5 activitats Montessori que ajudaran a reforçar l'autonomia del teu fill o filla

Idees per fomentar el desenvolupament sa i l'autoestima dels infants en el seu dia a dia

Ara a portada

EL MÉS LLEGIT

Publicat el 14 de setembre de 2023 a les 07:30
Actualitzat el 06 de novembre de 2024 a les 11:22

[inicicentrareport]A principis del segle XX la pedagoga Maria Montessori va començar a observar als nens i nenes de forma científica, fixant-se en les fases del seu desenvolupament, els seus interessos, les seves capacitats, etc.

D'aquí en va sorgir la pedagogia Montessori on l'infant n'és el centre i se li ha deixar llibertat per a desenvolupar-se i aprendre al seu ritme en un espai estimulat i acompanyat per l'adult que l'observa, el guia i escolta les seves necessitats educatives específiques.
[nointext]
Després de més de cent anys, aquesta pedagogia continua sent reconeguda internacionalment i és la base de les escoles amb mètode Montessori. Aquest promou l'autonomia, la confiança en un mateix i la concentració en l'activitat que es realitza. De fet, en una aula Montessori els espais estan dividits en diferents àrees, que es corresponen amb les cinc àrees clau en l'aprenentatge: vida pràctica, sensorial, llenguatge, matemàtiques i cultura.

El vincle amb l'entorn i el pas del temps són molt importants per a desenvolupament dels nens i nenes. Així, aquesta pedagogia potencia la consciència d'un mateix, de la xarxa de persones que ens envolten i del seu entorn. I anima a buscar formes de col·laborar-hi i dedicar-hi temps per a construir un món més conscient i saludable entre tots.

Si us agrada aquesta pedagogia us proposem 5 activitats Montessori que podeu fer amb els vostres fills i filles en el dia a dia perquè prenguin consciència d'ells mateixos, de la família, la ciutat i cuidin millor del nostre planta: 

[GotaVerdaPle] Preparar la roba de l'endemà. Per prendre consciència d'un mateix i de les pròpies necessitats és important que els infants s'ocupin, a poc a poc, de la seva cura personal. Més enllà de rentar-se les mans o les dents, una activitat que els acostuma a agradar molt és el de preparar-se la roba per a l'endemà. Així també podem treballar l'estació de l'any, el temps que farà, les activitats previstes, etc.

[GotaVerdaPle] Parar i desparar taula en els diferents àpats. En la vida pràctica de casa hi ha moltes tasques que ens podem anar repartint, tenint en compte l'edat de tots els que hi vivim. Aquesta és una tasca senzilla que poden fer els nostres fills i filles ja des de ben petits. Una activitat que els fa sentir part i partícips de l'espai que habiten. Així aprenen també a comptar els diferents elements que es necessiten segons els aliments que menjarem. 

[GotaVerdaPle] Dibuixar en família l'arbre genealògic. Ho podem fer en una cartolina i enganxar-hi fotografies dels nostres avantpassats i escriure-hi a sota el seu nom. Així coneixerem qui eren, podem comentar anècdotes i fins i tot reflexionar com era la vida aleshores. Una activitat ideal per fer amb tota la família, també amb els avis i àvies, per adonar-nos del pas del temps i dels nostres orígens.

[noticiadiari]96/1372[/noticiadiari]
[GotaVerdaPle] Anar a una activitat cultural que facin al nostre barri o ciutat. Podem triar-la junts i anar a veure amb la família o amics una exposició, un espectacle de dansa, música, teatre o circ. Quan s'acabi, comentarem com ens ha fet sentir el que hem vist. Així veurem que la cultura provoca emocions i sensacions diferents per a cadascú. Una activitat que desperta l'esperit creatiu, el crític i el comunitari tan important en la pedagogia Montessori. 

[GotaVerdaPle] Quan anem d'excursió a un parc o a la natura ens fixarem en si deixem l'espai net i recollit per tal de cuidar-lo, respectar-lo i que el puguin gaudir també altres famílies que el puguin visitar. Si hem generat brossa cal recollir-la i llançar-la a la paperera corresponent per separar bé els residus i col·laborar així en el procés de reciclatge. Aquesta activitat ens permet prendre consciència de la brutícia i de la importància de mantenir net el nostre entorn. Una tasca que depèn de cadascun de nosaltres i que si tots ens en fem càrrec, beneficia a tota la comunitat. 

Activitats com aquestes les podeu trobar al Calendari Montessori 2024 publicat a Estrella Polar dins la seva col·lecció Montessori. Un calendari per aprendre coses noves cada dia amb la filosofia Montessori i il·lustrat pel traç delicat d'Alicia Teba Godoy. A cada mes hi trobareu una activitat Montessori per fomentar l'autonomia i el desenvolupament dels infants, consells per a adults, les dates més assenyalades i un dia per mirar la lluna. També conté dues activitats extra per fer en qualsevol moment de l'any i una pàgina amb adhesius per marcar el temps que fa, destacar els dies més especials i totes aquelles activitats que vulguem recordar. 

Dins de la col·lecció també trobem altres novetats com El meu quadern Montessori per aprendre a escriure pensat per a infants a partir de tres anys. Com molt bé defensava Maria Montessori, els adults han de seguir els interessos dels infants, si comenceu a veure les vostres criatures interessades per les lletres, aquí teniu una bona opció per ajudar-les a desenvolupar la lectoescriptura. Amb un acompanyament adequat, aprendre a llegir i escriure pot ser un plaer per als vostres infants. 

Una altra proposta que teniu ja disponible és la capsa joc Montessori. Els animals que us permetran descobrir els animals que viuen als diferents continents. La pedagogia Montessori dona molta importància en aprendre a través de la manipulació i el contacte amb la realitat gràcies a la naturalesa absorbent del mateix infant. Un dels suports més interessants d'aquesta pedagogia per al descobriment de l'entorn són les cartes classificades, que serveixen per enriquir el vocabulari dels més petits i, més endavant, els preparen per a la lectura i l'escriptura. A banda de 7 cartes rugoses dels continents i 49 cartes d'animals, a la capsa també hi trobareu un llibre amb informació sobre cada animal. 

 

Títol de la col·lecció: Montessori
Autors: Diversos autors
Editorial: Estrella Polar
Edat recomanada: de 3 a anys
Gènere: infantil
Aspectes pedagògics: autonomia, lectoescriptura, entorn, animals i natura

 

Amb el suport de: