[inicicentrareport]Les pantalles estan presents en la nostra quotidianitat i, de retruc, també en la de les nostres criatures. Ja sigui perquè les adultes les fem servir molt en el dia a dia laboral o perquè a vegades hem d'utilitzar-les com a recurs per disposar de temps per organitzar la casa o per a nosaltres... Avui, les pantalles són un element més en les nostres llars familiars.
Coneixem de sobres les conseqüències que pot tenir l'exposició contínua de les criatures a les pantalles, així com el fet de fer-les servir per calmar-les o "silenciar" el seu plor o ganes de jugar: sedentarisme, problemes visuals, alteracions de son, interferències en l'aprenentatge i, en casos més greus, efectes en la salut mental i emocional.
El que necessitem les famílies és empoderar-nos amb eines i recursos per regular-ne el seu ús a casa, així com tenir control dels continguts que hi ha disponibles per a la infància.
En aquest sentit, la cooperativa Som Connexió ha publicat la guia Despantalla’m, elaborada per la psicòloga social Mercè Botella en col·laboració amb expertes com la pedagoga Anna Ramis, amb l'objectiu d'esdevenir un recurs informatiu útil que permeti prendre consciència i facilitar estratègies a les famílies en l'etapa de criança. Especialment per a l'etapa 0-3 anys, quan les criatures poden veure's exposades de forma prematura a les pantalles.
Hi trobaràs recursos que podràs posar en pràctica a casa si tens nadons o criatures petites i també consells per al període de l'embaràs o la lactància, perquè s'ha comprovat amb diversos estudis, per exemple, que la presència del mòbil durant l'alletament també afecta de manera negativa el descans del nadó i fa que disminueixi el temps d'alletament.
Descarrega la guia Despantalla'm, aquí
Però més enllà d'això, hi ha molts hàbits que tenim arrelats les persones adultes sense ser-ne molt conscients i que impacten en el nostre dia a dia familiar.
Avui us acostem alguns tips útils que us poden ajudar a prendre'n consciència i posar-hi remei. Són petits canvis que ens poden permetre a assentar hàbits saludables amb les pantalles a casa:
- [GotaVerdaPle] Fora de l'horari laboral, posa'l en silenci o apaga'l. Intenta consultar-lo el mínim i fer-ho fora de l'espai compartit amb els teus fills.
- [GotaVerdaPle] No deixis el mòbil a l'abast de les criatures.
- [GotaVerdaPle] Rebaixa la llum i el color de les pantalles perquè aquestes no captin la seva atenció.
- [GotaVerdaPle] Evita estar sempre fotografiant amb el mòbil. Si fotografies criatures, fes-ho a una distància prudencial i si pot ser fora del seu angle visual.
- [GotaVerdaPle] Imprimeix les fotografies per poder reviure records i no fer-ho sempre a través de les pantalles.
- [GotaVerdaPle] Durant els àpats, deixa el mòbil fora de la taula i en silenci perquè no substitueixi o interfereixi les converses.
- [GotaVerdaPle] Evita l'ús de pantalles just abans d'anar a dormir.
- [GotaVerdaPle] Llegeix contes o llibres en paper.
A la guia Despantalla’m també hi trobaràs idees per fer activitats alternatives a les pantalles. A través d’un codi QR podràs accedir a un llistat de propostes per fer en família o a l'aire lliure. El document es pot descarregar o imprimir i disposar-lo en algun lloc visible de casa, o bé retallar-lo i crear el "pot sense pantalles".
Es tracta d'una inicativa que neix amb vocació social i de responsabilitat: evitar i prevenir que es normalitzi l’ús de pantalles abans dels 3 anys. Ja se n'han distribuït uns 30.000 exemplars en prop de 200 centres educatius, llars d’infants, escoles bressol, biblioteques, centres pediàtrics i ajuntaments de Catalunya. I més de 600 famílies s'han interessat per aquest material divulgatiu.
[GotaVerdaPle] Què és Som Connexió?
És una cooperativa de distribució de telefonia i internet que vol promoure un ús crític i conscient d’aquests serveis, assumint la responsabilitat de prevenir els efectes negatius que poden anar-hi lligats.
A Som Connexió no trobaràs ofertes de dades il·limitades a preus irrisoris, que promouen la dependència de la connexió, més aviat et trobaràs amb una atenció personalitzada, que recomana ajustar el producte (gigues de dades, minuts, etc.) als usos requerits per cada usuària.
En els darrers dos anys, ha nascut dins la cooperativa un nou projecte que té l’objectiu de divulgar informació sobre com impacten les pantalles i les seves aplicacions en la criança, la infància i adolescència, i de promoure consciència en el seu ús.
Ho fa a través de materials com les guies Despantalla’m i la Guia per a famílies cruels i malvades, o una nova guia que està a punt de veure la llum, que proposarà un repte per a tota la família: un detox digital.
Una altra tasca que està duent a terme el projecte són tallers amb famílies (presencials i també en format online), gràcies a la col·laboració amb l’entitat Cafè i Social Media (un projecte educatiu de CIPAIS creat per abordar la relació amb les pantalles a la infància i adolescència.