Els terrors nocturns són despertars incomplets que formen part del desenvolupament normal dels infants. Són un tipus de parasòmnies, és a dir episodis indesitjats en context de son. N'hi ha de dos tipus: aquells que succeeixen en el son no REM (el que ens serveix per descansar d'allò que hem fet durant el dia, coincideix amb la primera part de la nit) i els que passen en son REM (quan el cervell aprofita per posar ordre a tot el que fem, a la segona part de la nit).
Les que succeeixen en aquesta primera fase no REM es divideixen en tres: Els terrors nocturns, els despertars confusionals i el somnambulisme. Aquells que succeeixen durant la segona part de la nit, en la fase REM son els malsons. Com els distingim?
[GotaVerdaPle]Terrors nocturns: despertars amb crits, plors, suors i taquicàrdia. L'infant et mira però no et veu, i és que realment no està despert. Tot i que el veiem amb molta angoixa en el fons res dolent li passa.
[GotaVerdaPle]Despertar confusional: Es desperta, s'incorpora, obre els ulls i es torna a dormir.
[GotaVerdaPle]Somnambulisme: Quan sembla que estigui despert, surt corrents o caminant de l'habitació, però realment està dormint.
[GotaVerdaBuit]A quina edat n'hi solen haver més? A partir dels 2-3 anys, però poden aparèixer abans. Si succeeixen de manera esporàdica no passa res. Si apareixen més de tres en una nit o diverses vegades a la setmana cal consultar-ho amb el/la pediatra.
[GotaVerdaBuit]Amb què tenen a veure? Hi ha una part de component genètic. Se sap que Aproximadament un 20% dels infants en té i a mesura que el cervell madura van desapareixent. En edat escolar hi ha un 5-10% dels infants que en tenen i un 1% en edat adulta. Hi ha un component també d'higiene de son i és un tipus de trastorn que va relacionat amb no dormir prou.
[GotaVerdaBuit]Com els hem d'acompanyar? És important no interactuar massa amb ells, no preguntar-los res ni encendre el llum, perquè podríem allargar l'episodi. Els podem abraçar i acompanyar, mirar que no hi hagi res amb què es puguin fer mal. Hi ha infants que es posen nerviosos i fins i tot violents i cal esperar que s'acabi l'episodi (poden durar entre 10 i 20 minuts).
[GotaVerdaBuit]Com ho podem distingir d'una crisi epilèptica? El primer que hem de saber és que és molt més freqüent que sigui un terror nocturn que una crisi i per tant, no ens hem d'espantar. Les crisis epilèptiques es diferencien dels terrors nocturns perquè poden aparèixer diverses vegades durant la mateixa nit (3,4, o 5 vegades) i són molt iguals, tenen patrons de repetició. Si veiem que això passa cal consultar-ho amb un/a pediatre/a.
[GotaVerdaBuit]Quan han de dormir els infants per evitar els terrors nocturns? La teoria diu que els infants menors d'un any han de dormir 14 hores, entre 3 i 5 anys de 10 a 12 hores, en edat escolar 10 hores i adolescents 9 hores. A la pràctica hem de veure que l'infant estigui vital durant tot el dia i no s'aixequi cansat.
La quantitat de son és important però també la qualitat. Hi ha factors com per exemple en nadons els refluxos, i en infants més grans els roncs, o bé enuresi nocturna que poden alterar aquesta qualitat de son i també cal tenir-ho present.
[ficentrareport]