Les famílies que tenim criatures ens solem preocupar per aspectes de la criança i l'educació com ara l'alimentació saludable, el son i el descans, l'activitat física o l'ús de les pantalles. Però massa vegades ens oblidem d'un aspecte cabdal: l'educació financera.
I és que nosaltres mateixos gestionem els diners a diari, i hem de prendre decisions que afecten directament la nostra economia personal i familiar. Als nostres fills i filles els passarà el mateix en un futur cada vegada més pròxim, de manera que és bona idea començar a ensenyar-los a relacionar-se amb els diners ara que viuen amb nosaltres, per tal que aprenguin a gestionar-los de manera autònoma, responsable i eficient.
-
[GotaVerdaPle] A partir de quina edat podem començar l’educació financera?
Convé que a casa parlem de diners de manera natural i freqüent, perquè, com hem vist, els diners són part del nostre dia a dia.
[GotaVerdaPle] Dels 3 als 6 anys podem començar a preparar el terreny a través del joc: jugar a les botigues a casa (amb objectes quotidians, preparant cartells amb els preus i alternant els rols de comprador i botiguer), i també jugar a ordenar monedes i bitllets, per aprendre’n el valor (i sempre sota la nostra supervisió).
També cal ensenyar-los a ser consumidors responsables i a no malbaratar els recursos que tenim al nostre abast: apagar els llums a casa quan no els necessitem, no deixar córrer l’aigua quan ens rentem les mans o les dents, etc.
[GotaVerdaPle] A partir dels 6 anys podem encetar una etapa d’educació financera més sistemàtica, i ensenyar-los conceptes financers com els ingressos, les despeses, l’estalvi i la gestió conscient dels diners. Per fer-ho, podem utilitzar eines diverses, com ara la paga, la llista de desitjos, el matalàs d’emergència o el full de control d’ingressos i despeses, entre d’altres.
-
[GotaVerdaPle] La paga és bona idea?
A partir dels 6 anys està molt bé començar a treballar el concepte d’ingressos mitjançant l’eina de la paga. Amb la paga els nostres fills i filles aprenen habilitats tan positives com prendre les seves pròpies decisions (i experimentar-ne les conseqüències), prioritzar les despeses, posposar la recompensa o tolerar la frustració de no tenir els diners suficients ara i aquí per a comprar el que volen.
Fins als 12 anys convé que siga setmanal, en efectiu, i no és recomanable vincular-la a les seves responsabilitats acadèmiques ni a les seves tasques a casa. Els nens i nenes han de rebre la paga per a aprendre a gestionar els diners.
-
[GotaVerdaPle] Quants diners he de donar-li de paga?
L'import que rebin el teu fill o filla dependrà de la teva situació financera personal i familiar, però en línies generals cal que els diners que li donis li permeti estalviar i gastar.
A més, convé començar per donar-li un import baix, de manera que l'ajudi a desenvolupar habilitats i qualitats molt positives per al seu present i per al seu futur, com ara la constància, la paciència, la capacitat de marcar-se objectius o la inhibició dels impulsos.
-
[GotaVerdaPle] Com puc ensenyar-li a estalviar?
Cal canviar la imatge que tenim de l’estalvi i ensenyar-los als nostres fills i filles que l’estalvi no és el que ens sobra a final de mes, sinó que és una despesa fixa més.
Per això, quan rebin la paga, els nens han d'apartar-ne immediatament una part, que servirà per a bastir el seu propi matalàs d'emergència. L'objectiu és que adquireixin l'hàbit de l'estalvi automàtic, ja que quan siguin adults un matalàs d’emergència és imprescindible per a acarar situacions econòmiques imprevistes o delicades de manera tranquil·la i sense un impacte negatiu en les finances personals.
-
[GotaVerdaPle] Què puc fer per evitar que es gasti els diners de manera irresponsable?
És molt important ensenyar-li a separar el moment en què sorgeix el desig de compra del moment en què aquesta compra es fa efectiva.
Una eina fantàstica per fer-ho és la llista de desitjos, que consisteix en un full on el nen o nena ha d'apuntar què li agrada, quant val i la data. La norma és que no podrà comprar-ho fins que no hagi estat apuntat a la llista durant almenys una setmana.
D'aquesta manera tindrà temps per refredar l'impuls de compra i per reflexionar si realment allò que li semblava una necessitat és només un desig i no cal comprar-ho.
-
[GotaVerdaPle] Una eina transversal: la lectura
Un instrument d'educació financera que funciona sempre, fins als 12 anys, és la lectura conjunta de llibres i contes que tractin, en aquest cas, sobre la gestió dels diners.
Aquest moment de lectura amb la mama o amb el papa és un moment de connexió emocional entre vosaltres, i ajuda a generar un clima de confiança que obre les portes a moltes preguntes i converses relacionades amb els diners però també amb altres temes. I desperta la curiositat dels nens i nenes de manera amena i agradable.
[info]Sara Vicent és autora de llibre "Amb els diners no s'hi juga!"[/info]