Infant

10 consells per ensenyar al teu fill o filla a gestionar els seus diners

De la mà d'una especialista

ARA A PORTADA

Publicat el 29 de gener de 2024 a les 07:30
Actualitzat el 25 de juny de 2024 a les 13:27
[inicicentrareport]Les finances personals estan presents en la nostra vida quotidiana com a adults. Per això, convé que les famílies ens assegurem d’incloure l’educació financera dins de les prioritats de la criança dels nostres fills i filles, de manera que puguin aprendre a gestionar-los de manera autònoma, responsable i eficient.

Amb aquests 10 consells podem donar als nens i nenes una educació financera molt sòlida que els ajudarà a tenir una bona relació amb els diners i a prendre decisions responsables en la seva vida i en les seves finances. 
 
1. Aprofiteu situacions de la vida quotidiana perquè el teu fill o filla participi de la gestió dels diners: fer la llista de la compra, anar a comprar, deixar que prepari els diners per pagar, i que pagui ell o ella (sota la teva supervisió); o comparar els articles quan compreu, per trobar quins tenen una relació qualitat-preu més bona per vosaltres.
 
2.  Practiqueu hàbits de consum responsable, que us ajudin a no malbaratar els recursos i incrementin la cura del medi ambient: no deixar córrer l’aigua quan es renta les dents o les mans, apagar els llums quan no siguin necessaris, etc.
 
3. Llegeix amb el teu fill o filla llibres i contes que tracten sobre finances personals. La lectura és una estratègia que us pot ajudar no només a aprendre com gestionar els diners, sinó que també crea una connexió emocional entre vosaltres que augmenta l’autoestima del nen o la nena, i sovint és l’inici de moltes converses ben enriquidores per a ambdues parts. 
 
4. Dona-li la paga, perquè aprengui el concepte d’ingressos, i per practicar habilitats molt importants per a la seva vida, com ara prendre decisions i experimentar-ne les conseqüències, ser constant, inhibir l’impuls de gastar-se els diners que té a la mà, etc.
Fins als 12 anys, convé que la paga sigui setmanal i en efectiu, i cal donar-la sempre el mateix dia.
 
5. Anima’l a dur un control dels seus ingressos i despeses, perquè aprengui a gestionar els diners de manera conscient.
Un full de paper en què apunti la data, els diners que té, els diners que rep o que es gasta, i el saldo final que li queda és un molt bon inici per adquirir aquest hàbit, que l’ensenyarà a analitzar la seva situació financera i a actuar-hi en conseqüència.
 
6. Bastir el matalàs d’emergència és un hàbit fonamental que ha d’assolir, ja que en la vida adulta disposar d’aquest matalàs és una garantia de poder acarar imprevists de manera més tranquil·la i sense comprometre les nostres finances.
Ensenya-li al teu fill o filla a apartar una part de la seva paga en el moment de rebre-la, i a dipositar-la en una guardiola específica que destinarà a aquest matalàs.
 
7. Per evitar les compres per impuls pots introduir l’eina de la llista de desitjos, que l’ajudarà a desenvolupar habilitats com posposar la recompensa i analitzar. Et servirà un full de paper on anoti la data, què vol, quant val i la botiga on ho ha vist. Abans de comprar-ho, cal que allò que vulgui comprar haja estat anotat en la llista com a mínim una setmana.
 
[noticia]2045[/noticia]
8. Feu una revisió setmanal de l’estat de les seves finances, perquè sigui conscient de la seva situació i pugui prendre les millors decisions per a ell o ella: mantenir el rumb que porta o canviar-lo per millorar la gestió que està fent amb els diners. 5 minuts de dedicació setmanal, amb la teva ajuda, seran suficients.
 
9. Si al teu fill o filla sembla que li cremen els diners a la mà, pots modular aquesta tendència reforçant el full de control d’ingressos i despeses i la llista de desitjos. Com hem vist, són eines que l’ajudaran a desenvolupar habilitats com l’anàlisi, la demora de la recompensa i la consciència de l’estat de les seves finances.
 
10. En canvi, si al nen o nena li costa gastar i gaudir, una estratègia que pots utilitzar és la d’assumir, de manera temporal, una part de l’import de la despesa de l’objecte que li fa il·lusió: una joguina, un llibre, cromos, etc. És molt important que li comuniques que tu en pagaràs una part perquè aprengui que els diners també són per a gaudir-los, i que deixaràs de fer-ho progressivament, a mesura que vagi consolidant aquest aprenentatge.

[info]Sara Vicent és autora de llibre "Amb els diners no s'hi juga!"[/info]
[ficentrareport]