s'estan plantejant la possibilitat d'establir un carnet "respir", per oferir temps de cura gratuït a les famílies, i que en funció de la vulnerabilitat familiar es tindria més temps. D'altres municipis oferiran servei de monitoratge a un centre cívic o espai públic i un cert temps, de tal manera que si s'ha de fer un encàrrec, algun tràmic, gestió... es pugui fer tenint la certesa que els infants estaran ben atesos. 
[ficentrareport]