[inicicentrareport]Els canals de comunicació han canviat, i cada vegada són més les escoles que utilitzen les xarxes, habitualment Instagram o Twitter, però també blogs o la web oficial, per penjar fotografies on apareixen cares dels menors d'edat.
Per tal de poder-les penjar, sovint a principi de curs, fan omplir un paper a les famílies autoritzant-los a fer-ho. Cada vegada són més, però les famílies que no ho fan i avui ens preguntem per què.
"Clar que confiem en l'escola, però el que no s'entén prou és l'abast de tot plegat", explica Patrícia Ventura, mare i doctoranda de comunicació, algoritmes i ètica. Justament es troba fent una tesi sobre intel·ligència artificial i comunicació, i ella és una de les mares que no autoritza a les seves criatures a sortir a les fotos de l'escola.
"Quan estem autoritzant a les escoles a fer-los fotos i penjar-les a Instagram i aquestes es postegen, estem cedint els drets d'explotació d'aquesta imatge per sempre. Aquestes imatges se les pot descarregar qualsevol persona, i al final es perd el control d'on van a parar", ens explica.
A més, segons ens explica, estaríem construint l'empremta digital del nostre fill o filla sense que ens ho hagi demanat, i es pot trobar quan sigui gran amb què té una sèrie de fotografies penjades vés a saber on, ja sigui de colònies, rentant-se les dents, les mans o bé en el seu dia a dia, sense que ell o ella, que és una persona a part de nosaltres, ho hagi volgut.
"Es tracta d'un fet, per part de les escoles, sense mala intenció, però està clar que també n'hi ha qui se n'aprofita. Les cares dels infants donen like, i aquesta és una comunicació sense ètica ni valors", assegura.
Encara que les fotos es publiquin en un perfil privat a les xarxes, les empreses igualment fan un ús d'emmagatzematge d'aquestes dades, i generen perfils per segmentar anuncis i treure'n informació.
"Hi ha empreses que fins i tot s'aprofiten de la manca de legislació d'IT i utilitzen tecnologia de reconeixement facial, et poden fins i tot localitzar i vendre aquestes dades a tercers", assegura.
[GotaVerdaPle]Discriminació per voler ser respectuosos/es amb la imatge dels infants
Ens han arribat diverses queixes de famílies que ens asseguren que separen a les seves criatures, o fins i tot marquen amb una X a la mà amb retolador negre, aquells infants que no tenen l'autorització firmada.
També han denunciat casos on es truca directament a les famílies amenaçant i dient que si no se signa l'autorització perquè aquest infant surti a xarxes socials se l'apartarà del grup.
"És moment que les escoles es plantegin quina mena de comunicació volen fer cap a les famílies. Les recomanacions d'Educació, que es basen en la legalitat vigent, recomanen que es comparteixin les fotografies per canals completament privats", explica Patrícia Ventura.
L'experta aposta per no mostrar cares dels infants a les xarxes i dur a terme una comunicació amb valors, sense generar una empremta digital a l'infant. [ficentrareport]
Escola
Per què cada vegada hi ha més famílies que no autoritzen els seus fills a sortir a les fotos de l'escola?
Firmar l'autorització per sortir a l'Instagram, el Facebook o les xarxes socials de l'escola. Per què cada vegada hi ha més famílies que no ho fan?
ARA A PORTADA
Publicat el 27 d’octubre de 2021 a les 07:04
Actualitzat el 27 d’octubre de 2021 a les 07:56
Et pot interessar
-
Escola Com han de ser les activitats d'estiu perquè reforcin l'aprenentatge dels teus fills/es?
-
Escola VÍDEO-CONTE: La llegenda alternativa de Sant Jordi, Santa Gina i el drac feliç
-
Escola 3 dinàmiques per treballar l'assetjament escolar
-
Escola Els gestos els ajuden a comprendre i a expressar-se
-
Escola Tot el que has de saber per matricular el teu fill/a a infantil, primària o ESO