[inicicentrareport]Educar en el risc és una proposta que ha agafat força en els darrers temps, destacant la importància de permetre als infants experimentar amb la incertesa i les seves pròpies capacitats.
[nointext]
Com diu Ellen Beate Hansen: "És essencial permetre que els infants posin a prova les seves capacitats, per desenvolupar competències que podran utilitzar a tot el món i familiaritzar-se amb les conseqüències reals de l'assumpció de riscos".
En aquest article, explorarem la necessitat d'acompanyar als infants a espais naturals i permetre'ls prendre decisions per ells mateixos, tot ressaltant la paradoxa de la desprotecció enfront de les veritables amenaces modernes, com l'ús indiscriminat de dispositius mòbils.
[GotaVerdaPle] Acompanyar-los en activitats a l'aire lliure, com ara escalar arbres o explorar la natura, els permet experimentar amb la seva pròpia autonomia i desenvolupar habilitats importants per a la vida.

3. Riscos reals vs. riscos percebuts
[GotaVerdaPle] És important diferenciar entre riscos reals, com caigudes físiques, i riscos percebuts, com els perills potencials en línia. Donar als nens la llibertat de gestionar riscos reals els prepara millor per afrontar riscos percebuts amb més responsabilitat i maduresa.
4. Equilibri entre autonomia i supervisió
[GotaVerdaPle] La clau és trobar un equilibri adequat entre donar als nens autonomia i proporcionar supervisió adulta. Acompanyar-los activament en les seves aventures permet als adults intervenir quan és necessari i oferir guiatge.
És essencial que els pares reflexionin sobre la seva pròpia percepció del risc i considerin la importància de permetre als seus fills explorar el món amb confiança i curiositat, tant en la natura com en el ciberespai.
- Jocs ideals per educar en el risc:
[GotaVerdaPle] "Le Petit Xef" ganivet i protector de dits

Amb aquests estris, els infants ja poden cuinar! És ideal per a ensenyar-los a tenir cura dels riscs a la cuina. L'anell d'aprenentatge ajuda a col·locar bé els dits, mentre que el protector de dits permet protegir la mà que subjecta l'aliment que es tallarà. Sempre, abans, valorar l'autonomia i la maduresa de l'infant. El ganivet ha de ser usat sota la supervisió d'una persona adulta. A partir de 7 anys. Més info aquí.
[GotaVerdaPle] Torn de banc i sarjants

Afluixar o fixar! Amb aquest entorn de banc podran fixar els materials més diversos com pals, taules, tubs i altres, per treballar-hi. És senzillíssim de col·locar al tauler de la taula i en altres llocs. A partir de 7 anys. Més info aquí.
[GotaVerdaPle] Posa't a prova amb les xanques altes!

Amb aquestes xanques d’1,5m d’alçada ens posarem a prova. Exercitant la destresa física, la coordinació o l’equilibri psicomotriu podrem gaudir d’estones de diversió diferents i espontànies, incloent aquest material propi dels i les millors malabaristes a les nostres activitats de lleure. Més info aquí.
[GotaVerdaPle] Per als més manetes: tornavís amb punxó

Connecta diferents cartons amb gran facilitat amb aquest tornavís amb el qual: girant cap a la dreta, estrenyeràs i uniràs i, girant cap a l’esquerra afluixaràs i deixaràs anar els cartons units. Simplement feix un petit forat a través del material amb el Punxó inclòs, inserida el Caragol (mitjà o llarg segons el gruix) i, caragolant, amb uns pocs girs, el cartó s’unirà de manera segura. Una forma genial de donar-li autonomia, que els infants guanyin confiança en ells mateixos. A partir de 3 anys. Més info aquí.
[GotaVerdaPle] La meva primera navalla

La navalla forma part de l'equipament bàsic de tot aventurer/a excursionista, ja sigui perquè els infants detallin pals per pinxos per torrar el pa i altres coses, o per ajudar a tallar la verdura de la graellada i la fruita. Té un tall eficaç però segur. Les eines adaptades són ideals per treballar l'autonomia. A partir de 5 anys. Més info aquí.
I si busqueu propostes per fer mil aventures amb la família, no us perdeu el llibre "Plans eco en família", ple d'idees i activitats. Per aprendre, experimentar i crear records plegats, amb una mirada eco i respectant el nostre entorn.
Trobareu més recursos i jocs a artijoc.com.
Amb el suport de:

[newsletter-criar][ficentrareport]