Actualitat

El xarampió es dispara a Europa, especialment en menors de 5 anys

L’OMS i UNICEF alerten que la caiguda de la vacunació reobre la porta a la malaltia, que s'ha duplicat en l'últim any

  • Towfiqu barbhuiya -

ARA A PORTADA

Publicat el 13 de març de 2025 a les 14:10
Actualitzat el 13 de març de 2025 a les 14:17

La Regió Europea ha registrat 127.350 casos de xarampió el 2024, més del doble que el 2023 i la xifra més alta des del 1997, segons l’OMS i UNICEF. La regió, que inclou 53 països d’Europa i Àsia Central, concentra un terç dels casos mundials. "El xarampió ha tornat, i és un avís d’alerta", ha advertit el Dr. Hans Henri P. Kluge, director regional de l’OMS. "Sense taxes de vacunació altes, no hi ha seguretat sanitària" ha afegit.

Fins ara s’han notificat 38 morts per la malaltia i Romania és el país més afectat, amb 30.692 casos, seguit de Kazakhstan amb 28.147. Les autoritats sanitàries reclamen mesures urgents, com campanyes de vacunació d'emergència i un reforç dels programes d’immunització, per frenar la propagació del virus.

Més del 40% dels contagis s’han produït en menors de cinc anys, i més de la meitat dels casos han requerit hospitalització. L’augment del xarampió trenca la tendència a la baixa que es mantenia des del 1997, quan es van registrar 216.000 casos. La malaltia ja va repuntar el 2018-2019 i ara ha tornat a disparar-se arran de la caiguda de les taxes de vacunació després del coronavirus.

Només el 2023, 500.000 infants van perdre la primera dosi de la vacuna. La cobertura es manté per sota del 80% en diversos països, com Bòsnia i Hercegovina, Montenegro, Macedònia del Nord i Romania, cosa que augmenta el risc de nous brots.

Què és el xarampió?

El xarampió és una malaltia vírica aguda caracteritzada per una erupció vermellosa a la pell, que pot cobrir tot el cos. És altament contagiosa i s'incuba a les cèl·lules de la faringe i als conductes respiratoris. Dura, com a terme mitjà, entre set i deu dies.

La malaltia és més greu en criatures petites. Les persones afectades poden presentar complicacions, que inclouen otitis, pneumònia i encefalitis. Així mateix, és una malaltia molt greu entre els infants desnodrits, i pot provocar fins i tot la mort.

Actualment, a Catalunya es vacuna contra el xarampió mitjançant la vacuna triple vírica (contra el xarampió, les galteres i la rubèola) amb dues dosis, als 12 mesos i als 3 anys. La vacunació és la mesura fonamental en la prevenció del xarampió. 

L’Agència de Salut Pública de Catalunya treballa per evitar nous contagis i recorda a tota la població la importància d'una correcta vacunació amb les dues dosis pertinents, també, entre les persones que treballen en centres sanitaris, ja siguin professionals assistencials o d'altres àmbits, atès que si no estan vacunades poden ser transmissores de la malaltia.