Hem rebut moltes preguntes al consultori sobre preinscripció escolar. Què passa si no obtinc plaça a cap dels centres que he demanat? Qui té prioritat en cas d'empat en puntuació? Puc modificar la sol·licitud?
A Criar.cat hem recollit els vostres dubtes i els hem respost amb l'ajuda del Departament d'Educació. Aquí els teniu ordenats per temàtica:
[index]
1. Sobre la puntuació
- Si visc i treballo en la mateixa zona educativa de l'escola que vull apuntar el meu fill o filla, acumularia els punts?
No, en el cas del criteri de proximitat geogràfica, les puntuacions no se sumen entre si. Aquests criteris són excloents entre si i, per tant, has de triar el que et dona més puntuació. Si, per exemple, una família opta per triar una escola que té dins de la seva zona educativa la ubicació de la feina de la mare, per exemple, se li assignaran 20 punts. Si es dona el cas que, a més, el domicili familiar està dins del mateix municipi, però no dins de la zona educativa, no se'ls sumaran 10 punts addicionals.
- Els germans sumen punts o ja no?
Si un alumne o una alumna sol·licitant té un germà o germana escolaritzat, és a dir, matriculat i que assisteix al centre en el moment de la preinscripció, en qualsevol dels ensenyaments que el centre imparteixi, excepte en els ensenyaments d'educació infantil (0-3 anys), se li ha de comptar 50 punts per tenir germans o germanes al centre.
- Si hi ha un germa al centre que volem inscriure al altre germa, té plaça assegurada?
Si un alumne/a sol·licitant té un germà o germana escolaritzat, és a dir, matriculat i que assisteix al centre en el moment de la preinscripció, en qualsevol dels ensenyaments que el centre imparteixi, excepte en els ensenyaments d'educació infantil (0-3 anys), se li ha de comptar 50 punts per tenir germans o germanes al centre. Aquesta és la puntuació màxima que es dona en els criteris de prioritat. Tot i així, des del Departament sempre aconsellem indicar a la sol·licitud de preinscripció la màxima quantitat de centres possible, fins a 10, per ordre de preferència donat que tenir un germà o germana al centre no és l’únic criteri de prioritat i es tenen en compte la resta de criteris de prioritat per ordenar les sol·licituds i assignar plaça.
- Tinc dos fills, el gran ja va a I4 a l'escola. La petita començarà I3 ara al setembre, entrarà per punts a la mateixa escola que el seu germà? O he de ficar més opcions a la preinscripció?
Si un alumne o una alumna sol·licitant té un germà o germana escolaritzat, és a dir, matriculat i que assisteix al centre en el moment de la preinscripció, en qualsevol dels ensenyaments que el centre imparteixi, excepte en els ensenyaments d'educació infantil (0-3 anys), se li ha de comptar 50 punts per tenir germans o germanes al centre. Aquesta és la puntuació màxima que es dona en els criteris de prioritat. Tot i així, des del Departament sempre aconsellem indicar a la sol·licitud de preinscripció la màxima quantitat de centres possible, fins a 10, per ordre de preferència donat que tenir un germà o germana al centre no és l’únic criteri de prioritat i es tenen en compte la resta de criteris de prioritat per ordenar les sol·licituds i assignar plaça.
- Tinc una filla que fa i4 a una escola i l’any que ve he d’inscriure el meu fill q començarà i3, però els volem canviar d’escola. La nostra prioritat és que vagin junts. De manera que si un dels dos no entra a la nova escola, llavors puc renunciar a la plaça i seguir portant-los a l’escola que estar la meva filla, que allà segur que no tenim problemes per entrar. Gràcies.
En el cas que exposeu us recomanem que abans de fer la preinscripció consulteu l’oferta de places dels centres del vostre interès, és molt important que el centres que escolliu, sobre tot el de la primera petició, disposi de places vacants per als dos nivells que sol·liciteu. Tot i així heu de tenir present que si un alumne o una alumna sol·licitant té un germà o germana escolaritzat, és a dir, matriculat i que assisteix al centre en el moment de la preinscripció, en qualsevol dels ensenyaments que el centre imparteixi, excepte en els ensenyaments d'educació infantil (0-3 anys), se li ha de comptar 50 punts per tenir germans o germanes al centre. Aquesta és la puntuació màxima que es dona en els criteris de prioritat i per tant tindreu més puntuació i més probabilitat d’accedir al centre educatiu on el germà gran esta actualment escolaritzat.
- Posem el cas que en primera opció es posa un centre en el que tenim els punts de lloc de treball del pare (20 punts) i en segon lloc posem el centre en el que tenim els 30 punts de proximitat de residència. Si no obtenim plaça en la primera opció, en la segona opció continuem mantenint els 30 punts?
Cal tenir en compte que la puntuació obtinguda per a la primera petició es manté per a la resta de peticions; per tant en el cas de l’exemple, els punts per proximitat seran 20 per a totes les peticions.
- Estar a l'atur i cobrar una prestació per desocupació et dona algun punt extra per entrar a una escola pública? No cobrem renda garantida.
No. No s’inclou aquesta situació en els criteris de barem.
- Quina diferència de punts hi ha entre els centres adscrits a les escoles i els no adscrits, però dins de la mateixa zona escolar i de proximitat?
L’adscripció és un criteri específic que dona prioritat en l’admissió, però no puntuació. Són preferents les peticions a un centre i ensenyament que tenen relació d’adscripció amb el centre d’ensenyament de referència. Les sol·licituds es diferencien entre sol·licituds preferents i no preferents i dintre de cada grup, s’ordenen per puntuació obtinguda de criteris.
- Segons els criteris de puntuació, entenc que jo podria posar qualsevol escola fora de la meva zona a segona, tercera opció etc i seguiria amb la mateixa puntuació? Ja que en segona opció preval el numero de desempat/sorteig?
Efectivament, la puntuació de prioritat obtinguda per a la primera petició es manté per a la resta de peticions. Per fer l’assignació, independentment de quin sigui el nombre de petició, sempre té en compte la puntuació obtinguda i el número de desempat.
- Estic separada amb custòdia compartida i els meus fills estan empadronats en una població diferent a la de l'escola on els volem preinscriure. Hi ha alguna manera d'obtenir puntuació per proximitat a residència sense haver de canviar el padró dels menors?
L’empadronament és l'acte de registrar-se al municipi de residència habitual. La puntuació per proximitat s’obté en funció de si el domicili habitual es troba en la zona educativa del centre. El document que acredita la residència habitual és el padró, motiu pel qual s’utilitza només aquest document per comprovar la puntuació.
- Ens acabem d'empadronar al municipi. Tindrem els punts necessaris per entrar a l'escola que volem?
Per obtenir els punts de la proximitat del domicili cal acreditar la residència habitual abans que finalitzi el termini establert per a la reclamació de la puntuació provisional.
- Quan de temps haig d’estar inscrit a la zona que em toca per tenir 30 punts? Canvi de padró.
Per obtenir els punts de proximitat no cal acreditar un temps mínim de residència. Per gaudir d’aquesta puntuació es farà la consulta electrònica del padró municipal en el moment que es fa la sol·licitud de preinscripció. En el cas que no sigui possible verificar aquestes dades el que cal fer és acreditar el criteri de proximitat al centre annexant el volant municipal de convivència de l'alumne/a, on ha de constar que conviu amb la persona sol·licitant, abans de finalitzar el període de reclamació a la llista de sol·licituds de preinscripció al centre amb la puntuació provisional.
- Els punts només comptabilitzen per a la primera opció?
La puntuació obtinguda per a la primera petició es manté per a la resta de peticions.
- Fills de mestres tenen mes punts per entrar a l’escola on treballen els pares?
Aquest és un criteri complementari que serveix per desempatar. Quan el pare, la mare o el tutor o tutora legal treballen al centre en el moment en què es presenta la sol·licitud de preinscripció, se sumen 10 punts.
2. Sobre la sol·licitud de preinscripció
- A quin portal o web he d'entrar per fer la preinscripció de infantil (i3)?
Per fer la inscripció has d’entrar al web preinscripció.gencat.cat. Allà, a l’apartat d’Educació Infantil (3-6 anys) hi trobaràs tota la informació.
- Han posat data per la preinscripció a les llars d'infants?
Sí. Ja s'han fet públiques les dates de la preinscripció a escoles bressol. Podeu consultar-les aquí:
- A les preinscripcions se sol·liciten tant les públiques com les concertades?
- Hi ha algun enllaç on es pugui consultar l'històric de preinscripcions per escola per veure quantes persones han aplicat en anys anteriors?
- Si no tenim el certificat electrònic de la inscripció ni el llibre de família, perquè estem esperant encara documentació, què hem de presentar?
En el cas de no disposar de la certificació electrònica de la inscripció de naixement, per poder validar la filiació és imprescindible adjuntar el llibre de família o qualsevol altre document que acrediti la filiació. En tot cas, i de manera extraordinària, les dades d'identificació o de filiació dels alumnes estrangers també es poden acreditar amb el document d'identitat o el llibre de família del país d'origen o la documentació alternativa que la persona pugui aportar. El director/a o la persona titular del centre l'ha de valorar i deixar constància per escrit de la decisió adoptada. Aquesta documentació es pot presentar fins l’últim dia del període de presentació de reclamacions que és el dia 29 d’abril de 2025.
- Cal presentar algun document d'empadronament per verificar la vivenda de l'alumne/a?
-
Verifiquen els empadronaments?
Quan envies la sol·licitud de preinscripció, el programa fa la consulta automatitzada del padró, sempre i quan l’hagis autoritzat, prèviament. Aquesta consulta serveix per confirmar l'adreça del domicili familiar. Si no es poden obtenir les dades del padró se t’informarà al resguard de preinscripció i caldrà que acreditis la residència adjuntant un certificat o volant de convivència de l'alumne/a, on ha de constar l'adreça del domicili i acreditar que l'alumne/a viu com a mínim amb el pare, mare, tutor o tutora legal que presenta la sol·licitud.
- He d'avisar al centre on ara hi ha l'infant si vull preinscriure'l a un altre?
- És possible modificar la meva preinscripció un cop enviada?
- És obligatori introduir les 10 escoles al llistat de la preinscripció?
- Ens traslladarem al pis nou al abril, per lo que encara no estem empadronats a la zona escolar de l’escola que volem. Podem inscriure’l a l’escola que tindrem al costat de casa, tot i no estar encara empadronats?
- Quina documentació es necessita per acreditar violència de gènere?
3. Sobre l'assignació de places
-
Quin dia sabré quina escola li ha tocat a la meva filla?
El 16 de juny de 2025 és el dia que es publica la llista d'alumnes admesos i també la llista d’espera si n’hi ha.
- Dos infants, un amb plaça NEE. Si un d'ells entra a una escola (infantil 5, no NEE) però no l'altre, hi ha possibilitat d'augmentar ràtio en casos de NEE? (Ràtios antigues, primària)
- Ens han dit que el meu fill necessita plaça de reserva “A”. També funcionen per punts i sorteig en cas d'empat?
Sí, les sol·licituds de preinscripció per a l’alumnat NEEA també s’ordenen i s’assignen seguint els mateixos criteris de prioritat que la resta de sol·licituds.
- On estem empadronats només hi ha una escola pública i cap de privada/concertada. Volem una escola concertada però preinscriurem amb 0 punts perquè és a la ciutat del costat. Tenim dret a que entri en una privada/concertada si en el nostre poble només s'oferten places en una escola pública tot i tenir 0 punts?
- Què passa si no tens plaça a cap de les escoles que has posat al llistat?
Aquestes famílies rebran una comunicació i tindran un nou període per afegir peticions a la seva sol·licitud. Aquesta opció queda limitada únicament a les sol·licituds que han demanat plaça a P3 o a 1r d'ESO, o que han demanat expressament una assignació d'ofici en la sol·licitud, i que no han obtingut cap plaça en cap de les seves peticions originals.
Aquestes peticions ampliades s'ordenaran seguint els mateixos criteris que en el procés d'assignació inicial, és a dir, basant-se en el barem i el número de desempat ja obtinguts en primera instància. Així, l'assignació de places disponibles es farà per rigorós ordre entre les sol·licituds d'aquesta fase.
En cas que no obtinguis una plaça en els centres demanats en l'ampliació, llavors es farà una assignació d'ofici. La comissió de garanties d'admissió corresponent oferirà en darrera instància una plaça en un centre on hagin quedat vacants dins el municipi de residència de l'alumne/a.
- I en cas d'empat, a qui es dona prioritat?
La Generalitat assigna a cada sol·licitud pendent d'assignació un número aleatori. A continuació, fa un sorteig per obtenir el número de tall. A partir d'aquesta xifra, s'ordenen les sol·licituds que tenen la mateixa puntuació. Si, per exemple, una família té com a número de desempat el 2 i una altra el 30.000 i estan empatades en puntuació, l'ordre es regirà pel número de tall. Imaginem que en el sorteig es fixa que és el 15.000. Doncs tindrà prioritat la família amb el número de desempat de 30.000 per davant de la que té el número 2.
- Què passa si no entrem a cap de les opcions que hem posat? Quin és el criteri per assignar una plaça?
- Si no entres a cap de les opcions prioritzades a la força t'assignen una d’ofici?
- El meu fill o filla es pot quedar sense plaça?
- Per proximitat ens toca l'escola que volem, però des de l'escola ens diuen que no accepten alumnes nous a I4, tot i que és una escola internivell (I3, I4 i I5 van junts). És possible aconseguir plaça igualment?
- Què passa si no obtenim plaça a les dues úniques escoles públiques del poble?
- Al meu poble hi ha un centre públic i un concertat. Al públic possiblement serem 21 o 22, té molta demanda. Al concertat quedaran places buides. Què passa? S'obliga a anar al concertat? Podria ampliar-se la ràtio?
- Si no obté plaça a un públic i he apuntat també un concertat i tampoc té plaça. M'han dit que t'assignen un altre concertat. És així? Es té en compte la confessionalitat? Perquè si poso un concert laic i no hi ha plaça, no vull que m'assignin un concertat religiós.
- A la meva població hi ha tres escoles públiques i una concertada. Si només poso una opció d’escola pública (perquè és la que m’agrada) tinc més probabilitats que no em redirigeixin a una altra escola?
- Si d'entre les opcions poses escoles públiques i concertades, el criteri de prioritat es purament l'ordre d'aquestes? O en cas de posar, per exemple, una concertada de segona opció se t'assignaria aquesta opció ja que es pressuposa que "t'ho pots permetre"?
- M'agrada una escola i no tinc els 30p (tinc 15). La poso com a 1era opció?
- Entenc la puntuació per punts, però no acabo d'entendre les prioritats que posem. És a dir, si posem tres escoles, per exemple, estarem en la llista "inicial" de les tres escoles, després obtindrem en cadascuna la puntuació i el número en cas que hi hagi empat, però a partir d'aquí, què passa amb les preferències? Si no obtinc la primera opció, passen per davant les families que tenien com a primera opció la meva segona? O l'important és els punts i el sorteig?
- En la preinscripció a I3, Si no entro en primera opció, puc quedar en llista d'espera d'aquesta escola? Com ho he de sol.licitar? I en les següents escoles de la llista, si tampoc hi he entrat?
- L'escola pública del meu poble preveu 1 línia d'I3 aquest any. Quants s'haurien de preinscriure per fer-ne dues?
Per rebre informació de qualsevol consulta relacionada amb l’oferta educativa, tant de línies com de places, us podeu adreçar als Serveis Territorials d’Educació corresponents al vostre municipi, donat que son els competents en decidir sobre aquesta qüestió.
4. Sobre els canvis d'escola
- No m'agrada l'escola assignada
- Si vull canviar el meu fill de centre, com ho he de fer?
- El meu fill ja està escolaritzat, però si fem la preinscripció en un altre centre perquè volem un canvi, perdrem la plaça d'ara? El centre on som, ho sabrà d'alguna manera que hem fet preinscripció en un altre centre?