Recordo que quan era petita i anava a l'escola, la professora ens explicava la família i només hi apareixien les figures del pare i la mare.
Actualment, la paraula família, ha anat creixent i ampliant el seu concepte, si més no permetent accedir-hi a tothom, deixant de banda els estereotips, que fa anys eren tan tancats.
Si fem una ullada a la societat que ens envolta, la diversitat és present en molts àmbits: el cultural, l'ètnic, l'idiomàtic, l'afectiu, el sexual, el físic, l'econòmic.. I això és, des del meu punt de vista, el que ens fa ser éssers únics en essència i el que en ajuda a créixer i a aprendre de tot i tothom el que ens envolta.
Realment la societat està preparada per conviure amb la diversitat? Som respectuosos? La resposta pot ser ben diversa, però el que sí que puc dir és que mitjançant la publicació del conte Famílies, he intentat posar el meu granet de sorra, per tractar el tema de la diversitat de models familiars des del vessant del respecte i la tolerància.
Considero que és una eina molt potent per accedir als infants, permet verbalitzar situacions, preveure'n d’altres, imaginar-ne d’altres, treure’n diverses interpretacions, empatitzar, treballar valors... Ens permet tractar temes a partir de petites grans històries apropant-nos més als infants i accedint a les seves emocions o pensaments.
Soc mare divorciada i mestra, i aquest tema em toca de ben a prop. Quan vaig enamorar-me de la meva parella, la Mireia, vam viure moments en què la lluita contra la societat vinculada als estereotips no ens va aplanar el camí. Vaig tenir la gran sort que, la perspectiva dels meus fills va ser tan natural i pura, que em va encoratjar a escriure un conte des de la mirada d'un nen.
[GotaVerdaPle] Com podem parlar de la diversitat familiar amb els infants? Des de l'escola, com a mestra, podríem enfocar-ho amb un gest tan simple com demanar als alumnes que portin una fotografia de les seves famílies.
Possiblement, només observant-les i parlant-ne els infants s'adonarien que totes les famílies no són iguals o com la seva i a partir d'aquí tenim un bon punt de partida per començar a centrar-ho amb un ampli ventall d'activitats.
Podem abordar-ho des de quatre grans eixos:
- [GotaVerdaPle] Els valors i els sentiments: respecte, tolerància, acceptació, normalització, empatia, amor. Els valors sempre van intrínsecs en els contes, però si hi afegim part de les nostres vivències diàries i parlem de la nostra llar, la nostra família els valors sorgeixen per si sols. Hem de partir, que una part molt important en l’educació dels infants és l’educació emocional, la capacitat que pot tenir un infant en identificar els sentiments i les seves pròpies emocions conjuntament amb la gestió d’aquests. No és un treball fàcil, però ens ajuda a ser més humans i propers.
- [GotaVerdaPle] Trencar amb els estereotips: l’amor no té sexe. Podem partir de les diferents formes que podem estimar, és a dir, els humans, tenim la capacitat d’estimar a moltes persones, però de diferents maneres i això ens portarà a mostrar als infants que ens acabem enamorant de les persones.
- [GotaVerdaPle] Promoure una societat on tothom hi tingui cabuda: la convivència.
Dins l’aula els infants aprenen a conviure i a compartir moments, el que els hi podem proposar són diferents situacions a partir de làmines o situacions properes i preguntar què en pensen, com se senten i fer-ne una reflexió.
I a través del joc o dinàmiques? Aquí teniu algunes propostes que us poden ser molt útils:
- [GotaVerdaPle] La teranyina de la família: consisteix a anar passant-nos un cabdell de llana mentre anem dient una paraula o una frase del que significa per nosaltres la família. Finalment, s’acaba construint una teranyina, que és la base de tota família, amb el que ens ensenyen i el que rebem.
- [GotaVerdaPle] Construïm famílies: consisteix a formar famílies utilitzant diversos Playmobil, mentre cada petit grup el va creant l’explica als seus companys. L’única consigna és que cap família pot ser igual.
Educadors, docents i famílies són la base de tots els aprenentatges dels infants, per tant, cal crear xarxa per treballar tots els temes que conformen la nostra societat des d’una perspectiva més àmplia i sense oblidar que els infants que eduquem avui són la societat del demà.
Com dic en el conte: "La família són les persones, el lloc i el moment on ens sentim bé, acompanyats, on hi ha el caliu de la nostra llar, on ens sentim segurs, protegits i sobretot estimats".