6 lectures sobre paternitats i cocriança pel Dia del Pare

Una llista de propostes literàries que retraten diferents maneres de viure i entendre la figura paterna i el vincle amb els fills i filles

Publicat el 18 de març de 2021 a les 22:03
Actualitzat el 23 d’octubre de 2024 a les 17:49

[inicicentrareport] La paternitat adquireix, de mica en mica, una nova dimensió. La cocriança, la corresponsabilitat i un nou rol de la figura paterna ocupen cada vegada més espai en l'imaginari col·lectiu, i va quedant enrere la figura patriarcal tradicional del cap de família, protector, proveïdor i tenidor de l'autoritat. 

Per a celebrar el Dia del Pare, des de Criar.cat us volem proposar aquestes lectures, que ens mostren paternitats amorosides, implicades i realistes, escrites per homes, però no només per a homes. Títols on hi trobareu amor, humor, experiències personals i reflexions paternofilials.


[lectures19M2021]
 

1. "Pare" - Ritxar Bacete

 

Aquest àlbum il·lustrat és un recorregut antropològic per les paternitats al llarg dels temps. 25 històries d'amor paternofilial que van des del pare cavernícola, el pare muntanya, el pare tossut, l'obedient, el mestre... i així fins al pare aferrament. Un llibre que pretén convertir-se en "un espai compartit per homes de tot el món" i que vol "acompanyar en la transformació dels homes des de la compassió, i per a l'amor". A cada pàgina una història, i per a cada història una il·lustració de Jordi Solano.

[noticia]343[/noticia]


[tornarindex]

2. "Jo molava fins que vaig ser pare, 3" - Brian Gordon


Aquest és el tercer volum de "Jo molava fins que vaig ser pare", el recull de còmics on Brian Gordon retrata l'experiència de la paternitat amb un d'humor un punt corrosiu. La cara i la creu de l'arribada dels fills i com en pot ser de divertit, de vegades. Ideal per airejar frustracions i identificar-se amb situacions per les quals la majoria hem passat, o hi passarem. 

[tornarindex]

3. "Prematur" - Àlex Bosch


En Roger va néixer a la setmana 25 de gestació i va pesar 640 grams. Àlex Bosch reviu en aquest llibre els 82 dies que va passar a la Unitat de Neonatologia de la Maternitat, acompanyant el seu fill en la lluita per la supervivència. Un relat emocionant i colpidor amb un final feliç, i que posa en primer terme el punt de vista del pare i que submergeix el lector i el situa en el centre de la història des del primer moment.

[noticia]169[/noticia]
[tornarindex]
 

4. "Omplir la vida" - Quim Juncosa


Aquesta és la història d'una adopció. Una adopció internacional que en Quim Juncosa va afrontar com a pare solter tot i que aleshores ja mantenia una relació estable amb l'Agustí. "Omplir la vida" és el regal que va fer-li al seu fill, Alexandre, pel seu 18è aniversari. Un relat del viatge emocional que va resultar ser el procés d'adopció, però també de les pors, les dificultats i les il·lusions que els ha comportat formar aquesta família. 

[noticia]272[/noticia]
[tornarindex]

5. "El hombre que no deberíamos ser" - Octavio Salazar


Octavio Salazar passa comptes al patriarcat en aquest manifest, que té per objectiu establir un nou contracte social entre homes i dones. Amb el subtítol "La revolució masculina que tantes dones fa segles que esperen" exposa la seva tesi principal: qüestionar la masculinitat hegemònica que tradicionalment es transmet de pares a fills, com a subjecte protector, proveïdor i tenidor de l'autoritat, i plantejar la importància d'un nou model  per aconseguir un món més igualitari. 

[tornarindex]

6. "Soy papá" - Armando Bastida


"Soy papá. Cómo criar a tus hijos con sentido común" s'ha convertit ja en una de les lectures de referència per aquells qui afronten la paternitat com una oportunitat per conèixer-se millor a un mateix. Bastida planteja que la criança des del respecte i la comprensió de les necessitats de l'infant ens permetrà entendre millor d'on venim i quines són les coses realment importants a la vida. 

[tornarindex]
[ficentrareport]