Al meu fill li van dir al col·legi que a primer d'ESO podria fer servir el mòbil al pati

Parlem amb algunes de les famílies impulsores del moviment "Adolescència lliure de mòbil" que s'ha estès arreu en poques setmanes

Publicat el 20 de novembre de 2023 a les 07:00
Actualitzat el 31 de gener de 2024 a les 09:38
[inicicentrareport]"Soc addicta al mòbil. I aquesta es la primera raó per la qual no vull donar-li el mòbil a la meva filla. Em preocupa que faci el mateix que faci jo". Són paraules de la Verónica, mare de dues criatures (de 12 i 10 anys) del barri de Gràcia de Barcelona.

La Verónica va ser la creadora primer del grup de Whatsapp que ara apleguen centenars de famílies gracienques que busquen endarrerir l'arribada dels telèfons intel·ligents a la canalla. L'objectiu, arrossegar fins als 16 anys la tendència que s'havia imposat, gairebé per inèrcia, als 12 anys. Busquen "invertir la pressió social" que situa l'arribada del primer smartphone als seus fills en el moment d'entrar a primer d'ESO. I traslladar-la al final de la secundària obligatòria.

Ja fa dies que un primer grup originat al Poblenou de Barcelona -que després va derivar en l'anomenat "Adolescència lliure de mòbil"- frega els 10.000 inscrits d'arreu de Catalunya. Aquella coordinació poblenovina, va encendre l'espurna del que acabaria desencadenant un "boom" arreu del país.

[noticia]1649[/noticia]
Una de les membres d'aquell grup és Vera Fernández, veïna de tota la vida del Poblenou i psicòloga clínica especialitzada en adolescència i joventut en el sector educatiu. En el seu cas, recorda una conversa amb el seu fill al maig, quan cursava sisè. "Va arribar a casa i ens va dir que al col·legi havien explicat que el curs vinent ja podrien fer sevir el mòbil al pati del menjador", recorda la dona, en referència a l'escola concertada Centre d'Estudis Montseny.

En aquell moment, se li van activar totes les alertes i va començar a moure's per inèrcia. Va parlar amb el director, es van organitzar unes quantes famílies i van teixir una enquesta digital.

"Des del centre ens van demanar un pas endavant als familiars. I va sortir que el 98% dels pares i mares no volíem que es permetés l'ús del mòbil. I l'hi vam ensenyar", expressa Fernández. El curs vinent, un dia abans que comencessin les classes, es va comunicar que per primera vegada es decidia vetar totalment la utilització dels smartphones a les instal·lacions del centre. Almenys als cursos de primer i segon d'ESO. Durant el dia, de 9h a 17h, els alumnes deixen el mòbil a la taquilla.
 

Aquella experiència va sacsejar Vera Fernández, i poc després, per contactes del barri, es va trobar conversant amb la impulsora del grup del Poblenou, Elisabet Garcia Permanyer. "Estàvem movent-nos pel mateix sense saber-ho", comenta ara Fernández.

Per Verónica Vilaseca, la mare gracienca, també va ser una sorpresa l'impacte que es va trobar. En el seu cas, ja feia temps que batallava internament amb la família per evitar que els mòbils fossin la resposta fàcil a l'hora d'oferir entreteniment als seus fills. El següent pas va arribar quan es va adonar que a l'entorn de la seva filla -també de 12 anys- tothom tenia ja un smartphone a la mà a excepció de quatre amistats de l'institut públic de La Sedeta.

[noticia]683[/noticia]
"Vaig proposar de convidar a casa els que quedàvem sense comprar el mòbil als fills, fer uns vins, uns aperitius. El que fos per arribar a una mena de pacte entre famílies per evitar arribar al Nadal i es comencessin a comprar mòbils. I em vaig trobar que el xat feia aquell soroll de grills. Cri, cri, cri", recorda Vilaseca.

Tot seguit, li arribaria un missatge a les seves converses personals. "Em vaig trobar que s'estaven fent grups de pares per frenar l'arribada del mòbil al Poblenou, l'Eixample... I vaig veure que Gràcia no en tenia. Sense pensar-ho, no sabia ni què feia. Vaig obrir un grup i vaig rebotar l'enllaç. Em vaig despistar cinc minuts i quan vaig tornar a mirar ja hi havia 300 persones".

La mobilització de famílies per trobar un consens a l'entorn de l'ús de dispositius entre els adolescents continua estenent-se a una velocitat vertiginosa, deixant clar que aquest és un tema de preocupació que convé ser atès amb urgència. Tant és així que el moviment ja ha fet el salt també a municipis de l'Estat. 
[ficentrareport]