“Ens pots recomanar jocs, joguines i contes que siguin adequats per estimular el llenguatge?”. La primera vegada que em van preguntar això, fa ja molts i molts anys, em va agafar per sorpresa. Però de seguida vaig entendre el perquè de la pregunta. I posteriorment a aquell dia, me l’han feta moltes més vegades.
Em disposo a respondre-la i a fer-vos una recomanació. Però abans d’això, m’agradaria explicar per què em vaig sorprendre tant. En primer lloc, tinc una reacció sempre que sento la paraula “estimular”. Jo no la faig servir, perquè no penso que haguem d’estimular res.
Per mi, el llenguatge no s’estimula: s’afavoreix. Si seguim doncs el relat, què és el que hem d’afavorir?
Comencem comprenent que hi ha uns factors que tenen un impacte sobre el desenvolupament d’un infant: un entorn que l’aculli; unes oportunitats i experiències diverses; i unes persones cuidadores que s’hi dirigeixen amb una comunicació respectuosa, i que comprenen les necessitats de cada etapa, també les necessitats comunicatives.
És ara quan entren en escena el joc i els contes. Els moments de joc i de mirar contes amb la criatura són de les activitats més importants que podem fer pel seu desenvolupament i aprenentatge.
I quins són els ingredients d’aquests moments de joc i contes perquè puguem dir que són afavoridors del llenguatge?
- La interacció entre adult i infant. És la pròpia interacció, els torns que se succeeixen, l’atenció compartida que es dona al voltant del joc o del conte el que afavoreix la comunicació, que l’infant digui les seves primeres paraules, que vagi sorgint el llenguatge, que vagi comunicant interessos i desigs.
- Les estones que dediquem a l’infant. En aquests moments de presència, on cap altra cosa és més important, podem practicar una escolta activa i fer-nos experts en les motivacions de la criatura, així com en la seva forma de comunicar. L’infant pot sentir amb tot el seu ésser que el valorem.
- Les nostres estratègies de comunicació. Sempre estem fent ajustos en la nostra comunicació quan ens comuniquem amb un infant. I hi ha característiques d’aquesta comunicació que impulsen el seu llenguatge, però d’altres que no.
Cal que parem atenció en aquest darrer ingredient, perquè està estudiat que quan una criatura presenta desafiaments en el seu desenvolupament, els adults de referència canvien la seva manera de parlar adoptant unes conductes que no són afavoridores del llenguatge.
Sabent tot això, ara entens el perquè de la meva sorpresa quan em pregunten quin joc, joguina o conte podem regalar per estimular el llenguatge?
Perquè no és la joguina, ets tu. No és el joc, és la teva presència i escolta. No és el conte, és la comunicació que hi dirigeixes.
Aquests moments són fantàstics, però són simplement un pretext per gaudir d’aquests moments de qualitat, de més pausa, de vincle, d’interacció i de comunicació.
La meva recomanació: regala jocs, joguines i contes que li despertaran l’alegria i la curiositat, però sobretot que us encendran les ganes de compartir-los i gaudir-los junts. I en les estones compartides, practica l’observació, l’escolta, l’espera, parla amb tendresa, emoció, i gaudeix de debò del moment i del teu petit.