Part i postpart

Què és una cesària provincle i com es va «inventar»?

Ens en parla l'Elena Carreras, cap d'Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l'Hospital Vall d'Hebron

ARA A PORTADA

Publicat el 17 de gener de 2022 a les 07:56
Actualitzat el 17 de gener de 2022 a les 08:04
[inicicentrareport]L'anomenada cesària provincle és un tipus de cesària, iniciat el 2018, considerat més amable per a la mare ja que permet poder veure néixer la criatura, agafar-la en braços immediatament després de néixer i fins i tot extreure-la del ventre. 

El nom d'aquesta tipologia de cesària sorgeix a l'Hospital Universitari Vall d'Hebrón. El nom el va escollir la primera mare a qui se li va practicar. L'Elena Carreras, cap d'Obstetrícia i Ginecologia Reproductiva de l'hospital, ho recorda perfectament.

"La mare va demanar un part totalment natural després de dues cesàries. Nosaltres vam fer tot el possible per respectar-li tot i que ella n'era conscient que podia acabar amb cesària. De fet va demanar que si era així volia tenir una cesària amb pell amb pell, per establir vincle entre mare i criatura, tan habitual en un part vaginal, però gens comú fins aleshores en cesàries", explica l'Elena.

En aquells moments van començar una cerca d'antecedents per mirar com fer-ho. Una de les coses que es va veure és que la monitorització havia d'anar a l'esquena, per tal que la mare estigués el més lliure possible per poder rebre la criatura en braços. La via també s'havia de canviar de posició per facilitar aquesta recepció.

Ens hem d'imaginar l'espai amb diversos talons que baixen i pugen, de manera que si la mare vol extreure's la criatura ho pugui fer, la pugui agafar en braços i posar-se-la a sobre, i immediatament es torna a tapar l'espai, un serà l'espai familiar, i l'altre l'espai quirúrgic. 

Aquesta tècnica té molts beneficis respecte a la cesària convencional: es crea un vincle emocional amb el nadó des del primer moment del naixement, quelcom important per mare i nadó, la taxa de lactància materna és major, perquè no se separa la mare del nadó, i no hi ha major taxa d'infecció ni pèrdua sanguínia.

"No hem de demonitzar les cesàries", explica l'Elena Carreras. "Les cesàries poden salvar vides".

[noticia]100[/noticia]
[ficentrareport]