Sabies que hi ha joguines connectades a internet que poden recopilar molta informació de tu i de la teva família? Pot ser a través d'un micròfon, una càmera, una aplicació mòbil per al seu control... On va tota aquesta informació i per a què s'utilitza?
No hem de perdre de vista que quan utilitzem internet i les xarxes socials, compartim molta informació que ens identifica i diu molt de nosaltres (geolocalització, nom, edat, professió, gustos, fotografies, veu). Les conseqüències de deixar rastre no són trivials i cal pensar-s'ho dues vegades abans de triar el regal perfecte. Perquè tota aquesta informació es podria fer servir per fer perfils sobre nosaltres que serveixin per influir-nos en les compres futures o en els nostres comportaments.
I aquestes conseqüències van més enllà si pensem en informació que deixa d'estar sota el nostre control quan la compartim a les xarxes. Pot ser manipulada, i utilitzada per finalitats que no ens interessen o convenen, des de la pornografia infantil, el ciberassetjament, la ciberdelinqüència... També a l’hora de trobar feina pot ser rellevant el que la xarxa digui de nosaltres.
La mateixa compra en línia comporta riscos per a la nostra privacitat, i cal ser molt curós per no regalar dades en el camí. És per aquest motiu que, abans del Tió i els Reis, cal tenir ben presents aquests consells de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades:
- [GotaVerdaPle] Escull bé el regal, especialment si requereix connectar-se a internet
Les joguines i dispositius intel·ligents (robots, rellotges, altaveus, etc.) necessiten normalment una connexió a internet per al seu correcte funcionament, i la instal·lació d’una aplicació en el mòbil.
La joguina pot enregistrar imatges i sons de l’entorn, una informació que es processa i viatja a través d'internet per crear la sensació d’interacció amb la persona.
També els videojocs en línia i els jocs de realitat augmentada són electrònics i interactius, i permeten recrear espais i crear escenaris diferents. En aquests casos, parlem de regals capaços de recollir informació sobre les persones usuàries, majoritàriament menors, i del seu entorn.
- [GotaVerdaPle] Amb què m'he de fixar si trio una joguina intel·ligent per tenir garanties de seguretat?
[GotaVerdaBuit] Que t'informi de quines de les nostres dades té el fabricant i permeti modificar-les o esborrar-les. Suficients i apropiades per garantir la confidencialitat de les dades.
[GotaVerdaBuit] Que t'identifiqui qui tracta les dades, i doni informació clara i completa sobre quines són aquestes dades concretes, quan les recull, per a què les fa servir i si les cedeix a tercers.
[GotaVerdaBuit] Que implementi mesures de seguretat suficients i apropiades per garantir la confidencialitat de les dades, com ara doble factor d'autenticació i comunicacions xifrades.
Molt atent/a també a...
[GotaVerdaPle] Si dones el teu consentiment perquè el fabricant tracti les dades, aquest ha de ser lliure, informat, específic, i inequívoc
Assegura't de conèixer bé el circuit per tenir dret d'accés a les dades que recull, i poder rectificar-les quan siguin errònies o incompletes, i suprimir-les, si ja no resulten necessàries, o les han tractat il·lícitament, o bé revoques el consentiment que vas donar. En cas que no atenguin els teus drets de protecció de dades, pots presentar una reclamació davant l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades.
- [GotaVerdaPle]Com puc informar-me de tot això?
Pregunta al personal de l’establiment on compris la joguina. Si és possible, revisa el manual d’instruccions abans de la compra i busca els termes i condicions. La política de privacitat ha de ser clara, comprensible i no contenir ambigüitats.
També et recomanem visitar el web del fabricant i buscar per internet opinions sobre la joguina, i si va associada a una aplicació del mòbil, abans de la compra comprova aquesta informació.
- [GotaVerdaPle] I un cop comprada?
Un cop comprada la joguina, et recomanem les següents pautes per protegir bé les dades del menor i també les vostres:
1.- Micròfon i càmera: Recorda apagar-los o desactivar-los quan no utilitzis la joguina per a evitar que enregistrin dades contínuament.
2.- Pel que fa al wifi, bluetooth, etc...: recorda canviar les contrasenyes per defecte de les connexions sense fils per evitar que altres persones puguin connectar-se i espiar-vos.
3.- Vinculació amb l’aplicació mòbil: Assegura't descarregar l’aplicació autèntica i que els permisos que et demana per accedir a informació personal són adequats i imprescindibles.
4.- Ús de les dades: comprova que la política de privacitat sigui clara i decideix què fer en cas que el fabricant faci un ús comercial de les teves dades, o les cedeixi a tercers. Pots oposar-t'hi!
- [GotaVerdaPle] Reforça la seguretat dels dispositius que utilitzis per comprar
Tant si compres amb l'ordinador com si utilitzes el mòbil, recorda actualitzar el sistema operatiu i les aplicacions instal·lades i emprar un antivirus. També, protegeix els comptes amb una contrasenya robusta (llarga, amb caràcters +,*,_, majúscules, minúscules i números) i sobretot, no la reutilitzis!!!
No compris des de dispositius aliens. No coneixes el seu nivell de seguretat!
- [GotaVerdaPle] Vigila amb les wifis públiques
Compra únicament des d’una connexió a internet confiable i evita wifis públiques, atès que en aquestes, les dades poden ser interceptades.
A casa, assegura't que la wifi està xifrada i té una contrasenya robusta. Verifica que la botiga fa servir el protocol HTTPS que garanteix la seguretat. El navegador t'indicarà que la comunicació és segura amb una icona amb un cadenat tancat.
- [GotaVerdaPle] Assegura't que la compra es fa amb garanties
Recorda que el web de la botiga t'ha d’informar de les condicions d’ús, ha d’incloure la política de privacitat, explicant-te de manera clara com tractarà les teves dades i també mostrar les seves dades de contacte, i explicar les cookies que empra i les dades sobre el pagament.
Si pagues amb targeta, assegura’t amb el teu banc tenir contractada i activada la seguretat reforçada en els pagaments. Compra en botigues de confiança. Per escollir-les, et poden ajudar tant els segells de confiança com l’avaluació d’altres clients.
- [GotaVerdaPle] Compte amb les estafes! Com les evito?
L'URL phishing és una estafa basada a enganyar el client amb una adreça web falsa que simula una altra de real. Per tant, evita seguir enllaços no sol·licitats, i verifica per altres vies que l’enllaç web sigui correcte. Moltes vegades l'adreça s’assembla molt a l’autèntica, però no ho és. Fixa-t'hi! I per acabar, sospita si l’oferta és massa bona per ser veritat...
I recorda, no regalis les teves dades personals i encara menys les dels teus fills i filles. Els menors són un col·lectiu especialment vulnerable, que necessita una protecció especial. La informació que avui consideres que no és rellevant demà pot ser-ho i molt. Que les compres no et surtin cares!
Amb el suport de:

[ficentrareport]