[inicicentrareport]Quan els nostres fills i filles arriben a la pubertat viuen molts canvis, tant en l'àmbit físic com emocional. Un moment en què els sorgeixen un munt de preguntes i dubtes. Per això és molt important acompanyar-los abans que arribi aquesta etapa vital i, sobretot, durant la mateixa pubertat.
La Marta Pujol, educadora afectiva i sexual, i presentadora i creadora dels continguts del programa Canvis del SX3, ens dona resposta a 8 preguntes clau d'aquesta etapa. De ben segur us serà de gran ajuda per iniciar una conversa amb els nens i nenes a casa, però també a l'escola:
- [GotaVerdaPle]Què és la pubertat i quan m'arribarà?
La pubertat comença quan s'activa la producció d'unes hormones al cervell. Aquestes hormones, a la vegada, faran que el cos comenci a produir-ne d'altres que iniciaran un munt de canvis per tot el cos, tant als nois com a les noies.
En el cas de les noies la pubertat s'inicia normalment entre els 8 i 13 anys, i en els nois entre els 9 i 14 anys. Aquestes són dades dels països de la cultura occidental en l'actualitat, però se sap que l'edat d'inici de la pubertat s'ha anat disminuint en els últims anys.
- [GotaVerdaPle]Què li passarà al meu cos?
En aquesta etapa surt pèl al cos com ara a les aixelles, a les cames, als genitals i també a la cara, en el cas dels nois. L'olor corporal també canvia i és més intensa. Creixen i canvien els genitals, i també els pits, en el cas de les noies, i la forma del cos canvia una mica. Hi ha canvis a la veu i apareixen els primers granets.
- [GotaVerdaPle]Tindré alts i baixos emocionals?
Amb la pubertat, les emocions s'amplien. De sobte, l'humor pot passar de l'alegria a la tristor en un no res. Es dona més pes a les amistats, i es comença a sentir atracció per alguna persona, i a experimentar plaer o ganes d'estar en intimitat.
No hi ha emocions bones o dolentes. Però sí que les podem classificar en tres grups pel que et fan sentir: les que són agradables i et fan sentir bé, les que són desagradables i et fan sentir malament i les que estan al mig camí. Totes són vàlides perquè porten un missatge. Les que et fan sentir bé et diuen "endavant, tot és correcte!". Les que et sorprenen o deixen una mica de confusió et diuen "baixa la velocitat, un moment!" i les que et fan sentir malament et diuen "alguna cosa no va bé, per aquí no!".
Saber quin missatge vol dir-te cada emoció pot ser una mica difícil. Però igual que quan aprens què volen dir els senyals de trànsit, és fàcil circular, quan més et vas coneixent, millor entens les teves emocions.
- [GotaVerdaPle]Per què dona gust tocar-se els genitals?
Quan ens toquem els genitals podem sentir pessigolles agradables. És normal perquè hi ha un munt de terminacions nervioses. Cadascú té les seves preferències i sensibilitats i fer-se carícies a un mateix per sentir aquest plaer, és a dir, masturbar-se, és una forma d'esbrinar què ens agrada.
Això sí, cal recordar que el penis i la vulva són una part privada i, per tant, tocar-la ho has de fer en la intimitat.
- [GotaVerdaPle]Què he de saber de la regla quan em vingui?
El cicle menstrual passa per quatre fases on les hormones fan que hi hagi un diàleg constant entre el cervell i els ovaris. La fase preovulatòria és quan l'òvul va madurant a l'ovari. L'ovulatòria és quan s'allibera l'òvul i baixa per les trompes. A l'úter es va creant una capa a les parets. La fase premenstrual és quan continua creixent l'endometri. Si no hi ha embaràs, es despendrà en forma de regla. I dona lloc a la fase menstrual que és el moment de la menstruació.
De fet, en aquestes fases se senten emocions diferents. A la fase preovulatòria i ovulatòria s'està més expansiva, oberta a fora. En canvi, a les fases premenstrual i menstrual es vol estar més cap endins, amb el teu món interior.
- [GotaVerdaPle]Canviaran els vincles que tinc ara?
Les primeres relacions que tenim i amb qui fem vincles és amb la família. Són persones que ens permeten créixer, aprendre, estimar i ser estimats. Però amb la pubertat s'hi sumen les relacions que sorgeixen de noves emocions i experiències i que vivim principalment amb les amistats. Aquestes ens han de fer sentir bé.
És important tenir cadascú la seva pròpia personalitat i és molt important també tenir una bona relació amb un mateix. Com totes les relacions cal dedicar-hi temps, comprensió, dedicació i cura. I aquesta és per tota la vida!
- [GotaVerdaPle]Què vol dir intimitat i com puc posar límits?
Quan et fas gran, hi ha un món dins teu que creix i aquest és la teva intimitat. És una part interna i profunda de la teva vida. A poc a poc, el vas construint amb experiències, ja que aquest món de la intimitat sempre més serà amb tu.
Són moments o espais d'intimitat, que et donen seguretat i confort i hi tens tot el dret. Cal tenir present que la intimitat pot ser diferent per a cada persona i cap és millor o pitjor.
Si mai sents que algú entra al món de la teva intimitat sense permís pots sentir vergonya o incomoditat. Per això, encara que a vegades pot ser difícil, no oblidis que tens dret a dir que NO poden entrar-hi.
Si encara voleu trobar més respostes a preguntes sobre aquest moment vital dels vostres fills i filles heu de consultar El llibre de canvis. Un viatge per la pubertat, el nou llibre de Marta Pujol i il·lustrat per Rut Bisbe que just acaba de publicar l'editorial catalana Bindi Books.
Un llibre que aborda els canvis físics en aquesta etapa de la vida, però també altres temes clau com la menstruació, la sexualitat, la identitat, les emocions, els estereotips de gènere, el plaer, les relacions, la importància de la intimitat de cadascú, i fins i tot, aborda també la pressió estètica que vivim actualment. Els grans dubtes sobre la pubertat es responen a partir de les preguntes que han fet nens i nenes d'arreu de Catalunya.
Una lectura de capçalera per regalar als vostres fills i filles perquè el consultin sols, amb les seves amistats o bé per llegir-lo en família i així entendre's una mica millor en un moment de canvis que tot pare o mare ha viscut. A més, el llibre inclou contingut inèdit i complementari al programa, amb l’objectiu que Canvis sigui un espai de difusió didàctic, en català i multiplataforma (televisió, xarxes socials, web i llibre).
Amb el suport de:
