[inicicentrareport]El meu fill o filla no vol anar a dormir... T'ha passat? Avui repassem els motius pels quals una criatura pot resistir-se a anar al llit:
[GotaVerdaPle] Sobrecansament: si els ritmes i els horaris no estan adequadament ajustats a les necessitats de descans dels nostres infants, poden arribar a l'hora de dormir sobrecansats mostrant rebuig per anar al llit. És important quan l'infant comença a mostrar signes de cansament, reduir l'activitat i crear un moment de tranquil·litat que l'ajudi a fer la transició cap al son.
[noticia]1286[/noticia]
[GotaVerdaPle] Sobreestimulació: una de les conseqüències de la hiperactivació per estímuls és la dificultat per conciliar el son. L'estimulació segueix el procés contrari a la relaxació, que ha d'apaivagar els sentits en comptes d'activar-los. És per això que són tan importants els rituals del son que indueixen a la tranquil·litat i la relaxació.
En aquest sentit, el cap de la Unitat de Trastorns del Son Infantil i Juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu explica que "l'hora d'anar a dormir no hauria d'anar acompanyada de tecnologia. La llum blava de les pantalles inhibeix la síntesi de melatonina, el que estem fent és dir-li al cervell que és de dia, el rellotge intern no ho acaba d'entendre i tanquem la porta a començar a dormir". En canvi, posar una lampareta o punt de llum taronja o vermell a l'habitació, facilitaran la segregació de melatonina.
[GotaVerdaPle] Poc cansament. Pot passar també que en dies de poca activitat, els infants tinguin dificultats per conciliar el son per falta de cansament.
[GotaVerdaPle] Falta de rutina: establir una bona rutina a l'hora d'anar a dormir és clau. Hi ha moltes criatures, però, a qui els costa molt fer la transició d'anar-se'n al llit i adormir-se. N'hi ha que necessiten el pit o el biberó, d'altres que requereixen que ens quedem molta estona, que ens estirem al llit amb ells, o que esperem fins que s'adormin.
[noticia]1116[/noticia]
"El 80% dels problemes de son es poden resoldre amb rutines i hàbits, i, per tant, els pares i mares podem fer-hi molt". Davant una criatura a qui li costa molt anar a dormir, Òscar Sans recomana revisar bé els hàbits i rutines.
[GotaVerdaPle] Ansietat per separació: les criatures poden manifestar també dificultat per separar-se per la nit mostrant desgrat o refús repetit per anar al llit sense una persona propera a prop o fora de casa i desvetllaments freqüents durant la nit per comprovar o per dormir a prop de les persones properes.
[GotaVerdaPle] Terrors nocturns: els terrors nocturns són despertars incomplets que formen part del desenvolupament normal dels infants. Són un tipus de parasòmnies, és a dir episodis indesitjats en context de son. N'hi ha de dos tipus: aquells que succeeixen en el son no REM (el que ens serveix per descansar d'allò que hem fet durant el dia, coincideix amb la primera part de la nit) i els que passen en son REM (quan el cervell aprofita per posar ordre a tot el que fem, a la segona part de la nit).
[noticia]1292[/noticia]
Quan han de dormir els infants per evitar els terrors nocturns? La teoria diu que els infants menors d'un any han de dormir 14 hores, entre 3 i 5 anys de 10 a 12 hores, en edat escolar 10 hores i adolescents 9 hores. A la pràctica hem de veure que l'infant estigui vital durant tot el dia i no s'aixequi cansat.
La quantitat de son és important però també la qualitat.
[ficentrareport]
Son
No vol dormir? 6 possibles causes i què fer
Com fer el trànsit al son respectant les característiques de cada infant

ARA A PORTADA
Publicat el 05 de juny de 2024 a les 07:30
Actualitzat el 07 de juny de 2024 a les 11:30
Et pot interessar
-
Son El teu fill/a té problemes per dormir? Això t'interessa!
-
Son 7 factors que influeixen i que poden fer que el teu fill/a no pugui dormir
-
Son Per què no es recomana posar-li soroll blanc a un nadó?
-
Son TEST El meu fill o filla dorm les hores que necessita?
-
Son Terrors nocturns: què són i què cal fer?