Només 35 minuts... El temps que triga un infant o adolescent a fer-se addicte a TikTok

Les dades demolidores que s'han filtrat de la multinacional i que evidencien la desprotecció dels menors

  • -
Publicat el 15 d’octubre de 2024 a les 16:00
Actualitzat el 15 d’octubre de 2024 a les 16:55
[inicicentrareport]Que TikTok viu de l'addicció a les pantalles de milions d'infants i adolescents no és cap novetat. El que no havia aflorat mai són les dades demolidores que la multinacional disposava internament i que ara la ràdio pública de Kentucky ha revelat.

El material confidencial que ha sortit a la llum ha generat un terratrèmol en el món tecnològic dels EUA i de la política nord-americana. La investigació revela que una persona només necessita 35 minuts per convertir-se en un addicte a TikTok.

A més, l'NPR (les sigles de l'emissora pública del país) ha destapat el fet que la plataforma no censurava vídeos en directe de menors de 15 anys que es despullaven a canvi de "regals". De fet, la investigació constata que la xarxa social està plena de menors d'edat sense que hi hagi cap mena de control.

Per la seva banda, l'empresa matriu, ByteDance, es tanca en banda i nega la major. És més, fa dies que afirma que "tot està tret de context".

D'on sorgeix tot? Catorze fiscals generals dels Estats Units van iniciar una extensa investigació per imposar una demanda contra TikTok en considerar que la xarxa social i l'empresa xinesa tenien com a objectiu convertir en addictes el públic adolescent i menor d'edat. Les conclusions de les comunicacions internes corroborarien la premissa dels fiscals.

Un dels fets més rellevants destapats és el fet que els directius sabien en tot moment els efectes nocius que el seu producte provocava en els infants i joves, i sabien per què. La investigació destaca que, en missatges interns, aquests alts càrrecs reconeixien el poder de l'algoritme: menors enganxats a l'app que no els deixa dormir, menjar, sortir de l'habitació o generar problemes de salut mental...

Pel que fa a l'algoritme, els mecanismes són encara més perversos. La gent "atractiva" resulta premiada a la xarxa, segons la investigació de l'NPR, mentre que les persones que no s'ajusten als cànons de bellesa dominants són apartats. Els filtres que embelleixen els rostres -sempre segons els cànons de bellesa imperants- suposen una recompensa encara major a l'hora de donar-se visibilitat a la plataforma.

El poderós algoritme que tot ho controla provoca un efecte de túnel, un passadís que cada vegada es va fent més estret, per a aquells usuaris que consumeixen molt: reforça les seves creences, personalitza els seus gustos i l'acaba fent girar en un pal.

Una altra xifra alarmant es desprèn d'una recerca pròpia de la companyia xinesa: el 95% dels menors de 17 anys que tenen un telèfon mòbil fan servir TikTok. La mateixa investigació de TikTok certificava que els infants són els més susceptibles de ser absorbits pel flux de vídeos de l'aplicació. "Com era d'esperar, a la majoria de mètriques de participació, com més jove sigui l'usuari, millor serà el rendiment", segons un document de TikTok del 2019.

Una alerta interna marcava el fet que en només 20 minuts, un menor d'edat (o un usuari adult) pot caure en una espècie de pou amb contingut negatiu, tòxic, depressiu... Tot grràcies a l'algoritme.

"Després de seguir diversos comptes de 'painhub' i 'notes tristes', vaig trigar 20 minuts a caure a la bombolla de filtre 'negatiu'", descriu un empleat de TikTok segons la investigació de l'NPR.

Un altre empleat va dir: "Hi ha molts vídeos que esmenten el suïcidi", inclòs un que demana: "Si poguéssiu matar-vos sense fer mal a ningú?". La qüestió sobre el suïcidi segueix sent un problema greu en l'actualitat a la plataforma.

Sobre tot plegat, la multinacional xinesa ho nega de totes totes. Considera que totes les informacions extretes de les seves comunicacions internes no es corresponen amb la realitat ni amb les seves conclusions. 

En la darrera dècada, diverses persones han alçat la veu contra les principals companyies tecnològiques propietàries de xarxes socials, com Meta (Instagram i Facebook), X o ara TikTok.

El cas de Facebook ha arrossegat el seu creador, Mark Zuckerberg, a una voràgine de problemes amb el sistema de justícia dels Estats Units, filtracions internes, dimissions... Ara bé, els usuaris, les subscripcions i el contingut de totes aquestes plataformes creix dia rere dia sense aturador.

[newsletter-criar][ficentrareport]