Sant Jordi és un molt bon moment per trobar lectures que ens interessen i que ens donen llum a molts temes del dia a dia que ens poden preocupar. Com la maternitat, la criança o l’educació dels nostres fills i filles.
Aquí us proposem algunes lectures per tenir l’ocasió de pensar-vos i repensar les vostres funcions com a mares, pares i educadors.
1. L'ofici d'educar
Si us preocupa l’educació des de totes les seves múltiples mirades i perspectives, llegiu-lo. Elisabet Pedrosa, directora i presentadora del programa de ràdio a Catalunya Ràdio que porta el mateix nom que el mateix llibre, recull 12 veus actuals i diverses que parlen de l’educació.
En aquest recull veiem múltiples mirades i ens ofereix grans aprenentatges des de moltes perspectives diferents. Família, escola, infància, sexualitat, música, art, ciència, cuina, filosofia... totes les veus, però, tenen un denominador comú: reflexiones sobre la importància de l’educació i ens brinden aprenentatges des dels seus punts de vista i de partida.
Un niu de veus rellevants que ens parlem de la criança i l’educació des de diferents mirades.
- Autora: Elisabet Pedrosa
- Editorial: Eumo Editorial SAU
2. Criar junts: Com tenir una bona relació de parella criant i creixent junts
Si sou pares i mares haureu pogut descobrir que l’arribada d’un fill o filla et capgira la vida de dalt a baix. De tot això parla Míriam Tirado i ho centra en la parella.
Aquesta reconeguda coach de criança ens ofereix una guía pràctica per a parelles que desitgen fer forta la seva relació mentre s’ocupen -per sempre- de criar els seus fills/es.
En aquest nou llibre aborda temes cabdals per a la rutina. Ens parla de la igualtat de responsabilitats, la comunicació o la gestió de l’estrès familiar. Aquesta autora en sap i es nota. Escriu amè, útil, ben reflexionat i cura per l'ànima.
- Autora: Míriam Tirado
- Editorial: Rosa dels Vents
3. I ara què li dic?
Elena Crespi i Sílvia Catalán ens recomanen respostes meditades i fonamentades davant de preguntes amb les quals potser ja us heu trobat. Per què les persones grans els agrada el sexe? El penis es pot trencar? Què faig si m’envien una foto d’una nena de la classe despullada?
Aquestes són algunes de les preguntes a les quals aporten respostes. Algunes poden fer-vos-les els vostres fills i filles en algun moment o potser ja us hi heu trobat.
En aquest llibre trobareu tota mena de respostes per no haver-vos de trobar més en el moment de “I ara què li dic?”
- Autores: Elena Crespi i Sílvia Catalán
- Editorial: Eumo Editorial SAU
4. Els drets dels infants en veu de mestres
Eva Sargatal ha coordinat un llibre que parla dels drets fonamentals dels infants, i ho fa des del context de vida quotidiana de les escoles d’educació infantil.
És un llibre coral, escrit per més de cinquanta mestres d’arreu del territori català, que pretén posar en valor la importància de la reflexió en les pràctiques quotidianes dels centres educatius.
Que els infants tenen drets diversos ho sabem, no obstant per això, aquest llibre és molt necessari.
- Coordinació: Eva Sargatal
- Editorial: Associació de Mestres Rosa Sensat
5. Ser-hi
Siegel i Payne ens parlen de la importància de la presència dels pares i mares per a modificar el cervell dels nostres fills i filles i configurar-ne la persona que arribaran a ser.
Des d’un vessant psicològic ens proposen com aconseguir aquest vincle, des de quatre condicions clau que hem de vetllar per als nostres fills i filles (que se sentin fora de perill, compresos, reconfortats i segurs).
- Autors: Tina Payne Bryson i Daniel J. Siegel
- Editorial: Eumo Editorial SAU
6. L’art de donar llibertat
Sonia Kliass és l’autora del bestseller L’art de posar límits i ara ens escriu sobre L’art de donar llibertat.
Aquest llibre està basat en centenars de casos reals i l’autora ens dóna moltes eines sobre com acompanyar el joc i el moviment dels infants des del desplegament de les seves habilitats en aquests àmbits: el joc i el moviment.
Una lectura molt amena i plena d’idees per aprendre a acompanyar el joc.
- Autora: Sonia Kliass
- Editorial: Ing edicions
7. Transformate para educar
Marta Butjosa també ens ofereix diverses eines per a transformar-nos en la tasca d’educar.
Tots i totes arrosseguem experiències que condicionen la manera com criem i eduquem i és important revisar-les i pensar quines i com les transmetem als nostres fills i filles o infància que tenim a prop.
Mirar enrere el nostre passat i la nostra família i encarar el present. Un llibre ple d’aprenentatges.
- Autora: Marta Butjosa
- Editorial: Plataforma Actual
8. Disbarats emocionals
Eva Bach alça la veu per advertir-nos del caos que impera en l'àmbit de les emocions, on tothom pot i vol opinar.
Ella identifica diferents «educacions emocionals» que ni eduquen ni són sanes, i desfà trenta malentesos i disbarats que circulen temeràriament i a tota velocitat per les xarxes socials.
I la recomanem perquè ens envia un gran missatge i ens dóna moltes eines «perquè les teves emocions t'inspirin, i no t'enganyin ni et manipulin».
- Autora: Eva Bach
- Editorial: Plataforma Editorial