Conquerir l'autonomia és una gesta molt important per a les criatures. Els aporta seguretat i autoestima, a més de dotar-los de recursos per afrontar situacions difícils i superar obstacles.
Tot i així, convé saber que és contraproduent exigir a un infant que faci una cosa per la qual no està preparada o desenvolupada. En aquest cas, lluny d'empoder-lo pot acabar minant la seva seguretat. Per això, cal conèixer primer què pot fer un infant segons la seva edat.
Les accions que nombrarem a continuació són orientatives. Si el vostre infant té interès i estat preparat per fer-ho, endavant. Però si no, no passa res. I és que no cal pressionar en cap cas, ja arribarà el seu moment.
A més, també és important tenir en compte que no han de realitzar totes les accions en el mateix moment, sinó que pot ser que tinguin més interès o facilitat per realitzar unes accions que unes altres i també estarà bé. O, fins i tot, pot ser que algunes accions concretes no les realitzin mai com, per exemple, llençar el seu bolquer a la brossa i tampoc passa res.
Cada infant adquireix l'autonomia al seu ritme, alguns infants la desenvoluparan ràpidament i d'altres necessitaran més temps per desprendre's del suport dels adults més a poc a poc. També pot succeir que siguin molt autònoms en unes coses, com per exemple en els àpats, però que necessitin més suport i acompanyament en altres, com per exemple en la cura d'un mateix. Per tant, l'important és respectar sempre el ritme del nostre infant sense crear necessitats o pressions innecessàries.
Tot i així, per donar unes orientacions generals, englobarem certes accions que formen part del procés d'autonomia per etapes evolutives. D'aquesta manera podem tenir una idea general del que podem esperar de l'infant, però sobretot del que no podem esperar o demanar a l'infant, segons l'etapa evolutiva.
[playbuzz]
[/playbuzz]