Què passa amb el descompte d'I2 a les escoles bressol privades?

Escoltem les queixes de les famílies que no es poden beneficiar dels 800 euros anuals

  • -
Publicat el 17 d’octubre de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 24 d’octubre de 2024 a les 11:45

[inicicentrareport]Tercer curs de gratuïtat d'I2 a les escoles públiques. La demanda de places ha anat augmentant els últims anys sense arribar a poder donar cabuda a totes les sol·licituds de preinscripció.

Només a Barcelona, més de 1.200 infants d'entre 2 i 3 anys s'han quedat fora del sistema públic aquest curs. I, en conseqüència, moltes famílies s'han vist abocades a buscar plaça en centres privats on, previsiblement, havien de beneficiar-se d'un descompte anual de 800 euros en la quota, una mesura acordada per Generalitat i patronals a fi de compensar el greuge que podien patir els infants sense plaça pública gratuïta.

Però la realitat és que hi ha famílies que no s'estan podent beneficiar d'aquesta ajuda que, ara per ara, arriba per via d'una subvenció pública als centres. Ja en el primer any de prova pilot, es van detectar molts problemes per la demora dels pressupostos. No va ser fins a finals de curs que es van començar a abonar els diners, i això va tensionar molt econòmicament les llars privades.

Algunes van haver de sol·licitar préstecs per costejar els serveis i aplicar descompte a l'avançada. D'altres, directament van ajornar la rebaixa fins a rebre l'aportació. Tot plegat va provocar forts desequilibris dins la xarxa de llars privades, abocant les famílies en la incertesa. 

Això es va resoldre, en part, fent un primera aportació de la subvenció el primer trimestre. Però encara avui no s'han revertit els retards de la quantitat restant a finals de curs, que continua afegint molta càrrega econòmica i incertesa als centres privats. "A dia d'avui les llars encara estan pendents de rebre el 25% de la subvenció del curs passat", explica la presidenta de l'Associació Catalana de Llars d'Infants, Conxita Perico. 

Als terminis de pagament, s'hi afegeix un altre problema que impacta directament a les famílies. I és que algunes no arriben a poder-se beneficiar del descompte universal. "El nostre centre ja ens ha comunicat que no té cap intenció de sol·licitar la subvenció aquest curs, i ens consta que tampoc ho ha fet en l'anterior", es queixa un pare d'una llar d'infants  de Premià de Mar. "Primer ens van dir que era perquè havien de pagar massa impostos, sense arribar a donar-nos cap argument clar", explica. 

Finalment i després de les queixes reiterades de les famílies, el centre ha emès un comunicat al qual ha tingut accés Criar.cat on exposa diversos motius per rebutjar la subvenció, entre els quals càrrega administrativa, gestió de dades sensibles i risc econòmic per al centre. 

"La incertesa respecte a la seva concessió o a possibles devolucions podria traslladar el risc econòmic al centre i afectar la seva sostenibilitat. En casos extrems, això podria portar a la necessitat de revisar les quotes, cosa que generaria inestabilitat tant per a les famílies com per al centre educatiu", justifica la llar d'infants.

L'Ajuntament ja ha instat el centre a reconsiderar la decisió, però la llar s'empara en el fet que no està obligada a sol·licitar la subvenció. Per la seva banda, les famílies es queixen que aquesta decisió les perjudica i que no eren coneixedores de la negativa fins que han demanat explicacions al centre, motiu pel qual donaven per fet el descompte anunciat per la Generalitat.

Amb tot, aquest no és l'únic cas. A l'escola bressol de Premià de Mar s'hi sumen altres centres que tampoc tramitaran l'ajuda, com Rubí o Castelldefels. De fet, segons dades proporcionades pel Departament d'Educació, el 7% de llars autoritzades a rebre la subvenció no l'han tramitat.

L'Associació Catalana de Llars d'Infants apunta a raons molt diverses: des de desconeixement dels terminis, falta d'assessorament gestor i, fins i tot, impagament d'impostos. "Les famílies es queixen, i amb raó, perquè en surten perjudicades. Però també sap molt de greu per les llars perquè perden encara més matriculacions", assegura Perico. 

Per beneficiar-se de la subvenció, la Generalitat requereix a les llars privades que tinguin al dia la seva fiscalitat i acreditin el nombre de places en ús del seu centre. "Això suposa un control que fins ara les llars no duien i, especialment les mes petites, ho viuen com una càrrega. Molts d'aquests centres no estan associats i no reben assessorament per fer aquests tràmits. Però el problema, ara, és que això perjudica directament a les famílies", lamenta la presidenta de l'associació. 

[noticia]2217[/noticia]
Fa temps que l'Associació Catalana de Llars d'Infants demana, per no generar aquests perjudicis, que l'ajut es destini directament a les famílies. Però el Departament d'Educació exposa que no té competències per fer-ho i que caldria canviar l'acord d'investidura per tramitar-ho per via d'un altre departament. Tot i així, segons Perico, l'administració no descarta implicar els ajuntaments per mirar de vehicular-ho a nivell municipal. 

Famílies i llars afectades també hi estan d'acord. "La subvenció té com a objectiu beneficiar directament les famílies, però és gestionada a través d’empreses privades com la nostra. Aquesta estructura ens obliga a actuar com a intermediaris entre l’administració pública i les famílies, cosa que genera una situació complexa i poc eficient. Creiem que la subvenció hauria d’arribar directament a les famílies sense que nosaltres haguem de gestionar i assumir responsabilitats que excedeixen les nostres funcions", exposa la llar d'infants de Premià de Mar. 

"És qüestió de voluntat política. Des de la pandèmia i amb la gratuïtat d'I2 al sistema públic, que les llars privades estem patint molt", assegura Perico. De fet, segons dades de l'associació prop de 200 centres han tancat des de 2020 i molts tenen greus dificultats per costejar els serveis educatius per manca de matriculacions. Tant és així que han sol·licitat al Departament d'Educació que estudiï obrir la possibilitat de barrejar alumnes de nivells per fer sostenibles les llars privades.