[inicicentrareport]Hi ha qui es pensa que una mudança consisteix a posar el que tens en capses, traslladar-les a una altra casa i buidar-les. Això potser és així quan vius sol o sola en una habitació. Però si tens criatures i un pis sencer, la cosa es complica molt i el pressupost es dispara.
Per fer una mudança i no morir en l'intent és essencial una bona planificació. Això és el que realment t’estalviarà temps, diners, i sobretot tensió. La planificació canviarà radicalment la qualitat de la mudança i el seu impacte emocional en la família.
També ens farà rebaixar el pressupost i estalviar temps que podem dedicar a fer altres coses. Tingues una llibreta o diari de mudança, o una app de notes compartida amb la parella per apuntar-hi les tasques i les gestions que t’explico a continuació. Com veuràs, hi ha tot de feines invisibles o invisibilitzades que requereixen temps i atenció.
Perquè les mudances poden treure el pitjor de nosaltres i de la nostra parella. Però també pot ser una experiència molt bonica i il·lusionant, que es pot fer amb tranquil·litat i elegància, encara que no tinguis un euro. Creu-me. Soc organitzadora professional i mare. En la meva vida he fet setze mudances personals, i unes quantes més com a professional. És dur. Però hi ha wifi al final del túnel!
[GotaVerdaPle] Quins tipus de mudança hi ha?
Podem fer la mudança en diferents dies de trasllat. Anem duent coses a la casa nova paulatinament, començant pels llibres, els quadres i la roba de l’altra temporada. Fins que ens quedem amb l’indispensable.
O bé, podem fer la mudança en un sol dia. Cal tenir-ho tot llest per quan arriba el camió. És la mudança més comuna.
Quan hem de començar a fer caixes? Si comencem setmanes abans, tindrem la casa plena d’embalums i no podrem circular. Si esperem a última hora, serà molt estressant i potser quan arriba el camió no ho tenim tot encaixat.
Però abans de posar-nos a fer caixes, hem de tenir ben preparada la mudança.
Com planificar la mudança:
[GotaVerdaPle] L'empresa de mudances. Cal buscar diferents pressupostos de transportistes i saber què inclouen. Preguntar si en dia festiu és més car. Si et donen ells les capses. Jo ho recomano. Estalvies temps d’anar-les a comprar tu, de comprar-ne de més o bé de fer curt. Només et cobren les que utilitzes. En acabar, te les recullen a casa i les reaprofiten, que és una opció més ecològica.
[GotaVerdaPle] El millor consell que et puc donar de la teva vida és invertir en el servei d'encaixat. L'empresa de la mudança ve a casa teva i en un dia (o dos, depenent de les coses que tinguis) t'ho guarden tot ells (t’emboliquen bé les copes, plats, etc) i et desmunten els mobles. La millor inversió que he fet a la meva vida. Demaneu preus, perquè no és tan car. També pots contactar una organitzadora professional que faci mudances perquè se n'encarregui ella amb un petit equip. Tot és informar-se.
[noticia]91[/noticia]
[GotaVerdaPle] Feu-vos el pressupost. Hem de tenir present que les despeses de la mudança no són només per als transportistes. Caldrà comptar si algú neteja la nova casa abans, si menjarem fora o demanarem menjar el dia de la mudança i dies posteriors, si ens caldran mobles nous i subministres, si volem que ens ajudi una organitzadora professional… És una bona idea comptar amb menjar preparat per als propers dies, que potser ens fa mandra cuinar entre tot el caos de capses i mobles a mig muntar.
[GotaVerdaPle] I un calendari. Cal buscar una data per la mudança, preferiblement en què els infants vagin a l’escola. Si no, compta que en algun moment hauran de sortir al carrer perquè els toqui l’aire i busca qui els acompanyarà. Tu has d’estar per la mudança.
Tingues ajuda d’algú si són petits perquè puguin estar també atesos i cuidats durant els dies de més feina. Tingues en compte que la majoria d’empreses treballen amb força antelació. No esperis a últim moment. També convé agafar el calendari i bloquejar els dos o tres dies següents per desembalar, col·locar les coses, rentar les cortines de nou abans de penjar-les... Compta que haureu d’estar disponibles per quan els operaris vinguin a instal·lar la fibra o si duen electrodomèstics nous.
[GotaVerdaPle] La neteja. Busca un dia per netejar el nou pis abans de la mudança. Qui ho farà? Cal contractar algú? A mi sempre m’han dit que em donaven el pis net però m’ha calgut tornar-lo a repassar a fons. I si vols deixar el teu antic pis net, cal organitzar-se també.
[GotaVerdaPle] Tens mascotes? Pensa si cal comprar algun calmant per a les nostres mascotes si no aguanten bé els viatges o els soroll de les caixes i mobles. Tinguem a mà el seu menjar, sorral i aigua per quan arribem a la casa nova. No podran esperar que ens posem a obrir les quaranta o noranta caixes fins que trobem el pinso.
[GotaVerdaPle] Pren mides al pis nou per decidir quins mobles us hi endueu i si hi podeu aprofitar les cortines i les barres. Els mobles són el més car de les mudances i és una pèrdua de diners endur-nos mobiliari que no utilitzarem “perquè un cop a la casa nova ja ho veurem”. Parla amb l'agència o la propietat si necessites tornar-hi amb la cinta mètrica. Jo sempre ho faig.
[GotaVerdaPle] El menjar. Ves buidant la nevera i congelador dies abans. Pensa on dinaràs el dia de la mudança, en ple enrenou, i quant de temps et prendrà. Què soparan els nens? Com solucionareu el primer esmorzar? Tingues en compte que la nevera s’ha de deixar reposar unes hores abans de fer-la funcionar de nou.
[GotaVerdaPle] La primera nit dels teus fills. Pensa un moment com serà la primera nit dels infants a la casa nova. Voldràs que la seva habitació ja estigui muntada? O potser que entre l'embolic de capses s’hi trobin quatre globus de benvinguda? Tingues un kit de supervivència de joguines i materials preparat i els ajudarà molt en aquest moment de familiarització amb la casa.
[GotaVerdaPle] El més important, tant si et fas tu les caixes o te les omplen els mudancers: fer una tria exhaustiva i quedar-te amb el que t’ultraencanta i realment necessites. Pots començar mesos abans, si pots. Repassar tota una casa no es fa en quatre dies. Descartar, descartar i descartar. Mirar on donarem la roba que no volem, els llibres que no rellegirem (siguem sincers), coses de nadó i joguines que ja no utilitzen… Si sabem que les nostres coses es reaprofitaran, és molt més fàcil desfer-nos-en. Per suprimir i llençar, tingues en ment què desitges de la nova vida que comenceu amb la mudança, i sent si aquestes coses que has acumulat fins ara hi enganxen, o bé t’estorben. Fer-ho directament a la casa nova és per desgràcia molt habitual, però una gran pèrdua de temps i diners que em trenca el cor.
[GotaVerdaPle] I què fem si les nostres criatures no volen renunciar a res? Com a organitzadora professional i mare de dos, crec que no s’ha de pressionar (no s’ha de pressionar mai, però de vegades els pares i mares insistim una mica, ja m’enteneu). Els canvis de casa són moment delicats per a tota la família, encara que els infants sovint són els primers a adaptar-s’hi. Si els nens i nenes no tenen l’hàbit de deixar anar (cosa que depèn de molts factors), no esperem miracles durant la mudança.
[noticia]979[/noticia]
Finalment, si veus que t'estressa la mudança i et crea angoixa, demana ajuda a una organitzadora professional perquè et doni un cop de mà en el procés. Amb ajuda, aquest malson pot ser una experiència transformadora i tranquil·la, i et pot ajudar a economitzar la mudança.
Començar a embalar...
[GotaVerdaPle] No barregis categories en una mateixa capsa. Si no, el desmuntatge serà un caos.
[GotaVerdaPle] Fes servir capses petites per als llibres i mitjanes per la resta de coses. Si no, pesen massa. Les grans són només per al nòrdic i els coixins.
[GotaVerdaPle] Ves amb temps. Quan queden “quatre coses” són cinc hores més de feina i no ho sembla.
[GotaVerdaPle] Tanca capses i apila-les. Tenim el vici de deixar-les obertes fins a última hora “per si de cas” i aleshores no tenim lloc per circular.
[GotaVerdaPle] Escriu el que hi ha a la capsa a la part de dalt i en un costat.
[GotaVerdaPle] Compra cinta d’embalar bona. La barata es desenganxa.
[GotaVerdaPle] El kit de supervivència. A part de les caixes, tindrem feta una maleta amb muda, necesser i el sabó de mans, paper de cuina, coses indispensables per passar les properes 24 hores, com els llençols i tovalloles per a cadascú, el carregador del mòbil i els objectes de valor, que no han d’anar en capses en el camió de les mudances. Agafa també una petita selecció de joguines preferides dels teus fills per a les seves primeres hores a la casa nova. No tothom pensa en el kit, i és molt important per estar tots tranquils la primera nit a casa.
Frena les teves ganes de divorciar-te. És la tensió i el cansament. Respira.
Si ho sents així, fes un petit comiat de la casa abans de marxar. Jo ho faig uns dies abans. Internament, li dono gràcies pels bons records que hi he viscut i li explico que marxem. Ho pots compartir amb els teus fills, si creus que els agradarà, i anar dient bons records que hi heu viscut en veu alta. És divertit i emotiu.
Ha arribat el gran dia... Comença la mudança!
[GotaVerdaPle] Escombra la casa vella abans de marxar (com a mínim). Com que està buida, és un moment. És una manera de dignificar-la i mostrar-li agraïment.
[GotaVerdaPle] A la casa nova, tingues present que has d’estar a la porta dirigint on va cada capsa. Els transportistes t’han de deixar cada capsa al seu lloc. Així estalviaràs temps infinit de desembalar (i mal d’esquena).
[GotaVerdaPle] Recorda’t de fer fotos a la casa nova buida! Al cap d’un temps et farà gràcia veure-les.
[GotaVerdaPle] Tingues aigua fresca per anar bevent. Potser no tindràs gots disponibles fins al cap de moltes hores. Vés a saber en quina capsa són.
[GotaVerdaPle] Centra’t en el kit de supervivència. Col·loca tovalloles i el sabó de mans, fes els llits, prepara els pijames i la roba per l’endemà, desembala els estris de cuina bàsics i les joguines preferides dels nostres fills. Vols preparar alguna sorpreseta a l’habitació per quan arribin?
[noticia]1265[/noticia]
I l’endemà?
Vinga a escombrar. Ara queda anar netejant (les capses embruten molt) i anar col·locant les coses. Sentint com respira la casa i com us hi sentiu. Compta amb una organitzadora professional si vols tenir-ho tot ben endreçat des del principi i començar amb bon peu a la casa nova. Segons el pressupost que tinguis, l’organitzadora pot venir a casa teva, o fer-ho en línia.
És bona idea començar per desembalar la roba, la cuina i el lavabo. Els llibres i la decoració poden esperar. Però posa’t una data màxima per haver buidat totes les capses. Veure-les per allà mig durant dies o setmanes té un efecte molt negatiu en el benestar de tota la família.
Felicita’t per la feinada feta. Ole tu. Ole tu! I com ho celebraràs? Un soparet familiar amb coses bones i un parell d’espelmes? Disco a la sala tots disfressats? Un berenar d’inauguració amb amics i família? Sent l’orgull del que has aconseguit, tan poc valorat per aquesta societat productivista. Posa amor a fer la nova caseta, i la caseta també et farà a tu.
[info]Segueix a la Clara Massons i de Lama, organitzadora professional, a les seves xarxes.[/info]
[ficentrareport]
Llar
Com sobreviure a una mudança amb criatures
Consells pràctics de l'organitzadora professional Clara Massons

ARA A PORTADA
Publicat el 24 de gener de 2024 a les 07:30
Actualitzat el 25 de gener de 2024 a les 11:19