[inicicentrareport] A Criar.cat som molt de celebrar les festes majors i fires, i més si les podem gaudir amb tota la família. Anar de poble en poble per viure la cultura popular i les tradicions de casa nostra és tota una festa. Un reflex de la força del teixit associatiu i cultural de la nostra comunitat que passa de generació a generació.
Per això, ara que tanquem l'estiu amb les Festes de La Mercè a Barcelona i Santa Tecla a Tarragona, hem fet un repàs de les festes majors i fires de tardor que es fan a tot el territori i hem escollit les més interessants i entretingudes per anar amb criatures. Propostes de bolets, xocolata, flors, most, castellers, castanyes, carabasses, música i fins i tot bisbes.
[festesmajorsifirestardor]
Fira Vinòleum - del 27 al 29 de setembre a Font-Rubí

El darrer cap de setmana de setembre a Font-Rubí (Alt Penedès) se celebra la Fira Vinòleum. Una cita imperdible pels amants de la gastronomia catalana a on el vi, el cava i l'oli en són els protagonistes. Al poble s'hi congreguen més de 50 expositors per poder degustar tota classe de varietats de la zona. Amb una programació pensada per a totes les edats banyada de tastos, tallers, jocs gegants i actuacions musicals i la tradicional Festa del Most. Més informació aquí.
Festa dels bolets - 6 d'octubre a Berga

La temporada de boletaire arrenca cada any amb la Festa dels bolets que té lloc al Pla de Puigventós (Castellar del Riu) i a Berga. Aquesta és una de les fires populars més antigues de l'Estat, va néixer el 1956 i ha estat declarada Festa d'Interès Turístic. Una celebració que inclou parades de bolets, fira d'artesania, demostracions d'oficis, un esmorzar popular, jocs infantils, mostres de cuina, sardanes i moltes més activitats. Entre els actes més singulars hi trobareu la tradicional passada de la Bauma dels Encantats, la cremada de la falla i l'actuació de l'Escola Municipal de Música de Berga. A més, del Concurs Infantil de Boletaires, el Concurs de Dibuix Infantil i el 65è Concurs de Boletaires. Més informació aquí.
Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra - 12 i 13 d'octubre a Agramunt

Si sou amant del dolç no us podeu perdre La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d'Agramunt. Nascuda l’any 1988, d'un mercat del torró ha evolucionat fins a convertir-se en un punt de trobada del món del dolç i del producte agroalimentari de qualitat, on el torró i la xocolata a la pedra, en segueixen sent els protagonistes. Durant un cap de setmana hi trobareu una fira amb expositors i activitats on conèixer productors, cuiners i pastissers aliments i noves tendències culinàries i alimentàries. També hi ha parades d’artesania i agroalimentació pels carrers que porten al centre històric, portes obertes al patrimoni històric i cultural, activitats per als més petits a l’Espai Cuinetes i música en viu a les Foodgonetes. Més informació aquí.
Festa del Roser - del 5 al 14 d'octubre La Rambla de Barcelona

Des de l'any 1961 l'Associació d'Amics de La Rambla organitzen la seva festa major, la Festa del Roser. Una ocasió ideal per redescobrir i gaudir d'un dels espais més emblemàtics de la ciutat de Barcelona. Les flors són l'element que pren més protagonisme en aquests dies de festa per la seva tradició a La Rambla. Diversos espais i edificis es decoren amb flors, hi ha jornades de portes obertes i visites guiades als indrets més emblemàtics, tallers florals, exposicions i activitats per a totes les edats. Una de les propostes més boniques és la d'"Una flor, un desig", un projecte participatiu situat al costat del Palau de la Virreina a on tots els visitants poden introduir una flor i formar part d'aquesta instal·lació floral, com una ofrena a la Verge del Roser. Més informació aquí.
Fira de Santa Úrsula - del 21 al 27 d'octubre a Valls

Un dels esdeveniments castellers de més importància dins la tradició catalana és la Fira de Santa Úrsula. Castells, bestiari i gegants es reuneixen en una gran festa a la població de Valls. La Fira de Santa Úrsula, dedicada a la patrona de Valls, se celebra en aquesta ciutat des de principis de segle XIX. És una festivitat amb alta presència castellera: la jornada de castells n'és un dels esdeveniments fonamentals, i serveix per posar fi a les festes. Durant aquests dies se celebren, també, el Fòrum Casteller de Catalunya, el Simposi Casteller i la FiraCastells. A més, durant la fira tenen lloc diversos actes culturals i cívics, entre els quals destaquen els correfocs (amb els Diables de Valls i alguns elements del bestiari popular), la trobada de bestiari infantil i els balls de gegants. Una festassa per als aficionats al món casteller. Més informació aquí.
Fira de la castanya - 26 i 27 d'octubre a Viladrau

Les castanyes són sinònim de tardor. Per Tots Sants a Viladrau es viu la Fira de la Castanya des de l’any 1995. Una fira per donar valor a la castanya, un producte de la terra típic de Viladrau i del Montseny. De fet, fins a mitjans del segle XX la castanya d'aquest indret era la més valorada de les castanyes que es comercialitzaven a Catalunya. Les famoses castanyeres de Barcelona només volien torrar castanyes de Viladrau. Una fira plena de gastronomia, productes locals i també propostes d'oci i cultura per a totes les edats com espectacles, tallers, música i conta contes. Entres totes les activitats, cal destacar el concurs de menjars fets amb castanyes que us en llepareu els dits i el Ball de les Bruixes un espectacle teatralitzat de música, dansa, llum i foc que té lloc el 31 d'octubre i commemora un dels episodis històrics més tràgics: la persecució de les bruixes. Més informació aquí.
Fires de Sant Narcís - del 25 d'octubre al 3 de novembre a Girona

Les Fires de Sant Narcís són la Festa Major de Girona, que se celebra entorn el 29 d’octubre, el dia de Sant Narcís, patró de la ciutat. Durant cinc dies la ciutat s'omple d’espectacles de caràcter popular, familiar i cultural. El correfoc, la diada castellera o les trobades geganteres són algunes de les activitats més tradicionals d’aquesta festa. El Parc de les Ribes del Ter i Devesa, el pulmó verd de la ciutat, acull diversos espectacles i equipaments. Aquí s’instal·len durant el dia les parades dels mercats d’alimentació i artesania, i durant la nit se celebren concerts de música a l’esplanada de la Copa. La cloenda de les Fires de Sant Narcís també té aquest espai natural com a escenari, on se celebra el tradicional castell de focs d’artifici. Més informació aquí.


Quan arriba Tots Sants una altra de les protagonistes és la carabassa. A Calaf en aquestes dates té lloc la Fira de la Carabassa, un certamen que gira entorn del cultiu i l'artesania d'aquest fruit tan típic de tardor. A banda de tasts gastronòmics, productes elaborats amb aquesta hortalissa i fira d'artesania, també hi trobareu activitats pels més petits com ara espectacles, tallers i conta contes. Totes les propostes passen a la plaça dels Arbres de la vila. Més informació aquí.
Festa de Santa Cecília - el mes de novembre a Igualada

El 22 de novembre és Santa Cecília, patrona de la música, i a Igualada es festeja durant tot el mes amb tot un seguit d'actes i activitats per apropar la música i l'harmonia a la ciutat. Diverses agrupacions, entitats musicals, corals i alumnes de l'Escola Municipal de Música i del Conservatori ofereixen concerts per tota la ciutat. També s'organitzen classes obertes i assajos per promoure aquests ensenyaments artístics. Per acabar la celebració, el tercer diumenge de novembre té lloc l'ofici tradicional i una cantada popular de l'himne dedicat a la santa, en què participaran les corals infantils, juvenils i adultes de la ciutat. Més informació aquí.

Pels volts de Sant Nicolau, patró dels infants, l’Escolania de Montserrat celebra una antiga tradició nadalenca d'arrel medieval. El dia 22 de novembre, Santa Cecília, els escolans escullen entre els nouvinguts a l'Escolania el que en serà el "bisbetó". La investidura té lloc el 6 de desembre quan per un dia l'infant escollit exercirà de màxima autoritat dins el monestir i presidirà totes les celebracions posteriors. La cerimònia de la festa del Bisbetó té lloc a la Basílica i comporta algunes restriccions d'accés, així i tot, tots els qui vulguin seguir-la ho podran fer des de l’atri, a través del circuit tancat de televisió o bé per Internet a través de transmissió de Montserrat TV. Més informació aquí.
Santa Llúcia. Fira i mercats de Nadal - a partir del 24 novembre a Barcelona

I per acabar, abans que comenci l'hivern i amb ell Nadal, no us podeu perdre la visita a una de les fires i mercats de Nadal que es munten a finals de novembre i inicis de desembre. La Fira de Santa Llúcia de Barcelona és de les més antigues i amb més tradició. Des del 1786, l’avinguda de la Catedral de Barcelona s'omple de parades d'arbres de Nadal, d'ornaments nadalencs i figures de pessebre, i d'artesans amb detalls per regalar en aquesta època de l'any plena d'il·lusió. A més, durant tots els dies que dura la fira, del 25 de novembre al 23 de desembre, s'hi programen activitats i actes ideals per viure en família. Més informació aquí.
[info]Fotos: Ajuntament de Font-Rubí, Agència Catalana de Turisme, Ajuntament d'Agramunt, Amics de La Rambla, ACN, Difucor, ACN, Ajuntament de Calaf, Agència Catalana de Turisme, l'Abadia de Montserrat i Àlex Marín.[/info][ficentrareport]