Pantalles

Les millors eines de control parental que has de conèixer

Recursos per protegir els dispositius i filtrar els continguts adequats per als teus fills

  • -

ARA A PORTADA

Publicat el 10 de febrer de 2025 a les 12:56
Actualitzat el 10 de febrer de 2025 a les 12:59

Avui en dia, els infants entren en contacte amb les pantalles i la xarxa en edats molt primerenques. Per això cal tenir ben presents les recomanacions d'exposició per edats, ja que un excés de pantalles pot tenir efectes molt nocius per al desenvolupament i creixement dels nostres fills. 

A més de regular-ne el consum, convé conscienciar-nos també de tenir cura dels continguts. Per això, tant el  Consell Audiovisual com l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya posen a disposició de les famílies recursos de control parental, que no han de ser concebuts com una manera d'espiar o de censurar, sinó com una garantia per a la ciberseguretat i la privacitat del teu fill o filla.

Oi que fins a determinades edats els acompanyem pel carrer o els prevenim dels perills que hi poden trobar? Doncs a la xarxa, on tenen a disposició tot un món sencer, també és del tot recomanable que els infants estiguin alerta i que les persones adultes garantim al màxim una navegació segura.

De fet, tots els dispositius tenen eines que ens ajuden a protegir els menors dels continguts inapropiats que hi ha a la xarxa. Només els heu de conèixer. 

El monitoratge pot ser tant per establir els temps d’ús dels dispositius com les pàgines que es visiten. I una combinació de filtres, tant en els proveïdors com en els dispositius o, fins i tot, en els mateixos serveis en línia dona més bons resultats.

  • Proveïdor d’Internet: permet configurar filtres que ajuden a bloquejar l’accés a contingut inapropiat de qualsevol dispositiu que s’hi connecta. Un exemple, SafeSearch: quan la funció està activada, contribueix a bloquejar imatges, vídeos i llocs web explícits i inadequats, tant al telèfon com a la tauleta o a l’ordinador.
     
  • Operador mòbil: consulteu al vostre proveïdor els filtres que s’hi poden instal·lar. Per exemple, Movistar Protege permet, entre altres, veure i/o bloquejar amb qui parlen els menors per telèfon i a qui envien SMS, o indica la localització exacta de l’infant; Secure Net, de Vodafone, personalitza els ajustos de seguretat de cada perfil i evita l’accés a continguts inadequats o perillosos; si sou d'Orange, accediu al servei Kids Ready; i Yoigo també promou l’ús d’internet de forma segura per part dels menors i té controls d’accés a continguts sensibles.
     
  • Dispositius: tenen paràmetres de control parental. Normalment, a les instruccions que acompanyen els dispositius s'hi explica com activar aquestes eines. Disposen d'elements de control tant els ordinadors com els telèfons mòbils, les tauletes, Smart TV, les videoconsoles i els routers.
     
  • Serveis en línia: webs de visualització de vídeos tenen configuracions de control parental per restringir l’accés a contingut inapropiat.

Podeu trobar moltíssimes app de control parental, en versions gratuïtes i de pagament. Kids Place, Kaspersky SafeKids, Qustodio o Family Link en són només algunes. A continuació, us n'expliquem algunes.

Recordeu abans d’instal·lar-vos una aplicació, mirar les valoracions, llegir els comentaris que en fan els usuaris, o ampliar-ne la informació a través d’Internet, i escolliu la que millor s’ajusti a les vostres necessitats.

Cinc apps imprescindibles que has de conèixer: 

  • KIDS PLACE permet: 
  1. Restringir la manera com els menors usen el telèfon mostrant només les aplicacions programades. Així podrem evitar que: instal·lin o descarreguin apps, puguin enviar missatges i es connectin a altres xarxes wifi. 
  2. Motoritzar la feina que el teu fill/a fa del mòbil.
  3. Per accedir-hi com per sortir d'aquesta app hi ha un número pin que només han de saber els adults.
  • KARSPERSKY SAFEKIDS, la versió gratuïta d'aquesta eina permet: 
  1. Bloquejar llocs i continguts nocius 
  2. Administrar l'ús de les apps 
  3. Establir límits de temps davant de la pantalla 
  4. Obtenir consells de psicòlegs infantils
  • YOUTUBE KIDS, dissenyat específicament per als més petits: 

Com a entorn integrat al web i també disponible com a aplicació tant per a dispositius iOS com per a dispositius Android. YouTube Kids ofereix un entorn segur per a menors a navegador, mòbils i tauletes tàctils.

Molt intuïtiva, els nens i nenes de fins a 13 anys podran veure vídeos adequats per a la seva edat. A més, et permet bloquejar cerques i utilitzar temporitzador per saber el temps que passen fent servir aquesta app.

  • FAMILY TIME permet:
  1. Controlar el contingut d'ús de tots els dispositius de la família 
  2. Controlar el temps d'ocupació. 
  3. Per a adolescents, incorpora la funció de definir uns límits de velocitat per saber sempre quan els han sobrepassat.
  • QUSTODIO, una eina molt completa que permet: 
  1. Controlar tot allò que fa el teu fill/a des del mòbil, l'ordinador o altres dispositius. 
  2. Limitar la feina diària i establir bloquejos en aplicacions i jocs. 
  3. Veure amb qui parla el teu fill i llegir els seus missatges 
  4. Localitzar-lo/la Inclou un botó del pànic per contactar amb els pares ràpidament si cal.
  • GOOGLE FAMILY LINK, amb aquesta aplicació pots: 
  1. Establir certes normes bàsiques per guiar els fills/es en l'ús dels dispositius. 
  2. Veure la seva activitat i obtenir informes de quant de temps passa amb les seves apps 
  3. Aprovar-les o bloquejar-les 
  4. Rebre recomanacions 
  5. Establir límits del temps que pot passar davant de la pantalla 
  6. Bloquejar els dispositius de manera remota quan li toqueu fer una pausa