Mares i pares autònoms: una cursa d'obstacles per arribar a conciliar

Els teus drets si treballes pel teu compte i tens criatures

  • Karolina Grabowska -

ARA A PORTADA

Publicat el 11 de febrer de 2025 a les 10:41
Actualitzat el 11 de febrer de 2025 a les 13:19

La conciliació és un repte en qualsevol professió. El sistema laboral no està organitzat per conciliar la vida professional i personal. Com sempre diem, necessitem una legislació que ofereixi permisos per naixement més llargs, en especial per a les mares gestants.

I si ets autònom/a? La conciliació es complica més, en especial per aquelles persones que tenen un negoci on és necessària la presencialitat i la facturació no arriba per tenir personal a càrrec. Per tant, és difícil aconseguir flexibilitat.

Una primera reivindicació de les autònomes és que el permís per naixement és inferior al de les persones assalariades. El permís en si és de 16 setmanes, igual per a totes les mares i pares.

El problema és el permís de lactància. És un permís que gaudeixen les persones assalariades on poden decidir si redueixen la jornada o s'acumula i pot arribar a ser d'uns 28 dies naturals depenent del conveni i la jornada. Per tant, una dona autònoma s'ha de reincorporar al cap de 16 setmanes, que, recordem, són només 3 mesos i mig de vida de la criatura.

Actualment, hi ha diverses bonificacions per les persones autònomes com:

  • Bonificacions en la quota d'autònoms: hi ha diverses bonificacions com la del 100% de la quota durant el permís de maternitat o paternitat o una bonificació de la quota en reincorporar-se del permís de maternitat anomenada tarifa plana durant 24 mesos i no haver-la gaudit durant els 2 anys anteriors.
     
  • Bonificacions vinculades a la contractació: per millorar la conciliació de les autònomes es pot accedir a una bonificació en les quotes de la Seguretat Social si es contracta un treballador per substituir-la. Els menors a càrrec han de tenir fins a 12 anys. La contractació ha de ser, com a mínim, del 50% de la jornada habitual i tenir una durada mínima de 3 mesos.
     
  • Tributació conjunta amb la parella i fills: es poden obtenir beneficis fiscals, però això depèn dels ingressos de les dues persones. El consell és valorar per cada cas si la tributació conjunta és millor que la individual.

Quines mesures hauria d'impulsar l'administració?

  • Millores en els permisos per naixement: equiparar el temps de permís perquè siguin els mateixos entre autònomes i assalariades i no hi hagi diferències a causa del permís de lactància. 
     
  • Ajuts per fomentar la contractació: Hem parlat amb algunes dones autònomes i una de les principals pors d'agafar el permís maternal i tancar uns mesos és perdre els clients. Com dèiem anteriorment, hi ha bonificacions en la quota per contractar, però també s'hauria d'incentivar amb ajudes les primeres contractacions en el cas de persones amb menors a càrrec i que no tinguin un nivell d'ingressos del negoci suficient per a permetre's noves incorporacions.

    Es fomentaria la creació d'ocupació amb jornades completes per substituir una baixa, o parcials, afavorint així la flexibilitat. 

I què podem fer si l'administració no avança?

La millor recomanació és la planificació. En el moment de decidir fer-se autònom per engegar un negoci, és important planificar bé el model de negoci, quins ingressos es poden obtenir, despeses i quin sou quedarà. 

Per arribar a aquest nivell de negoci, quina càrrega de feina suposa? Es pot crear un pla temporal, per exemple, durant els primers anys dedicar més hores per després afluixar per poder conciliar millor i anar variant segons les necessitats personals. També cal tenir clar quin nivell d'ingressos s'ha d'aconseguir per poder contractar més persones. 

Depenent del negoci, valorar diversificar les vies d'ingrés, automatitzant-ne alguns si és aplicable i planificar plans de contingència en el cas de voler tenir criatures i gaudir del permís de naixement i més endavant poder tenir temps per conciliar.

Són diverses reflexions que podem fer abans d'emprendre, per tal de preparar-se pel pitjor i actuar el millor possible. 

La Sandra i la Raquel Andrés han fundat Wocrata, un moviment per aconseguir la conciliació real. Treballen amb persones i empreses per implementar mesures de conciliació al món laboral. Pots seguir-les a les seves xarxes.