[inicicentrareport]Gaudim molt dels àpats en família per Nadal. Però també és important transmetre als nostres fills i filles que les tradicions poden i han de ser saludables mantenint uns bons hàbits i cuidant-nos.
En parlen Alicia Aguilar, directora del màster universitari de Nutrició i Salut de la UOC, i Anna Bach, directora del màster d’Alimentació en l’Activitat Física i l’Esport de la UOC, que donen algunes claus per no arribar a saturar el nostre cos i el dels infants amb àpats copiosos:
[GotaVerdaPle] Ajustar racions. Hi ha la tendència a cuinar en excés i a servir massa quantitat al plat, fet que ens porta a menjar més del que, fins i tot, ens ve de gust.
[noticia]1570[/noticia]
[GotaVerdaPle] Controlar els aperitius. Es poden combinar opcions més greixoses amb altres a la planxa o bullides.
[GotaVerdaPle] No oblidar el peix i els vegetals. Tot i que la carn és molt present aquests dies en els plats tradicionals (carn d’olla, pollastre amb prunes, canelons...), cal procurar incloure menús basats en peix o vegetals.
[noticia]1515[/noticia]
[GotaVerdaPle] No saltar-se àpats. Saltar-se àpats pot comportar que s'hi arribi amb més gana i es mengi més. Cal intentar fraccionar la ingesta diària en cinc àpats per a no alternar el dejuni amb els menjars abundants.
[GotaVerdaPle] Menjar a poc a poc i modera les postres. També és bona idea recórrer de tant en tant a les postres a base de fruites (sorbets de fruita, pinya tallada, carpaccio de fruites...).
[GotaVerdaPle] Evitar sobretaules amb menjar al centre. És més fàcil picar alguna cosa encara que ja s'estigui tip.
[GotaVerdaPle] Reprendre la rutina com més aviat millor. Si ha sobrat menjar, una bona opció és congelar-lo i guardar-lo per a ocasions especials.
[GotaVerdaPle] Fer activitat física. Tots sabem que és desaconsellable una activitat física intensa o els canvis bruscs just després de dinar, però dur a terme una activitat suau com pot ser el fet de caminar a ritme de passeig és molt recomanable. El doctor Diego Sánchez Muñoz, director mèdic i fundador d'IDI-Institut Digestiu, assegura que "pot agilitzar el procés, ja que el cor bomba més sang i facilita que aquesta arribi a l'intestí per estimular-lo".
Hi ha aliments que generen una digestió molt més ràpida, com les fruites i les verdures en general; i d'altres, com les carns vermelles, provoquen un procés molt més feixuc laboriós i pot trigar moltes hores a finalitzar.
L'exercici físic que pot millorar la nostra digestió no ha de ser excessiu, ni brusc, sinó moderat, en qüestió a allò que s'hagi menjat, a les nostres condicions en aquell moment i altres qüestions, com el clima o la temperatura del dia.
[GotaVerdaPle] Aliments que poden ajudar en la digestió (i que es poden introduir en receptes): fonoll, farigola, llorer, escarola, endívia, carxofa, pinya, llavors de fonoll, sucs de verdura,...
Cal procurar beure força aigua i també iogurt bífidus o sucs de taronja, llimona o pastanaga.
[ficentrareport]
Consells per una bona digestió aquest Nadal
De la mà de dues expertes en alimentació i salut física

Ara a portada
Publicat el 25 de desembre de 2022 a les 08:00