Des de molt petits i petites recollim informació de qui ens envolta. Traiem el periscopi i observem de dins cap enfora amb curiositat, atenció... Necessitem acumular dades que construeixin una idea concisa del que s'espera de nosaltres amb el clar objectiu de pertànyer.
Aquest dispositiu de lectura externa ens permet observar el funcionament del món de les altres persones. Amb aquests fils d'informació teixim patrons amb els que interaccionem i ens comuniquem amb el nostre entorn.
Els primers contactes amb l'entorn venen carregats d'informació crucial per a la nostra disposició davant la vida: si em donen el que mereixo, el món és un lloc segur i amable. Si m'ho neguen, o si arriba de manera imprevisible, estic en un entorn hostil.
Naixem programats i programades per rebre afecte, reconeixement i amor pel mer fet d'existir. Però no tots i totes ho aconseguim. Per això, no podem pretendre haver crescut regulades emocionalment quan el mitjà en el que ens hem desenvolupat no ho estava.
L'única manera de sentir seguretat en la nostra infància és tenir la presència constant d'una persona adulta regulada. Si no hem tingut a prop figures amoroses, responsables, sensibles i consistents, aviat comprenem que l'amor es la distància que existeix entre el que mereixo i el que rebo.
El periscopi escodrinya el que ens envolta des que naixem. Fa una prospecció de l'extern perquè sapiguem quin és el nostre lloc en el món. Aprenem a col·locar-nos en el lloc en que la mirada, l'amor i el reconeixement de l'entorn es posa més sovint.
I així ens vinculem: buscant allò que encaixa amb la nostra forma d'explicar-nos què és viure. I que és ser estimat i estimada.
Com et relaciones amb l'entorn per encaixar? Aquí tens els quatre grans patrons amb els quals et pots sentir identificat/da:
- Fight: vaig haver de barallar-me, lluitar i enfadar-me per ser vista.
- Flight: potser el que millor funcionava per guanyar atenció era fugir i evitar el contacte.
- Freeze: el que em donava més valor era quedar-me callada i quieta.
- Flatter: complaure a tot el món em revertia en més atenció.
Coneixe-ho és el primer pas per transformar-ho. Ho explica la psicòloga Elisenda Pascual Martí en el seu darrer llibre Amor de piel adentro, on convida als lectors i lectores a revisar patrons instaurats en la infantesa per aprendre a estimar-se bé. Per més informació del llibre, clica aquí.