Festes majors i fires d'hivern per anar amb criatures

Un recull de propostes per gaudir de la cultura popular amb tota la família aquest hivern

ARA A PORTADA

Publicat el 08 de gener de 2025 a les 09:00
Actualitzat el 15 de gener de 2025 a les 13:44

A Criar.cat som molt de celebrar les festes majors i fires, i més si les podem gaudir amb tota la família. Anar de poble en poble per viure la cultura popular i les tradicions de casa nostra és tota una festa. Un reflex de la força del teixit associatiu i cultural de la nostra comunitat que passa de generació a generació. 

Per això, ara que acabem amb Nadal i els Reis, hem fet un repàs de les festes majors i fires d'hivern que es fan a tot el territori i hem escollit les més interessants i entretingudes per anar amb criatures. Encara que faci fred, nevi o plogui hi trobareu propostes de pins, tres tombs, calçots, fira agrícola i de bestiar, carnaval, llum, quaresma, xatonada i caramels.

[index]

1. Festes de Sant Sebastià

Ja s'acosta el dia de Sant Sebastià i, per tant, la festa major d'hivern de Matadepera. Tenen tota una programació amb activitats familiars, danses, cercaviles i fira d'artesans. Aquestes festes, però són conegudes perquè giren al voltant d'un pi molt alt, que es va a buscar col·lectivament als afores del poble, es porta al centre del poble i es planta allà mateix en un tres i no res.

Els actes s'allarguen durant dues setmanes en què l'arbre es converteix en el centre de totes les activitats culturals i esportives de la festa. Fins i tot, tenen un concurs de grimpaires que premia amb un pernil a qui arribi dalt del pi en el menor temps, hi ha modalitat d'adults i també infantil.

  • 11 de gener a Matadepera.
  • Més informació aquí.

2. Festes de Sant Antoni, Tres Tombs

Els Tres Tombs és tot un clàssic del mes gener, gairebé no hem acabat amb Reis que tot seguit celebrem les festes de Sant Antoni. Les d'Ascó van ser declarades d'Interès Nacional l'any 2010. La celebració comença amb els tradicionals Tres Tombs amb la típica passada de carruatges, carros i equins. Continua amb l'ofici solemne al sant, les típiques corregudes i unes curses de cavalls espectaculars.

No us podeu perdre l'encesa de la foguera al pla de l'Església, que es manté viva durant els dies de celebració i al voltant de la qual s'hi fan actes com el ball de jotes, o el Ball de Coques, que inauguren els representants de la festa tot ballant amb coques a la mà, molt curiós i divertit de veure.

  • 17 gener a Ascó.
  • Més informació aquí.

3. La Gran Festa de la Calçotada

Si a casa us agraden els calçots, heu d'anar a Valls. Des del 1982, l’últim diumenge de gener se celebra la Gran Festa de la Calçotada. Aquest esdeveniment gastronòmic amb més de 35.000 visitants té lloc gràcies a la implicació de gairebé tota la ciutat: entitats, restaurants, comerciants, voluntaris, etc. Durant tot el matí hi trobareu activitats relacionades amb el calçot i les calçotades.

Hi veureu una demostració de com coure calçots i diferents competicions: el concurs de menjar calçots, el concurs de salsa de calçotada, i el concurs de cultivadors de calçots. La cultura popular també n'és protagonista amb la cercavila dels elements festius de la calçotada. A l'hora de dinar, podreu participar en la degustació popular de la calçotada en els diferents espais habilitats al centre històric de Valls.

  • 26 de gener a Valls.
  • Més informació aquí.

4. Fira de la Candelera

La Fira de la Candelera de Molins de Rei és una mostra agrícola, industrial, comercial, cultural i lúdica amb més de 150 anys d'història. Tot i que originalment era una fira agrícola i de bestiar, amb el pas del temps s'ha convertit en una fira de fires que s'estén per quilòmetres de carrers i places. Hi trobareu maquinària agrícola i mostra de bestiar; fira de vins i d'alimentació amb degustació i restauració; fira de brocanters i de col·leccionisme, fira de l'automòbil i també artesans.

De forma paral·lela, es programen altres activitats socioculturals i festives per a totes les edats, com el tradicional pregó, espectacles d'arrel tradicional, menjars populars, teatre, concerts, presentacions de llibres, concursos, exposicions i jornades agrícoles. Amb tot això, el 2002 va ser declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional.

  • 31 de gener, 1 i 2 de febrer a Molins de Reis.
  • Més informació aquí.

5. Festa de Santa Àgueda

Santa Àgueda és la patrona de totes les dones i a Corbins ho celebren cada any. ADOCOR, l’associació de Dones de Corbins, és l'encarregada d'organitzar tots els actes tant lúdics com religiosos que s’organitzen per a la celebració d’aquesta festa.

Es comença amb el pregó de la celebració per part de la convidada, a la Sala d'Actes de l'Ajuntament, després, es fa una missa i processó acompanyada de la imatge de Santa Àgueda, i en acabar té lloc un dinar popular, exclusiu per les dones de la població. En acabar el dinar es fa una llarga sessió de ball per arrodonir la festa.

  • 5 de febrer a Corbins.
  • Més informació aquí.

6. Festes de Santa Eulàlia

A banda de les festes de la Mercè, Barcelona també té la seva festa major d'hivern, les Festes de Santa Eulàlia en honor de la copatrona de la ciutat: santa Eulàlia. Durant tres dies, la ciutat s'omple d'activitats relacionades amb les tradicions i la història: gegants, capgrossos, colles sardanistes, diables, bèsties de foc i molt més. Amb un especial paper de la ciutat convidada, que canvia cada any.

El programa es reparteix en diversos espais: la plaça de Sant Jaume, l'avinguda de la Catedral, la plaça Reial, el fossar de les Moreres, la plaça de Santa Maria del Mar, el Palau de la Virreina, el Born CCM, la plaça de Sant Josep Oriol, la baixada de Santa Eulàlia, el Portal de l'Àngel i la Casa dels Entremesos.

  • 12 febrer a Barcelona.
  • Més informació aquí.

7. Festa de la llum

Durant el segle XIV, la ciutat de Manresa va patir una forta sequera que provocava fam entre els habitants. La solució passava per construir una séquia per transportar aigua des del riu Llobregat, però, encara que el rei n'havia concedit el permís, el bisbe de Vic s'hi oposava i el projecte no prosperava.

Explica la llegenda que el 21 de febrer de 1345 un misteriós raig de llum provinent del monestir de Montserrat va entrar a l'església del Carme de Manresa. El fet es va interpretar com un senyal diví i es van acabar les disputes. Manresa commemora la llegenda amb una gran festa dedicada a la llum, en la qual s'il·luminen de manera creativa i original els carrers i places de la localitat, es munta una fira medieval i s'organitzen nombroses activitats lúdiques, esportives i culturals.

  • 21 de febrer a Manresa.
  • Més informació aquí.

8. Xatonada Popular

La Xatonada Popular de Cubelles és una jornada gastronòmica que se celebra des del 2001 i gira al voltant del tradicional xató, amb el qual s'elabora un dels plats tradicionals del Garraf i el Penedès. La salsa, que normalment va acompanyada d'escarola, oli, bacallà, tonyina i anxoves, es pot tastar durant tota la jornada.

Els restaurants que participen en aquest esdeveniment serveixen racions d'aquesta tradicional preparació acompanyada amb vi. També se celebra un concurs del millor xató tant en modalitat d'adults com d'infants, i s'organitzen activitats culturals.

  • 23 de febrer a Cubelles.
  • Més informació aquí

9. Carnaval de Solsona

De carnavals n'hi ha a totes les poblacions catalanes, però alguns són més famosos que altres. Un d'ells és el de Solsona que es caracteritza per l'absència de les típiques disfresses, la gent es vesteix amb bruses de tots colors representatives de les diverses comparses, i per l'ambient de mofa, exageració i sàtira que acompanya tots els actes. Declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, s'allarga durant deu o onze dies i està plena d'actes molt particulars i característics.

Tot i que té l'origen pels volts dels anys trenta del segle XX, la festa tal com es coneix avui dia va renéixer el 1971. Els actes de la festa comencen amb una rua, en la qual s'entrega la gran clau de la ciutat al rei Carnestoltes, cada any representat per un solsoní diferent, el qual regna durant una setmana fins que, a causa dels excessos, mor el Dimecres de Cendra. Després arriba la crema del ninot caricaturesc, acte que va acompanyat d'un espectacular castell de focs artificials. Un dels elements més representatius i que agrada més als infants és la família dels Gegants Bojos, una sàtira de la mateixa Festa Major, es tracta d'uns gegants curiosos i despreocupats, totalment contraris als oficials de la ciutat.

  • Del 27 de febrer al 5 de març a Solsona.
  • Més informació aquí.

10. Fira de la Quaresma

Tortellà, a la comarca de la Garrotxa, celebra cada any la Fira de Quaresma, en la qual es pot trobar tot un ventall de productes d'alimentació, automobilístics, tèxtils o botànics, així com una sèrie de demostracions artesanes, des de culleraires i filadors fins a espardenyers o sabaters, entre molts altres.

Paral·lelament, el municipi organitza exposicions i conferències sobre el món agrícola donant a conèixer alguns dels secrets i tradicions que l'envolten. A més, al matí, alguns dels bars i restaurants de la població ofereixen l'esmorzar de traginer, un àpat tradicional que normalment s'elabora a base de mongeta del ganxet amb cansalada, botifarra i arengada, acompanyada d'un pa de pagès amb all i un raig d'oli. Una fira d'allò més tradicional.

  • 9 de març a Tortellà.
  • Més informació aquí.

11. Sant Medir

La festa de Sant Medir és una celebració popular que té lloc a Barcelona i Sant Cugat del Vallès. Cada any, el 3 de març, diferents colles fan una romeria des de Gràcia i Sant Gervasi de Cassoles, actualment barris de Barcelona, fins a l'ermita de Sant Medir a la serra de Collserola (terme de Sant Cugat del Vallès) per homenatjar el sant.

Tornant, les mateixes colles fan tota una cercavila pels carrers principals dels barris i es llancen caramels al públic des de cavalls, carrosses i camions. És coneguda com la festa més dolça per la quantitat de caramels i llaminadures que es reparteixen. La gent va preparada amb bosses, galledes i fins i tot paraigües del revés per recollir-ne tants com pugui.

  • 3 de març a Barcelona i Sant Cugat del Vallès.
  • Més informació aquí.