Criatures i pantalles: com impacta en el llenguatge?

La sobreexposició a les pantalles pot afavorir un retard en el llenguatge? Especialistes creuen que sí

Publicat el 10 de març de 2021 a les 14:51
Actualitzat el 29 de setembre de 2021 a les 12:15
[inicicentrareport]Després d'un any de pandèmia en què hem estat més tancats a casa que mai, les pantalles han guanyat pes en les nostres vides i, evidentment, també en la de les nostres criatures. Especialistes han alertat que hi ha hagut una sobreexposició que inevitablement tindrà conseqüències en el desenvolupament dels infants.

Veure vídeos al mòbil, a les tauletes o a la televisió pot comportar que un infant aprengui a parlar més tard de l'habitual? El Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) de la Garrotxa creu que sí. Cada any atén més consultes per retard en el llenguatge i la seva directora, Ester Pla, apunta que es deu a la sobreexposició a les pantalles. Assegura que moltes d'aquestes criatures milloren amb pautes que fan a casa, cosa que implica que no hi ha un problema de base de comprensió, retard mental o trastorn de l'aspecte autista.

El centre també senyala que la interacció amb les pantalles també afecta negativament a la creativitat. "Si juguen amb quatre troncs a fer una caseta, a simular i imaginar treballen molt més la creativitat que si ho substitueixen per una cosa que ja està feta", afirma la doctora. Altres repercussions, segons la seva directora, de l'abús dels dispositius poden ser dificultats a l'hora de controlar les emocions, problemes d'ansietat, miopia, obesitat, falta de son, rebequeries, menys empatia i manca d'habilitats socials.

[noticiadiari]96/174[/noticiadiari]
De fet, la directora del CDIAP recorda que "quan cantes una cançó a un nadó o li expliquen un conte, transmets emocions, entones una melodia i li transmets afectivitat". Però si en comptes de cantar la cançó, poses un vídeo per anar a dormir, aquest vincle afectiu entre fill i progenitor es perd.

Dels 0-3 anys, una edat clau

Per tal d'evitar aquestes dificultats en l'aprenentatge de la llengua i també estimular la creativitat, el centre recomana a les famílies que allunyin els dispositius mòbils dels infants fins als tres anys. "El desenvolupament del cervell durant aquesta franja es multiplica per tres", explica la directora del CDIAP de la Garrotxa. A més, la doctora també afirma que en aquesta fase "s'estableix la base de com som" i això significa que es forma el caràcter, com una persona s'autocontrola o com gestiona les emocions. Tots els aprenentatges arriben "en base al model i les relacions que s'estableixen amb altres persones".

Pla afegeix que l'any 2006 un estudi amb 2.000 infants d'entre 5 i 6 anys va demostrar que aquells qui miraven menys d'una hora al dia de televisió feien dibuixos amb més detalls, expressivitat i relleu.

[ficentrareport] [enquestaregistre]