Llegir

8 llibres per educar-nos adults i infants en l'ús responsable de les pantalles

Un recull editorial amb recursos molt útils per regular els dispositius a casa (i a classe)

  • -

ARA A PORTADA

Publicat el 12 de desembre de 2023 a les 07:00
Actualitzat el 23 d’octubre de 2024 a les 16:41

[inicicentrareport]Com podem educar els infants i adolescents des de casa (o l'escola) perquè facin un ús responsable de les pantalles? Com podem conscienciar-los dels perills, com per exemple el ciberassetjament?
 
El món virtual i les noves tecnologies aporten moltíssimes coses positives al nostre dia a dia i també a la societat, però també provoquen certes amenaces. Aquestes amenaces són una preocupació que tenim com a denominador comú moltes famílies. 
 
Actualment, el debat sobre l’ús de les pantalles i les xarxes socials és infinit i molt ampli. És per això que com a mares, pares i educadors ens cal formar-nos i actualitzar-nos. Pors, dubtes i preguntes planen el nostre dia a dia i hem d’estar preparats. 
 
[noticia]683[/noticia]
Aquest recull de contes i llibres ofereixen eines i consells per tal de donar resposta en l'actualitat i a les demandes que ens poden fer els nostres fills.

Alguns són contes per a nens i nenes, per introduir la importància del bon ús de les pantalles des de petits. D’altres són guies per saber llegir els senyals, per saber identificar situacions desagradables i per donar elements de benestar a joves i adolescents. I els tres darrers són manuals per als adults, perquè educar sense pantalles o minimitzar-ne els riscos és possible, i hi trobareu recomanacions de com fer-ho.
 
De segur que us faran molt de servei! Iniciem sessió?

[lecturespantalles]

[GotaVerdaPle]1.  Pantalles: que no et dominin 


Aquí teniu una guia pràctica per saber navegar entre pantalles, perquè tenir un mòbil entre mans és un fet de gran responsabilitat, encara que no ho sembli. La guia inclou eines i idees per fragmentar l’ús del mòbil, dels videojocs i altres eines tecnològiques. També punts d’alerta per saber detectar allò que ens pot perjudicar. Xarxes, bullying, petjada i identitat digital, sèxting… Tot un seguit de qüestions que cal que tinguem clares abans de començar a navegar. Un llibre de David Bassa i Marta Narberhaus (Bindi Books). A partir de 12 anys.

[tornarindex]

[GotaVerdaPle]2.  ON/OFF 


En aquest conte tres amics veuen com canvia la seva amistat perquè un d’ells de sobte rep un regal inesperat: un telèfon mòbil. Això fa que vegin com es transforma, com es queda atrapat per aquest nou regal. Un relat rimat amb lletra d'impremta que ens mostra la importància de desconnectar. Un llibres d'Elisenda Roca (Editorial Bambú). A partir de 7 anys. 

[tornarindex]

[GotaVerdaPle]3.  Pantalles i molt més 


Un relat on la colla aprendre que és molt fàcil enganxar-se a les pantalles, però que com realment s’ho passen bé és tots junts i amb les joguines de sempre. Quatre germans molt divertits us faran passar una bona estona tot reflexionant. Un conte ideal per llegir en veu alta i en família, amb trucs, recomanacions i consells per als pares i mares en format guia. Un llibre de Mercè Seix i Meritxell Noguera (Animallibres)A partir de 4 anys.
[tornarindex]

[GotaVerdaPle]4.  Desconnectats 


Aquest àlbum il·lustrat va acompanyat d’una guia pedagògica per a la gestió correcta de l’ús de les pantalles. Enfocat als més petits, inclou també una doble pàgina amb reflexions i eines de la consultora de criança Míriam Tirado. És un conte que ens permet reflexionar sobre l’ús de les pantalles i altres elements tecnològics i fer-ho en família. Perquè a vegades estem tan connectats amb les pantalles, que desconnectem dels qui tenim al nostre voltant. I això cal limitar-ho. Un llibre de Míriam Tirado i Joan Turu (El cep i la nansa). A partir de 4 anys.
[tornarindex]

[GotaVerdaPle]5.  Connectats sense apagar el cervell 


La sèrie “Noia genial” té diversos llibres per a adolescents, entre ells aquest cinquè. Dedicat especialment a la nova generació de nens i nenes que esdevenen adolescents i que han nascut en el marc d’una generació que els fa nadius digitals, aquesta guia exposa com la tecnologia ens fa la vida més fàcil, però també està plena de perills. Un llibre que et forma sobre temes d’actualitat: els influencers, la cerca online, el postureig, el ciberassetjament… Eines per tal de fer un ús equilibrat i saludable de les tecnologies i aprendre a desconnectar. Un llibre de Mónica Díaz-Ponte Penedo (BoldLetters). A partir de 12 anys.
[tornarindex]

[GotaVerdaPle]6.  De 0 a 3, res de pantalles? 


La tecnologia digital és molt present a la nostra vida i, actualment, un infant passa 2,5 hores de mitjana al dia davant les pantalles. Aquest llibre és un toc d’atenció davant aquesta xifra. I també és un manual d’ajuda. Incorpora deu idees sobre el desenvolupament cognitiu dels nens i nenes als 0-3 anys i la importància de no fer ús de les pantalles en aquesta franja, i ho lliga amb 10 recomanacions. Un llibre d'Anna Ramis (Eumo Editorial). Per a adults. 
[tornarindex]

[GotaVerdaPle]7.  Tot el que heu de saber sobre Internet abans que els vostres fills 


L’autor reuneix un seguit de consells i idees adequades per a infants i joves d’entre 10 i 15 anys, edat en què la curiositat és àmplia, i és una edat de màxima incidència de coneixement que agrairan tota la vida. 25 idees que ajudaran pares i mares a entrar amb els fills i filles en el món digital. Infografies, propostes, alertes i oportunitats. Un manual excel·lent per navegar per internet amb bones pràctiques. Un llibre de Francesc Grau Güell (Eumo Editorial). Per a adults. 
[tornarindex]

[GotaVerdaPle]8.  Viure en digital. Com eduquem per al món d'avui 


Un llibre farcit de dades que dibuixen com creixem i vivim en un món digital. Parla, també, de la fina línia que separa la identitat digital i la virtualitat, l'empremta que deixem a les xarxes, l’aprenentatge de cercar informació… Inclou una guia de recomanacions sobre quins són els usos digitals per a cada edat. Tot enfocat des d’una visió acadèmica i en el marc de l’educació. Un llibre de Miquel Àngel Prats (Eumo Editorial). Una eina imprescindible per a docents. 

[tornarindex]