Criança

El meu fill/a no parla o no se l'entén: com ajudar-lo

No, el llenguatge no s'ensenya: s'afavoreix

  • Els infants es llancen a parlar quan s'afavoreix la comunicació natural i espontània | Jonathan Borba -

ARA A PORTADA

Publicat el 18 de novembre de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 02 de desembre de 2024 a les 11:25

Comunicar-te amb el teu fill o filla no està sent fàcil. Encara no parla i no saps què fer perquè digui paraules. O potser parla, però "en el seu idioma"; es frustra i s'enfada quan no l'entens. Per intentar posar-hi remei, estàs fent “activitats” per “aprendre a parlar” o per “millorar la pronunciació”. Li fas preguntes, jocs educatius i “treballeu” paraules i sons.

Compte! El llenguatge no s’ensenya: s’afavoreix.

És la síndrome del mestre/a. Penses que la manera que parli o parli millor és “ensenyant”. En canvi, això atura la comunicació natural i espontània. Aquesta situació és molt comuna entre els progenitors que se senten preocupats pel desenvolupament del llenguatge dels seus petits. Fa dècades que hi ha estudis que ens ho indiquen.

Així que hem de reconnectar amb allò important i amb el que faries si no tinguessis aquesta preocupació. En realitat, no només vols que el teu fill parli o se l’entengui millor: vols que es comuniqui i es pugui relacionar adequadament amb tu, amb altres persones i amb els seus iguals.

Et donem tres claus que t'ajudaran a aconseguir-ho:

  • 1) Dona-li i mostra-li el teu afecte

Les nenes i els nens es desenvolupen millor en entorns afectuosos, segurs i confortables. L'emoció és el motor de l'aprenentatge.

Així que és important que dediquis temps de qualitat amb el teu petit, i que el més important sigui passar una estona agradable, divertida, riure, abraçar-vos! Tot això prepara el terreny perquè la criatura se senti segura i confiada per comunicar-se.

  • 2) Observa'l i escolta'l (i parla-hi)

En aquest ordre! Molts cops pensem que hem de parlar i parlar i parlar quan el nostre petit no parla. Li fem preguntes, liderem el joc, proposem. I en canvi, és observar i escoltar, deixant espais de silenci, el que el petit necessita per tenir l'oportunitat de comunicar-se.

Observa i escolta per fer-te experta dels seus interessos, les seves motivacions i la seva comunicació. Posa't al seu nivell, mira'l a la cara i als ulls. Fes servir el teu llenguatge no verbal, que convidi a interactuar. Segueix la seva iniciativa, adapta't i afegeix llenguatge significatiu.

  • 3) Acompanya'l a descobrir el món

Els infants tenen una curiositat i ganes d'aprendre innates. Només necessiten tenir un entorn ric i respectuós que els acompanyi. Que els permeti provar, experimentar, també equivocar-se.

Proporciona experiències variades al teu fill o filla que impliquin joc, moviment i creativitat. Els infants són petits científics curiosos. Descobreix-ne les passions i proporciona’n més.

I  sobretot, estigues a prop, perquè les criatures desenvolupen el llenguatge en interacció amb un adult que els acompanya i els parla en aquests moments significatius. Aplica les claus anteriors: afecte, emoció, observació, escolta i paraules que acompanyen.

L'Estela Bayarri és logopeda infantil, especialista en comunicació conscient. Segueix-la a les seves xarxes.