Receptes i consells per anar de pícnic amb criatures

Propostes saludables i pràctiques per si feu excursions o escapades

ARA A PORTADA

Publicat el 24 de juliol de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 23 d’octubre de 2024 a les 11:14

[inicicentrareport]Ja estem en ple estiu i molts dels plans en família conviden a menjar a fora de pícnic, tant a la platja com a la muntanya.

I que ens podem emportar? Doncs podem optar per realitzar el típic entrepà, però també ens podem emportar moltes altres opcions saludables i fresques per gaudir amb la família o amics.

És important, però, tenir en compte algunes coses per evitar intoxicacions i aliments en mal estat. A continuació us donem alguns consells:

[GotaVerdaPle] Emporta't sempre una nevereta amb plaques de gel i tria el millor material. Si no has de fer una gran excursió és preferible el tàper de vidre. Una altra opció són les típiques fimbrares d'acer inoxidable. Si tries envàs de plàstic millor que sigui lliure en BPA. I sobretot és important que tanqui bé, utilitzis el tàper que utilitzis.

[GotaVerdaPle] Evita portar coberts i plats de plàstic i utilitza coberts reutilitzables o típics de pícnic.

[GotaVerdaPle] Evita carn, peix, ou i làctics que no estiguin ben cuinats o en cru. Com per exemple evitar maionesa, truita crua, salmó etc.

[GotaVerdaPle] Les preparacions ideals són aquelles que es mengen fredes i així evitem escalfar. D'altra banda, que siguin fàcils de menjar.

[GotaVerdaPle] Pots preparar un pícnic fàcil sense cuinar. Si improvises un pícnic pots passar a comprar quatre coses al supermercat més pròxim i menjar sa i bo. Mira sempre que puguis els ingredients. Com per exemple: 1 gaspatxo + escalivada + sardines en conserva.

[GotaVerdaPle] Com a snack, prioritza fruita que ens va molt bé amb la calor, però és important evitar tallar-la. Fruits secs i fruita dessecada. Altres opcions és realitzar barretes o portar craquers de pa i llavors.

Algunes idees fàcils per fer pícnic:

[GotaVerdaPle] Les amanides son el gran aliat. La pots preparar en pots individuals o en tàpers. I que hi podem ficar? Una part de verdura: tomàquet, cogombre, pebrot, espàrrecs, carxofes, raves, carbassó, pastanaga ratllada... una part de proteïna com: pollastre, ou dur, tonyina, verat, llegums, hummus, edamame, tofu...

I opcionalment una part de cereals o tubercles: patata, arròs, quinoa, fajol, pasta

Recorda: Porta sempre a part l'amanit i les salses. Pensa que la fulla verda es pot quedar tou, millor triar verdures més dures o ficar a sobre de tot o a part.

[GotaVerdaPle] Tabulé, una amanida fresqueta ideal.

[GotaVerdaPle] Truita de patata i/o verdures molt cuita, quiche.

[GotaVerdaPle] Falaffels.

[GotaVerdaPle] Hummus amb palets de verdures o paté vegetal. Si no tens temps, pots comprar-ne de qualitat.

[GotaVerdaPle] Entrepà o wrap amb pit de pollastre, truita, pernil bo, hummus, escalivada, olivada...

[GotaVerdaPle] Cremes fredes i gaspatxos: els plats de cullera (cremes i gaspatxos) són ideals per emportar-nos amb un pot de vidre (millor sense làctics). 

[GotaVerdaPle] Triar per conserves és una opció ràpida i saludable: si pots millor vidre. Conserves de peix com verat i sardines, i conserves de verdures com espàrrecs, carxofes, recorda si pot ser de vidre millor. Encurtits: cogombrets, olives.

I tres receptes:
 
[GotaVerdaPle] Amanida en pot de vidre:
 

 


1. La vinagreta millor sempre a part. Si no pot ser, serà el primer que ficarem en el pot.

2. Després van els ingredients que són una mica més durs per exemple: pastanagues, cogombres, pebrot, raves, poma, etc.

3. Després segueixen les llegums, grans o pasta (integral), si decideixes incloure'ls en la teva amanida, ingredients com a cigrons, llenties, arròs integral, quinoa o cuscús.

4. Si no hem afegit llegum o cereals afegeix la proteïna: per exemple tonyina, pollastre, ous bullits, formatge de cabra, tofú etc.

5. Després podem afegir verdures mes toves com el tomàquet picat, ceba, bolets, carbassó, col llombarda, bròquil, mongeta verda...

6. Seguidament posa les llavors com a ametlles, nous, llavors...

7. Finalment afegeix les fulles verdes com a enciam, espinacs, bleda, rucula, kale, etc. I altres com menta, coriandre, cibulet, gingebre, germinats, fruita com nabius, maduixes...

Guarda la teva amanida a la nevera fins que la vagis a consumir. Quan estiguis llest per menjar pots agitar el flascó i amb la teva forquilla barreja els ingredients.

Exemple:

Cogombre, pastanaga, raves, patata refredada, alvocat, enciam, nabius i germinats + pot de bonítol + salsa a part

[GotaVerdaPle] Gaspatxo de remolatxa i pastanaga
 


Si ets dels que t’agrada el gaspatxo, però et repeteix per l’all o ceba, o no pots menjar tomàquet i pebrot per salut (dietes antiinflamatòries, baixes en histamina..), aquí tens una recepta de gaspatxo o sopa freda boníssima i refrescant:

Ingredients:

•       ½ remolatxa

•       1 cogombre

•       4 pastanagues

•       Opcional: Fruita de temporada: maduixes, cireres, mango

•       Un bon raig d’oli d’oliva

•       1 grapat de menta

•       1 bon raig de vinagre de poma i/o llimona

•       Gel i aigua

Procediment:

•       Pela i renta els ingredients.

•       Talla-ho tot i fica-ho en una batedora. Afegeix una mica d’aigua, oli, sal i vinagre.

•       Tritura tot bé i desprès acaba de condimentar al gust i afegeix més aigua si es precís.

•       Ho pots passar per colador per treure la polpa més gran, però el millor es menjar-ho amb la fibra i “mastegar” aquest gaspatxo, així aprofitem més els nutrients i disminuïm una mica el pic de glucosa.

•       Decora amb una mica de menta, festucs i un raig d’oli.

[GotaVerdaPle] Wrap fresc
 


Ingredients:

•       Wrap-truites  (si pot ser de fajol, millor)

•       Verdura tallada petita o ratllada: enciam, cogombre, pastanaga, col llombarda, xerris, alvocat, germinats, xucrut..

•       Proteïna (formatge, tofu, hummus, gambes, pollastre, ou dur, verat o tonyina, pernil salat, pernil dolç...)

•       Altres: fruita: mango, préssec, maduixes

•       Salsa o crema: salsa de iogurt, alvocat o guacamole, salsa tahin, formatge, crema cacauet

Preparació:

•       Primer preparem tots els ingredients del farcit.

•       Després escalfa una mica les “truites”

•       Primer ficar una mica de la salsa o crema, després la fulla verda i les verdures tallades i la proteïna

•       Enrotlla o doblega com una fajita i guarda al teu tàper i llestos.

•       Et pots emportar més salsa a part per a sucar!! 


Exemple:

- Guacamole + col llombarda, pastanaga ratllada, ceba, tires de pollastre
- Hummus de remolatxa, enciam, tomàquet, germinats, mango i formatge (coco o cabra, ovella)

[newsletter-criar][ficentrareport]