Només el 10,4% de les mares i pares veuen bé els actuals permisos de naixement, mentre que el 89,6% consideren que s'hauria de buscar un model diferent. Són dades reveladores d'una macroenquesta realitzada per un grup investigador de la UAB a més de 3.000 mares i pares recent estrenats.
El fet que siguin intransferibles és un dels punts que més rebuig genera, ja que no permet flexibilitzar-los segons les necessitats de cada família. Per altra banda, el 97% de les mares i pares creuen que caldrien, a més, permisos de prepart i postpart per protegir la salut de la dona.
El cert és que el permís de maternitat està congelat des de 1989. Malgrat les reiterades promeses polítiques d'ampliar-lo fins a 20 setmanes, encara avui el dret de les mares a tenir cura de les seves criatures recent nascudes es limita a 16 setmanes, un període insuficient que, segons evidencien els estudis científics, repercuteix greument en la salut mental de les dones i els nadons.
Les darreres refomes s'han enfocat a equiparar els permisos de mares i pares, amb l'objectiu de promoure la corresponsabilitat en la criança. A l'Estat s'ha suprimit el permís de maternitat, pròpiament, i s'ha passat a anomenar permís de naixement. Es tracta d'un permís instransferible per a cada progenitor/a que es divideix en sis setmanes obligatòries, que s'han de gaudir a jornada completa, de manera ininterrompuda i immediatament després del part, i 10 setmanes més que es poden gaudir a mitja jornada i en períodes setmanals com a màxim fins als 12 mesos del fill o filla.
La instransferibilitat i la no universalitat dels permisos són també punts molt discutits. Els resultats mostren que les famílies en situació vulnerable sol·liciten més flexibilitat mitjançant un augment de la transferibilitat per poder gaudir dels permisos per naixement. A l'Estat no existeix una proposta institucional per a la remuneració de les excedències per cura, i el sistema actual de permisos no garanteix la flexibilitat ni la universalitat necessàries per a les famílies més vulnerables.
Aquestes són les dades més rellevants de l'estudi:
- Hi ha una acceptació molt baixa (del 10,4%) de l'actual sistema de permisos
- Les mares prefereixen permisos més amplis per elles
- La instransferibilitat és l'opció menys desitjada
- Mares i pares escullen permisos mixtes, amb una part transferible i una altra intransferible.
- La preferència per la transferibilitat creixen en sectors més precaritzats, per la necessitat d'una major flexibilitat en els permisos.
- Hi ha una acceptació del 97% per la creació d'uns permisos prepart i pospart, per protegir la salut de la mare gestant, inclús entre persones que prefereixen permisos d'igual duració.
Arran d'aquestes dades, l'associació PETRA Maternidades Feministas ha fet públiques una sèrie de reflexions: "Per qui s'ha legislat si les principals persones afectades no estan d'acord amb aquesta mesura? Per què no s'ha preguntat a les famílies amb anterioritat a la posada en marxa de la llei? Què passa amb les necessitats de les mares i la infància? Exigim ques revisi la intransferibilitat dels permisos actuals, per la seva baixa acceptació i que s'ampliïn i facin universals per no deixar fora a les persones en situacions més precàries".