[inicicentrareport]L'impetigen és una infecció bacteriana superficial i localitzada a la pell que afecta principalment infants d'entre 2 i 5 anys, tot i que es pot donar abans.
Es tracta d'una infecció molt contagiosa que es manifesta mitjançant l'aparició d'ampolles vermelles principalment a la cara, al voltant del nas i la boca, i a les mans, tot i que pot afectar a tot el cos.
Habitualment és de caràcter lleu però es pot estendre fàcilment per altres zones per contacte directe amb altres zones infectades o fins i tot per contacte indirecte (amb tovalloles o altres utensilis, joguines o llençols que hagin estat en contacte amb la zona infectada).
La calor i la humitat n'afavoreixen l'aparició. Així doncs quan hi ha més casos és a l'estiu o a l'inici de la tardor. Hi ha dos bacteris que poden produir aquesta infecció: Staphylococcus aureus i Streptococcus pyogenes. Els símptomes són els mateixos independentment que l'origini un o l'altre bacteri.
Les criatures amb altres problemes cutanis, pell irritada, amb talls o esgarrapades, o èczemes són més propenses a desenvolupar impetigen.
[GotaVerdaPle] Com es pot prevenir?
[GotaVerdaBuit] Assegurant-nos que mantenen una bona higiene, rentant-se bé les mans i la cara.
[GotaVerdaBuit] Mantenir ben netes les superfícies que hagin pogut estar en contacte amb zones infectades.
[GotaVerdaBuit] Per tal de prevenir la infecció a altres membres de la família caldrà utilitzar cadascú les seves peces de roba, llençols i tovalloles i rentar-les amb aigua calenta.
[GotaVerdaBuit] És recomanable dur les ungles de l'infant ben tallades per evitar esgarrapades o lesions a la pell que puguin facilitar el contagi.
[GotaVerdaBuit] També cal evitar activitats que impliquin contacte.
[GotaVerdaBuit] Mantenir seques i netes les zones afectades i rentar-se bé les mans després d'aplicar la pomada antibiòtica.
[GotaVerdaBuit] Es recomana tapar les lesions fins que ja hagin format crosta i intentar en la mesura del possible no gratar-les.
[GotaVerdaBuit] Un infant infectat no ha d'anar a l'escola fins mínim 48 hores després de rebre tractament i en alguns casos fins i tot es recomana perllongar el temps d'absència si les lesions no estan seques.
[GotaVerdaPle]Tractament
Tot i que l'impetigen acostuma a desaparèixer de manera espontània al cap d'unes setmanes se sol recomanar seguir un tractament antibiòtic local en forma de pomada i en alguns casos fins i tot es pot receptar via oral. És important seguir les indicacions del metge o metgessa.
[info]Més informació al Canal Salut o al portal de Sant Joan de Déu [/info]
[ficentrareport]
Impetigen: què és i què cal fer?
Afecta principalment als infants d'entre 2 i 5 anys i hi ha més casos a l'estiu i a la tardor
Ara a portada
Publicat el 19 de setembre de 2024 a les 07:39
Actualitzat el 19 de setembre de 2024 a les 14:57