El massatge perineal és una mesura física preventiva aplicable durant l'embaràs que consisteix en l'estimulació tàctil de la pell i els teixits del perineu.
S'ha demostrat que pot ser un factor protector contra el trauma perineal, principalment episiotomies. També redueix el dolar perineal en el postpart.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wItFdGQT-JQ[/youtube]
Avui us acostem els consells de l'Associació Catalana de Llevadores i l'explicació en vídeo de la fisioterapeuta Laura Pastor, especialitzada en la recuperació funcional del sòl pelvià.
- [GotaVerdaPle] Què és el perineu?
El perineu és la part del cos que forma el terra de la pelvis, on es troben els òrgans genitals externs i l'anus.
Està format per parts toves (músculs i lligaments) El perineu té forma de rombe i es divideix en dos triangles. En el triangle anterior es trobo la uretra i en el posterior l'anus.
El massatge perineal es fa sobre el perineu posterior. Convé conèixer aquesta part del cos, tenir-ne cura i ser conscients de la seva importància durant l'embaràs i el part.
- [GotaVerdaPle] Què és el traumatisme perineal?
Entenem per traumatisme perineal qualsevol tipus de lesió que succeeix en els genitals durant el part, 10 sigui de forma espontània o causada per una episotomia.
- [GotaVerdaPle] Què és l'episiotomia?
És un toll en els teixits del perineu que envolten lo vagina , que en algunes ocasions el professional que atén el port pot haver de realitzar.
- [GotaVerdaPle] Quins avantatges té el massatge perineal?
- Augmenta l'elasticitat i afavoreix la circulació sanguínia de la zona facilitant la relaxació d'aquest pla muscular durant el part.
- Redueix la incidència d'episiotomies i el dolor postpart.
- Promou l'autocura i el coneixement del cos.
- És una tècnica fàcil de realitzar i sense efectes perjudicials.
- Permet la participació de la parella.
- [GotaVerdaPle] Com s'ha de fer el massatge?
El massatge ha demostrat ser eficaç iniciat a partir de la setmana 32 de gestació, cap als 7 mesos i mig d'embaràs. Es important realitzar-lo com o mínim dos cops per setmana, però també es pot fer a diari.
L'evidència científica mostra que la constància en la realització del massatge és fonamental per la millora de l'elasticitat del perineu i lo reducció de les episiotomies. Aquest és un massatge que pot realitzar-se la mateixa embarassada o bé una altra persona.
Pot col·laborar-hi la parella i això és especialment recomanable a mesura que avança l'embaràs i es fa més difícil pel volum de la panxa.
- Consells abans de començar:
- Renteu-vos més les mans i tingueu les ungles netes i tallades.
- Buideu la bufeta d'orina abans de començar
- Busqueu un lloc còmode de la casa i un mirall per visualitzar el perineu.
- La posició ideal és semiasseguda (al llit, a la tassa de wc)
- Es pot començar amb un bany calent o fer servir compreses calentes per relaxar la zona.
- En cas d'auto massatge s'utilitzen els dits polzes, si el fa la parella els dits índex i cor.
- És important lubricar els dits abans amb olis o cremes específiques.
- Pas a pas:
1. Col·loqueu els dits lubricats dins la vagina (uns 3-4 cm)
2. Empenyeu el perineu cap a baix, cap a la zona del recte i cap als costats de la vagina, estirant la zona fins notar sensació de coïssor.
3. Mantingueu la presió forçada sobre la zona del perineu amb els dits durant 2 minuts o fins que molesti.
4. Agafeu aquesta zona entre el polze i els dits oposats i feu un moviment de vaivé durant 34 minuts, estirant els teixits de la vagina, els músculs i la pell del perineu.
Important:
- Cal que eviteu la pressió sobre la uretra per prevenir infeccions d'orina.
- Atureu el massatge si apareix dolor.
- No practiqueu el massatge en cas de varius vulvars, infeccions vaginals o urinàries i altres complicació de l'embaràs. [ficentrareport]