Com prevenir intoxicacions alimentàries a l'estiu

A quina temperatura s'han de cuinar els aliments? Quant de temps poden estar fora de la nevera?

Publicat el 02 d’agost de 2022 a les 08:00
Actualitzat el 03 de juliol de 2023 a les 22:26
[inicicentrareport]Les intoxicacions alimentàries es produeixen quan una persona consumeix un aliment en mal estat, contaminat o tòxic. A l'estiu aquest tipus de quadres són més freqüents per la calor.

Les altes temperatures poden fer malbé ràpidament les fruites i hortalisses fresques, però també poden accelerar el creixement de microorganismes responsables de les intoxicacions alimentàries, especialment en carn i peix. 

[GotaVerdaPle] Consells per prevenir intoxicacions alimentàries a l'estiu: 

[GotaVerdaBuit] Preserva els aliments a la temperatura adequada. Es recomana mantenir-los per sota dels 10 ºC o per sobre dels 65 ºC, i que en cap cas estiguin més de dues hores entre aquestes dues temperatures. Els microbis no es multipliquen per sota dels 0º i la cocció els elimina. La temperatura mínima a què ha d'arribar un aliment per destruir els microorganismes que el puguin contaminar són 70 °C, almenys durant dos minuts.

[GotaVerdaBuit] Mantingues els aliments cuits i crus separats fins a l'últim moment.

[GotaVerdaBuit]Si prepares aliments amb ou cru, com una maionesa, consumeix-los immediatament i no n'aprofitis les sobres. Si no els has de menjar de seguida, posa'ls a la nevera. No és recomanable netejar els ous i, en cas de fer-ho, que sigui just abans de fer-los servir. Trenca'ls fora d'on els batis o els cuinis.

[GotaVerdaBuit] Si preparares peix cru o poc cuinat, deixa'l congelat durant cinc dies a una temperatura de -20 °C o inferior. Si la teva nevera no assoleix aquesta temperatura, compra el peix congelat.

[GotaVerdaBuit] Assegureu-vos de rentar adequadament tota la fruita i verdura.

[GotaVerdaBuit] Consumeix els aliments just després de cuinar-los. Preparar els plats molta estona abans de consumir-los augmenta el risc que es pugui malmetre algun producte.

[GotaVerdaBuit] Mans netes. Rentar-se les mans és una de les mesures més efectives per evitar les intoxicacions alimentàries.

[noticia]1152[/noticia]
En cas d'intoxicació, quins són els símptomes? Els primers símptomes són diarrea, vòmit, debilitat i febre, i poden aparèixer entre dues i sis hores després d'haver consumit l'aliment que ha fet mal.

[GotaVerdaBuit] Eviteu la deshidratació i comproveu si hi ha una millora progressiva. La recuperació dels tipus més comuns d'intoxicació alimentària, amb vòmits i mareig, triga un parell de dies.

[GotaVerdaBuit] No consumiu aliments sòlids fins que la diarrea no hagi passat, i eviteu els productes làctics, perquè podrien retardar-ne la recuperació.

[GotaVerdaBuit] Beveu líquids, que no siguin llet, per tal de reposar el líquid perdut en la diarrea i els vòmits. Són útils les begudes isotòniques com les que es prenen durant la pràctica de l'esport.

[GotaVerdaBuit] Si no es tolera cap mena de líquid, convé visitar un metge o una metgessa, que considerarà la possibilitat que sigueu atesos en un servei d'urgències.

[GotaVerdaBuit] Si hi ha febre o si, encara amb més raó, la diarrea presenta sang, cal acudir un metge o una metgessa.
[ficentrareport]