[inicicentrareport]L'excés de proteïna animal, els greixos saturats, productes ensucrats i processats tenen efectes negatius per la salut i incrementen el risc de patir malalties cardiovasculars, diabetis o càncer entre d'altres.
Si bé és cert que fa uns anys s'oferia tall de carn o peix de segon plat, les enquestes actuals indiquen que la població infantil i adolescent fa un consum excessiu d'aquests aliments.
Segons dades de l'Agència de Salut Pública de Catalunya, un 80% d'infants i joves no menja la quantitat recomanada de fruita i hortalisses. En aquest sentit recomanen limitar la presència d'aliments d'origen animal als primers plats, com ous durs, tonyina, carn picada, etc. i també als segon plat.
També cal limitar la presència d'aliments proteics en els entrepans (pernil, embotit, truita, tonyina, etc). A més, l'Organització Mundial de la Salut recomana que es redueixi el consum de carn vermella i sobretot de carn processada perquè es relaciona amb un increment del risc de patir malalties.
[noticia]638[/noticia]
S'estima que el 78% dels infants de 3 i 4 anys i el 42% dels adolescents de 13 a 19, mengen carn tres o més vegades a la setmana, que és el llindar per sobre del qual es considera consum excessiu de carn vermella o processada.
A més, el consum actual de carn no és sostenible, per les emissions de gasos amb efecte hivernacle i la deforestació, i l'aigua que implica el consum de carn.
[GotaVerdaPle] Quines alternatives a la carn tenim?
Es recomana l'increment de consum de fruites, verdures, llegums, cereals i fruits secs (a partir dels 5 anys els que tenen risc d'ennuegament).
Segons ens diu la nutricionista Esther Sánchez, podem incrementar el consum de peix com alternativa a la carn, ous (que segons explica es mengen poc i es poden consumir fins a 4 vegades la setmana), i després la proteïna vegetal.
La nutricionista ens recomana un saltat de verdures i ametlla, llegums (4 vegades la setmana mínim, hummus amb pa integral i bastonets de pastanaga, trinxat de col i patata amb fruits secs i alvocat, pizza vegetal casolana o remenat de xampinyons amb verdures. [ficentrareport]
Per què no hem d'oferir sempre tall de carn de segon plat?
Potenciar el consum de proteïna vegetal en infants és necessari, segons l'Agència de Salut Pública de Catalunya

- -
- inimma iStock
Ara a portada
Publicat el 16 de novembre de 2022 a les 08:00
Actualitzat el 16 de novembre de 2022 a les 15:31