Jugar

Sí, en els jocs de taula també et pots sortir de la norma. Com?

Experimentem amb el joc cooperatiu l'Orangutan de Londji i descobrim infinitat de possibilitats per aprendre i riure en família

ARA A PORTADA

Publicat el 22 de desembre de 2023 a les 07:00
Actualitzat el 24 d’octubre de 2024 a les 14:20

[inicicentrareport]Els jocs de taula són una oportunitat fantàstica per compartir moments plegats i per aprendre habilitats molt útils per la vida. Respectar torns, seguir normes, saber perdre i guanyar és important tant per a petits com per grans. Tenim jocs clàssics - que tots coneixem i hem crescut jugant - i d’altres originals i nous que ens poden obrir un nou món de possibilitats i animar-nos a sortir de la nostra zona de confort.
[nointext]
Els jocs de taula acostumen a ser joguines tancades, amb un seguit de normes que hem de seguir per a assolir un objectiu - ja sigui individual o col.lectiu. Sovint, el fet de seguir normes o estar sotmesos a l'atzar, no conviden a la creativitat però en ocasions, trobem jocs que són l'excepció i que ens ajuden a anar una mica més enllà.
 


Orangutan de Londji és un d'aquests jocs que no només ens planteja un joc molt divertit, sinó que pot ser un recurs de moltíssimes opcions. Ens encanta a casa i portem mesos jugant-hi (i sovint el porto a la bossa). Crec que us pot agradar molt si busqueu un joc divertit en el que petits i grans podem compartir i crear plegats.

Perquè ens agrada?

[GotaVerdaPle] Joc per a tota la família (de 5 a 103 anys) i tots estem en igualtat de condicions.

[GotaVerdaPle] Hem de ser creatius i inventar un gest i un so per cada carta que ens surti.

[GotaVerdaPle] Anima a vèncer la vergonya, a exposar-nos i ser valents (molts important per adolescents i adults).

[GotaVerdaPle] Treballem la memòria. Ser capaços d’imitar i recordar tots els gestos anteriors.
[GotaVerdaPle] És un joc col.laboratiu: o guanyem tots o perdem tots.

[noticia]2128[/noticia]
Com es juga?

Es tracta de crear per cada carta que ens surt un so i un gest. Quan és el nostre torn, hem de ser capaços de repetir tota la seqüència imitant als jugadors anteriors, i inventar un gest i so nous per la carta que ens ha tocat… Fins que ens surti un orangutan. Si el jugador és capaç de recordar i fer bé tota la seqüència, tots els jugadors imiten l’orangutan i tots guanyen la carta d’orangutan.

Si el jugador falla, es trenca la seqüència i es menja una banana.

Quan entre tots aconseguim tres cartes d'orangutan abans que es girin les tres bananes, haurem guanyat! Si en canvi, ens mengem les tres bananes abans d'aconseguir els orangutans, haurem perdut.

Més enllà del joc previst

Sovint utilitzem un joc només com ens diu les instruccions, però us heu plantejat utilitzar-lo de manera diferent?

Si juguem seguint les normes és fantàstic. Però també és un recurs ideal per utilitzar de maneres diferents. Amb la bosseta és fàcil de dur a sobre i utilitzar-lo fora de casa.

Algunes idees de maneres alternatives i creatives d'utilitzar l'Orangutan:

[GotaVerdaPle] Pots utilitzar les cartes per explicar histories.

[GotaVerdaPle] Pots classificar les cartes per colors o per categories.
 


[GotaVerdaPle] Pots jugar a buscar l'element de la carta per casa.
 


[GotaVerdaPle] ⁠Pots jugar a endevinar la carta amb mímica.

[GotaVerdaPle] ⁠Pots dibuixar les imatges de les cartes.

[GotaVerdaPle] Pots utilitzar les cartes per treballar vocabulari.

[GotaVerdaPle] Pots fer un castell de cartes.
 

 


Us animem a preguntar-vos si podeu trobar altres maneres d'utilitzar els jocs que ja teniu a casa. No els mireu només com un joc amb instruccions sinó com a un recurs per a treballar altres àrees o habilitats que volem ajudar a desenvolupar: llenguatge, imaginació, creativitat, resolució de problemes, entre d’altres! Esperem que se us acudeixin moltes maneres de jugar amb el que teniu i el que vindrà, i que inventeu més jocs plegats!

 


Amb el suport de

[ficentrareport]