«L'èxit d'ensenyar a llegir està en la confiança entre la mestra i l'infant»

Per a Sara Roma, mestra d'Infantil i Primària a l'escola Montseny de Barcelona, introduir a la lectura és tot un repte professional

Publicat el 06 de maig de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 24 d’octubre de 2024 a les 11:05

[inicicentrareport]Per ensenyar a llegir i escriure cal temps. I en aquest temps cal dedicar-hi a dins de l'aula moments diaris, preparats, conscients, i acompanyar-ho de bons materials

És un repte professionalment, i una experiència molt única i molt màgica, també. Jo sempre dic que primer és el mestre o la mestra que diu: "vols que et llegeixi?, "mirem aquesta història junts?", "vols que llegim junts?".

Quan aquesta pràctica va passant, dia rere dia, i es fa un acompanyament amb molts materials i bons llibres, hi ha un moment en què l'infant fa un clic. I és quan et diu: "vols que et llegeixi això?".

Aquell moment, aquella descoberta de l'abans i el després de la lectura, genera moltes emocions; emocions compartides amb la criatura.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=vJlw7Qcv48s[/youtube]

L'èxit d'aquest aprenentatge és la confiança del/la mestre/a amb l'infant. Quan aconsegueixes això, és una satisfacció molt gran. Veure que aquest mateix infant també contagia els altres i ho comparteix amb la resta del grup, és que la feina està ben feta.

No tots els infants aprendran ni podem pretendre que aprenguin a llegir alhora perquè per a alguns serà una frustració. I quan un infant se sent frustrat, el seu aprenentatge és molt més difícil.

Això ens ha passat, l'experiència de veure algun infant que no està preparat, que potser hem de buscar algun altre tipus d'estratègia i sobretot de buscar la intimitat d'aquest moment i de respectar el seu ritme.

És el/la mestre/a qui ha de fer el modelatge: "m'ajudes a buscar aquest final a una altra història?". Anar preparant estratègies de lectura abans de començar a enfrontar-lo a una tasca per a la qual no està preparat i que el pot dur a no estimar la lectura.

Com a escola no podem oblidar que el primer moment de la lectura és molt important, és cert, però al llarg de la primària també hi ha moments importants, perquè si no perdem bons lectors.

I crec que és molt important també la selecció dels llibres que fem. Aquesta tendència que tenim a buscar llibres per treballar les emocions o aspectes concrets, ens porta sovint a no tenir bons llibres a l'aula.

 

El testimoni en primera persona de Sara Roma, recollit per la periodista Irene Ramentol.
Fotos i vídeo d'Hugo Fernández.
Llegir més «Històries de vides» aquí.
 

Amb el suport de

[newsletter-criar][ficentrareport]