[inicicentrareport] Qui diu que Sant Jordi va matar el drac? Qui diu que la princesa no podia salvar-se sense l'ajuda d'un cavaller? Qui diu que un drac només pot menjar-se persones i treure focs pels queixals?
[intext1]
La llegenda de Sant Jordi és una de les històries més emblemàtiques de la nostra cultura, però hi ha tantes maneres de parlar d'aquests personatges estimats com la imaginació ens permeti. I encara més si podem arraconar estereotips i rols de gènere perquè les criatures puguin també alliberar-se'n.
Avui us acostem recomanacions de contes i llegendes sobre dracs, princeses i cavallers carregades de valors. Un recull de bones històries per compartir moments amb el teu fill o filla aquest Sant Jordi:
[Contes Sant Jordi][intext2]
"La princesa, el drac i el cavaller desarmat" - Joan Turu
.jpeg)
I ho fa a través de la llegenda de Sant Jordi des d'una perspectiva diferent. Una història reformulada, renovada i amb ulleres violeta.
[tornarindex]
"Qui estima un drac?" - Bianca Schulze
.jpeg)
Quina idea preconcebuda tenim dels dracs? I si no tots els dracs ni les dragones fossin així? Qui estima un drac posa en evidència el fet de no jutjar sense conèixer abans, perquè ens podem endur més d'una sorpresa!
[tornarindex]
"La llegenda de Sant Jordi de roba" - Marta García Pérez
En aquest conte per als més menuts, Sant Jordi i la princesa s'enfronten junts al drac. Un llibre de roba, per a infants a partir d'1 any, que trenca amb els rols de gènere que havia reproduït la llegenda clàssica que tots i totes coneixem.
I, a més, les solapes amaguen divertides sorpreses.
[tornarindex]
"La revolta de Santa Jordina" - David Fernàndez i Lyona
Montblanc ha votat: no vol viure més sota les ordres d’un rei tirà. Però el monarca no pensa abandonar els privilegis així com així, i demana reforços: el Drac Mercat, despietat i voraç, ve al seu rescat. La Jordina, ànima lliure i consciència crítica, serà la primera a rebel·lar-s’hi. El poble es mobilitzarà, perquè saben que només se’n sortiran si actuen junts i alhora. No esperaran que cap cavaller els tregui les castanyes del foc.
El Sant Jordi del present i del futur ja té nom de dona i actua abrigat per la voluntat popular i la conjura dels iguals. Entre assemblees compartides i resistències comunes, David Fernàndez i Lyona ens animen a fer-nos nostra aquesta història subversiva i tocada de lila que reivindica la llibertat.
[tornarindex]
"Sant Jordi de cap per avall" - Adaptat per Irene Cardona
I si capgirem la llegenda del tot? Un drac amb indigestió, un cavaller amb el peu canviat i una princesa distesa amb cara de sorpresa. Si penseu que aquesta història ja us l'han explicada del dret i del revés, sortireu d'aquí volent-ne encara més. I no dubteu que en aquesta cançó s'hi dirà tota la nostra gran llegenda... Però vet aquí que l'aventura, per una vegada, comença amb una escopinada! Que sí, que potser no us ho havien dit mai, però el Sant Jordi original és el que comença pel final!
Un llibre fet seguint criteris d’ecoedició per reduir l’impacte ambiental de la producció i assegurar l’aplicació de pràctiques de respecte al medi ambient.
[tornarindex]
"La veritable llegenda de Sant Jordi" - Gemma Lienas
Segur que, de vegades, us han dit que els contes populars i les llegendes sempre s'han explicat de la mateixa manera. Això no és cert. Les històries s'expliquen de maneres diferents segons els costums de cada època. Ara, al segle XXI, les noies ja no necessiten que un cavaller les salvi sinó que s'estimen més tenir relacions d'igualtat amb els nois.
"La veritable llegenda de Sant Jordi" explica com dos enamorats dels llibres, la Maragdina i en Jordi, s'alien per derrotar un exèrcit enemic i salvar una espècie en perill d'extinció: la dels dracs.
[tornarindex]
"La fantàstica llegenda de la Jordina" -
Joana Bruna
T'imagines que Sant Jordi fos en realitat una noia, la Jordina, que anés en patinet en comptes d’anar a cavall i que el malvat drac fos un lletgíssim extraterrestre?!!
Una manera divertida de passar una diada de San Jordi ben diferent...
[tornarindex]
[ficentrareport]