Llegir

5 consells i 5 lectures per millorar la comprensió lectora

Recursos útils per casa per millorar la capacitat d'entendre allò que llegeixen

ARA A PORTADA

Publicat el 24 de gener de 2024 a les 07:00
Actualitzat el 21 d’octubre de 2024 a les 16:32

[inicicentrareport]Mestres, professorat i famílies estem preocupades per la comprensió lectora dels nostres fills i filles. I és que llegir però, sobretot, entendre allò que llegim és la base de tot aprenentatge i és necessari per a qualsevol tasca que vulguem desenvolupar. 

Actualment, és un dels punts febles del dia a dia escolar i de les habilitats que van desenvolupant els nens i nenes. Però no només ha de recaure en l’escola, sinó també en les famílies. La comprensió lectora, com molts aprenentatges claus del procés educatiu, s’aprèn i es millora a base de molta pràctica.
 
Aquí presentem cinc consells que poden ajudar a millorar la comprensió lectora. I ho acompanyem amb cinc llibres ideals per treballar l’habilitat de llegir i entendre allò que llegim. 

[GotaVerdaPle] A poc a poc. Davant d’un text és recomanable que expliquem als nens i nenes la importància de llegir a poc a poc i trossos curts. També cal anar-se aturant per pensar en allò que hem anat entenent de l’apartat llegit. Quan anem parant, podem explicar amb les nostres paraules què ha passat i què anem entenent. Aquest consell és aplicable davant de qualsevol text o escrit, conte, llibre o narració.

[GotaVerdaPle] L'hora del conte. Aneu a veure contacontes o l’hora del conte de les biblioteques. Escoltar activament relats ajuda a comprendre allò que ens expliquen. A més, ens permet desenvolupar i treballar l’atenció. L’atenció i la comprensió van de bracet. Com més treballem l’atenció, més facilitat de comprensió tindrem.

[intext2]
[GotaVerdaPle] Treballeu el vocabulari. A mesura que aneu llegint, elaboreu una llista amb les paraules més difícils que heu trobat i en busqueu el significat. Això permetrà eixamplar el vocabulari i la fluïdesa oral. També ens ajudarà a tenir més ventall de paraules a l’hora d’expressar-nos, d’escriure i d’escoltar activament. 

[noticia]1675[/noticia]
[GotaVerdaPle] Extraieu les idees principals. Extreure les idees principals i rellevants d’allò que llegim és essencial per no perdre el fil. Podeu guiar-vos per les preguntes: Què? Qui? Com? On? Per què? Aquestes preguntes poden formular-se un cop acabada la lectura, i podem rellegir el text tants cops com ens sigui necessari per tal de poder-les respondre amb autonomia. 

[GotaVerdaPle] En veu alta. Llegir en veu alta et fa prendre consciència de les pauses que marquen els signes de puntuació, les expressions i els significats. A més, la lectura en veu alta fomenta la fluïdesa i la velocitat lectora i, també, l’entonació. Tots aquests elements són claus a l’hora de llegir i entendre allò que llegim.


[llibrescomprensiolectora] 

[GotaVerdPleTitol]

La lletra que tot ho canvia 



La lletra que tot ho canvia és molt més que un conte. És un joc poètic que situa la paraula en l’espai de la creativitat i ens mostra que el joc de les paraules pot néixer de l’imprevist, de l’insòlit, de l’equívoc, de l’absurd, de la realitat… Així ho descriu l’editorial i així és, perquè és un conte màgic. Tan sols amb una lletra que canvia, el significat dels mots gira per complet. Un llibre que et sorprèn a cada pàgina i que et convida a imaginar i redescobrir la llengua. A partir de 4 anys. Editorial Meraki. 
[tornarindex]
[GotaVerdPleTitol]

Veig, veig, la ciutat!



Un conte interactiu en què has de trobar tot allò que se’t planteja. Busca i troba els personatges que et demanen. És tot un repte haver de trobar-los en una ciutat plena de vida i moviment. Una aventura trepidant que demana atenció, concentració i observació. I on, mentre poses en pràctica totes aquestes habilitats, també estàs llegint i entenent allò que et demana per sumar-te a l’aventura. A partir de 4 anys. Editorial Combel.
[tornarindex]
[GotaVerdPleTitol]

Cap de Grills d'Estel Solé



Cap de grills és un conte ideal per anar treballant la comprensió. Per què? Perquè amaga sis petites històries molt diferents i plenes de sorpreses. Els personatges són molt divertits i cada conte va acompanyat d’una manualitat que consolida i aprofundeix en cada relat. Les manualitats apuntalen l’argument dels contes, i fan que prenguin més significat. Contes curts, ideals per anar parant, dosificant i acompanyar de les preguntes que guien la comprensió d’aquests: Què? Qui? Com? On? Per què? A partir de 6 anys. Editorial Baula. 
[tornarindex]
[GotaVerdPleTitol]

Les revistes Petit Sàpiens



Les revistes Petit Sàpiens són un recull de textos per interaccionar amb el contingut. Generalment, inclouen un text documentat sobre algun tema que pot ser d’interès per als nens i nenes. Inclouen també còmics, temes d’actualitat, curiositats… Aquest tipus de revistes són clau, perquè són dinàmiques, plenes d’aprenentatges implícits, les pots anar llegint a estones i anar-ne entenent allò que hi vas trobant. 
[tornarindex]
[GotaVerdPleTitol]

Endevinalles, enigmes i rialles amb el capità calçotets



Escoltar i entendre el que ens estan plantejant, entrenar la ment, estimular la imaginació, fomentar el raonament lògic i millorar la concentració i el vocabulari. Tot això aconsegueixen les endevinalles que, com que són textos breus, permeten centrar l’atenció i esforçar-nos a entendre i desxifrar allò que plantegen. Amb el famós capità calçotets podreu gaudir, divertir-vos i aprendre mentre proveu de desxifrar endevinalles i enigmes de tota mena. A partir de 7 anys. Editorial Cruïlla. 
[tornarindex]
[ficentrareport]