Puc disfressar el meu fill/a d'indi sense que això representi una apropiació cultural? Què han de tenir en compte les escoles per evitar promoure estereotips i rols de gènere amb els balls i les disfresses? Vull educar el meu fill/a en la igualtat i el respecte, també quan es disfressi.
Aquestes són algunes de les preguntes que ens han fet membres de la nostra comunitat de Criar.cat a través de les xarxes socials. El Carnaval pot ser una oportunitat també per educar les nostres criatures en la igualtat, a través del joc simbòlic i de transformar-se en algú altre. Però, malauradament, hi ha moltes disfresses que perpetuen rols i estereotips de gènere o que, fins i tot, poden resultar racistes.
Expertes de la Universitat de la Rioja han elaborat un treball sobre les disfresses considerades sexistes i estereotipades. Apunten que no es tracta de censurar o prohibir, sinó d'explicar-ne el significat i proposar alternatives més educatives.
A la vegada, cal tenir present que hi ha disfresses carregades de significats i de connotacions: si disfressem a dos germans, un de dimoni i l'altre d'àngel, inevitablement condicionarà i connotarà la manera amb la qual es relacionin amb ells i els adjectius que rebin per dur aquesta disfressa també.
En aquest article t'expliquem coses que cal tenir en compte per evitar aquests estereotips i racisme implícit que hi ha darrera d'aquestes disfresses.