Detecten productes químics de cosmètics al cordó umbilical de neonats: quins?

Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental ha trobat onze compostos químics en mostres de cordó umbilical

Publicat el 23 de maig de 2023 a les 08:31
Actualitzat el 25 de maig de 2023 a les 09:09
[inicicentrareport]Un estudi de l'Institut de Diagnòstic Ambiental del CSIC, ha detectat fins a onze compostos químics de cosmètics al cordó umbilical de nadons. La investigació ha consistit a analitzar la sang de cordó umbilical de 69 nadons de Barcelona.

En concret s'hi han trobat filtres ultraviolats UV que es fan servir en cremes solars i conservants com els parabens, molt utilitzats en la cosmètica, però que poden provocar afectes adversos durant el desenvolupament fetal. 

En un 17% de les mostres de cordó s'hi ha detectat benzofenona-3, el filtre solar més emprat, que és prohibit a alguns països per risc d'endometriosi, infertilitat i problemes durant l'embaràs i el part. 

També s'hi ha trobat un altre filtre, anomenat avobenzona, en un 15% de les mostres, un producte molt usat en locions corporals i cremes i que pot afavorir el desenvolupament d'obesitat infantil al nadó i a més pot interferir als nivells d'estrogen.

Fins i tot han trobat altes concentracions de benzoferona-2, un conegut disruptor endocrí que porten molts productes de cura personal: protectors solars, locions, ungüents pels llavis, cosmètics, alguns xampús, perfums, condicionadors i pintaungles. En estudis previs es va trobar aquest disruptor a la placenta i a la llet materna.

Cal vigilar amb els envasos de plàstic: doncs s'ha trobat MBM al cordó umbilical d'aquests infants, un additiu present en envasos plàstics. Recentment, l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària també ha demanat reduir la ingesta de bisfenol A, que contenen productes que han estat en contacte en llaunes (de tomàquet, de refresc, però també en recipients d'emmagatzematge d'aliments i ampolles reutilitzables). 

Se sap que aquestes substàncies, a més de generar un risc per la salut, també suposen un perill pel medi ambient. Tot i això, la legislació cosmètica actual permet el seu ús establint un màxim segons el pes el producte. Aquesta investigació posa en evidència que no és suficient.

[noticia]1841[/noticia] [ficentrareport]