A final d'any, la tradició ens empeny a fer balanç dels dies i mesos viscuts, així com també a pensar alguns propòsits per als que vindran. És un bon exercici per fer de forma individual o col·lectiva.
Tot i així, massa sovint caiem en idealismes que acaben afegint-nos pressions a les que ja tenim com a famílies. Així que és important prendre com a punt de partida l'anàlisi realista: ni tenim feines prou conciliadores, ni tampoc una societat que posi al centre les cures. Per tant, tant important és tenir desitjos com expulsar-nos de les responsabilitats que no ens pertoquen.
Avui, a Criar.cat, fem un recull de consells per a mares i pares imperfectes, perquè només acceptant les nostres limitacions podem realment tenir cura de nosaltres i dels nostres fills i filles.
- [GotaVerdaPle] No ets una superwoman
El mite de la superwoman ha fet molt mal a les mares. La sensació que hem de carregar amb tot sense un sistema que ens ho posi fàcil, que no podem queixar-nos perquè hem escollit tenir fills és, en realitat, una gran trampa. Et deixem amb tres reflexions molt interessants de les psicòlogues Paola Roig i Júlia Martí.
- [GotaVerdaPle] Tu no ets la impostora
La psicòloga Elena Crespi ens explica què és la síndrome de la impostora, un terme reivindicat en femení que afecta majoritàriament a dones. Entendre'l fa prendre consciència de la pressió que la societat exerceix sobre les dones i algunes de les inseguretats que hem heredat, en conseqüència.
- [GotaVerdaPle] Transforma la culpa
La culpa ha estat una gran eina de dominació i control patriarcal des del principi dels temps. I no és casual que sigui un sentiment compartit entre tantes dones i mares. Observa quan la sents i per què. I aplica aquests consells pràctics de la psicòloga Paola Roig per transformar-la:
- [GotaVerdaPle] Busca la teva xarxa
Vivim en una societat individualista, però el cert és que tenir xarxa fa que tot sigui més fàcil perquè ens podem ajudar entre nosaltres i podem compartir càrregues i pressions amb altres persones que estan vivint les mateixes situacions que nosaltres. Busca la teva xarxa, no et sentis sol/a.
- [GotaVerdaPle] Posa límits, també per tu
Els límits ens cuiden, ens protegeixen. La paraula límit té a veure amb una vora, amb el final d'alguna cosa, amb una frontera. Posar límits significa contenir, tenir cura i protegir. I els límits són inherents a la vida. Posa'n pocs, clars i coherents. També per tu.
- [GotaVerdaPle] Corresponsabilitat real
La criança porta associades una sèrie de càrregues mentals que és saludable que estiguin compartides amb la parella. Aquí tens dos recursos útils per facilitar-vos la repartició equitativa a casa.
Bona entrada d'any!