Històries de vida

«Vaig tenir càncer d'adolescent, em van congelar teixit ovàric i avui soc mare de dos»

L'Anna és un cas d'èxit d'embaràs per trasplament del teixit ovàric, una tècnica per preservar la fertilidad en pacients oncològics liderada per l'Hospital Sant Joan de Déu

  • L'Anna ha estat mare per trasplantament del teixit ovàric | Cedida -

ARA A PORTADA

Publicat el 12 de febrer de 2025 a les 07:00
Actualitzat el 12 de febrer de 2025 a les 12:52

Tenia disset anys quan vaig notar-me un bony al peu esquerre. La meva mare va dur-me al metge per veure què podia ser. El que havia de ser una visita va acabar convertint-se en un any i mig d'odissea, de consulta en consulta, sense tenir un diagnòstic clar. Fins que finalment em van derivar a un oncòleg després d'una prova que va encendre les alarmes. Tenia càncer, osteosarcoma em van dir. 

Era adolescent i recordo que llavors el que més em preocupava era sotmetre'm a quimioteràpia i quedar-me sense cabells. Abans d'iniciar el tractament, els metges em van fer una pregunta que amb divuit anys no va ser fàcil de respondre. Em van demanar si accedia a retirar-me teixit ovàric per preservar la meva fertilitat.

Es tractava d'un estudi que liderava un equip mèdic de l'Hospital Sant Joan de Déu i que havia raportat bons resultats en animals, però del qual només hi havia 100 casos d'èxit en dones a tot el món. En aquell moment, el meu cap no pensava en la maternitat, però ho vaig acceptar. 

Va començar la quimio i va ser força dur. Les primeres sessions havia de quedar-me un parell de dies a l'hospital perquè em sentava molt malament. Em vaig arribar a aprimar deu quilos. A mig tractament, em van operar per treure'm l'os afectat i implantar-me'n un tros del peronè. Vaig seguir amb el tractament uns mesos més.  

No van donar-me l'alta definitiva fins als 30 anys. I, al cap de poc temps, amb la meva parella vam començar a buscar l'embaràs. No hi va haver manera. Va ser aleshores quan vam decidir tornar a l'hospital que tenia el meu teixit ovàric congelat per valorar reimplantar-me'l. 

Primer van intentar altres mètodes menys invasius: insaminació i in vitro. Van ser mesos molt frustrants, recordo plorar moltes vegades. Cap dels dos sistemes va funcionar.

Finalment, l'equip mèdic que havia liderat l'estudi va decidir implantar-me el teixit congelat amb laparoscòpia. La intervenció va anar bé i va resultar ser molt efectiva: al cap de dos mesos ja m'havia quedat embarassada. 

Recordo que quan vam veure el test positiu, la meva parella i jo ens vam quedar en xoc. Durant uns minuts no vam saber què dir, no ens podíem creure el que finalment ens havia passat. 

Avui, i per sorpresa encara nostra, soc mare de dos i no puc estar més agraïda a les persones que ho han fet possible.