Quan es defineix el color dels ulls del nadó?

T'expliquem com evoluciona el color dels ulls el primer any de vida

ARA A PORTADA

Publicat el 05 de setembre de 2023 a les 07:30
[inicicentrareport]Els nadons neixen amb un color d'ulls habitualment indefinit. Sovint, presenten un color gris blavós que al llarg dels mesos varia fins a tenir el seu color definitiu.

[GotaVerdaPle] Per què neixen sense un color d'ulls definitiu? En néixer els nadons no tenen gaire pigment a l'iris, cosa que fa que els ulls puguin semblar blaus. Les cèl·lules productores de melanina són encara immadures i van produint-ne i donant color progressivament als ulls a mesura que el nadó va creixent i les cèl·lules van madurant. 

[GotaVerdaPle] Quan es defineix el color d'ulls en els nadons? No hi ha una regla generalitzada, és un procés que es dona en cada nadó de forma individual. En alguns nadons, el color d'ulls que tenen als sis mesos és el mateix que tindran durant la resta de la seva vida, mentre que en altres no. Tot i així, en la majoria de casos, el color de l'iris ja no canvia després del primer any de vida, encara que, en algunes criatures, el color pot seguir canviant durant diversos anys.

Segons explica l'Institut Català de Retina, els ulls marrons adquireixen la seva pigmentació per la melanina, que també dona color a altres parts del nostre cos, com la nostra pell o el nostre pèl. No obstant això, els ulls blaus no tenen cap pigment blau, sinó que dispersen la llum de tal manera que rebota més llum blava, com succeeix amb el mar o el cel.

[noticia]640[/noticia]
En el cas dels ulls verds o marrons, una o totes dues capes de l’iris contenen també pigment marró clar. El pigment marró clar interacciona amb la llum blava, cosa que fa que l’ull pugui semblar verd o clapejat. Moltes persones tenen variacions de color a l’iris. Sovint hi ha un color més a prop de la pupil·la i un altre color a la zona perifèrica de l’iris. Aquestes diferències es produeixen a causa que diferents parts de l’iris contenen diferents quantitats de pigment.

A les pells clares, amb poca melanina, se les relaciona amb els ulls clars (blaus, grisos o verds), mentre que a les pells amb molta melanina se les relaciona amb els ulls foscos (marrons o negres).

[GotaVerdaPle] Què determina el color dels ulls? 

La genètica del color dels ulls és complexa. No es pot predir el color que tindran els ulls d'una criatura segons el color dels ulls dels pares. Fins i tot progenitors amb un mateix color d’ulls poden tenir un nen o nena amb ulls de diferent color al seu.[ficentrareport]