Sí, combatre la calor als patis de les escoles també és possible

L'equip de Milanta comparteix uns quants consells útils per convertir els espais a l'aire lliure i d'esbarjo dels centres educatius en petits refugis climàtics

Publicat el 28 de maig de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 23 d’octubre de 2024 a les 16:15

[inicicentrareport]S'apropa l'estiu i, amb ell, la calor; una calor que, darrerament, i a conseqüència del canvi climàtic, cada cop és més intensa i duradora. Davant d'aquest escenari, l'únic que podem fer és buscar eines que ens permetin continuar fent vida normal sense que les altes temperatures i el sol abrasador ens ho impedeixin.
 


Un dels moments més delicats quan els termòmetres es comencen a enfilar és l'hora del pati. Es tracta d'una estona de gaudi per als infants, d'allò més necessària per poder-se esbargir i jugar lliurement. Però què passa quan aquest espai de joc està completament desprotegit de les inclemències meteorològiques? Com podem garantir que els nens i nenes es diverteixin i experimentin de forma segura a l'aire lliure? De quina manera podem evitar que la calor sostinguda afecti no només el benestar i la salut dels infants, sinó també el seu rendiment escolar?

Des de Criar hem parlat amb l'equip d'arquitectes, naturalistes, psicomotricistes, pedagogs, tècnics, fusters i jardiners de Milanta -que des de fa més de vuit anys treballen en la transformació i la renaturalització dels patis de les escoles per fer-los més amables i respectuosos- perquè ens expliquin de quina manera podem convertir les zones d'esbarjo escolar per excel·lència, en petits refugis climàtics.
 

La importància de les ombres

Com podem fer ombres als patis? Es pot optar per diverses opcions: o bé plantant arbrat i vegetació, o bé amb umbracles. Tal com expliquen des de Milanta, els espais verds i els sòls naturals absorbeixen la calor. En aquest sentit, optar per a la renaturalització dels patis "aconsegueix reduir fins a 15 graus la temperatura que s'assoliria si aquests fossin de formigó".
 


L'altre gran aliat en pro d'una bona temperatura ambiental són els umbracles, estructures de fusta o metàl·liques i amb cobertes de diferents materials que deixen córrer l'aire i resguarden dels rajos solars. És molt important col·locar-los de manera estratègica per maximitzar-ne el potencial i l'ús. Aquesta és una opció fantàstica si el pati en qüestió no disposa de vegetació suficient: "Els nostres umbracles preferits són els arbres, però mentre els plantem i esperem que creixin, tenim altres solucions que poden reduir moltíssim la temperatura", assegura l'equip d'experts de Milanta.

Quins tipus d'umbracles hi ha?

Des de Milanta en tenen una bona colla: pèrgoles de malla de polièster perforada, pèrgoles de canyes de riu o vímet, pèrgoles de xapa metàl·lica perforada, pèrgoles de llistons de fusta d'acàcia o pi, pèrgoles vegetals, pèrgoles de malla de ràfia de polietilè... Tantes opcions com patis escolars existeixen!
 


Fins i tot, en dissenyen de personalitzades i fetes a mida per tal que s'ajustin a les necessitats i particularitats de cada centre. Tot plegat, per fer que l'experiència de joc al pati sigui completa i enriquidora i no estigui subjecta al temps que faci.

Si voleu més informació, podeu visitar la Guia completa sobre com fer ombres als patis escolars que ha fet Milanta i que podreu descarregar-vos-la en aquest enllaç.

I si voleu més informació i assessorament personalitzat sobre renaturalització i transformació de patis que ofereix aquest equip de professionals, podeu contactar-hi aquí.

Fa més de vuit anys que Milanta treballa en la transformació i la renaturalització dels patis de les escoles per fer-los més amables i respectuosos. El seu equip us explicarà de quina manera podeu convertir les zones d'esbarjo escolar per excel·lència, en petits refugis climàtics. Més naturals, respectuosos i coeducatius.
 


Amb el suport de